Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Selçuklu Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘Hoşca Bak Zatına-Şeyh Galib’ konulu konferansa katılan şair-yazar Dr. İbrahim Demirci; Sezai Karakoç’un Şeyh Galib’i Divan şiirinin son kahramanı olarak değil, yeniliğin yolunu açacak ilk kahraman olarak sunduğunu söyledi.

Kılınçarslan Konferans Salonunda tertip edilen programın sunuş konuşmasını yapan yazar Ayşe Ünüvar, Dr. İbrahim Demirci’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi; ‘Şair-Yazar Dr. İbrahim Demirci 1956 yılında Konya’da doğdu. Erzurum A. Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1978). 1979 yılından itibaren edebiyat öğretmenliği yaptı. 19 Mayıs Üniversitesinde “Behçet Necatigil’in Şiir Dünyası” çalışmasıyla yüksek lisans yaptı. Öğretmenliği ve doktora çalışması devam ediyor. Şiir, yazı ve çevirileriyle önce Edebiyat dergisinde göründü. Yedi İklim, Nar, Eylül, Bumerang, Kırklar ve Hece gibi dergilerde yazdı. 1995’te Yeni Şafak gazetesinde İbrahim Kardeş imzasıyla köşe yazarlığı yaptı. Eserlerinden bazıları şunlardır: Şiir: Yanıklar (1981), Ay Burcu (1998); Oyun: Bu Camı Kim Kırdı? (1996); Deneme: Yaralı Yazılar (2000); Çeviri: Kafkas Yollarında (gezi yazıları, Ahmet Refik’ten, sad., 1992), Güneşin Âyetine Uyarak Düş Görüyorum (şiirler, Adonis’ten, 1995), İşgal Altında (deneme-şiir, NizarKabbani’den, Turan Koç ile, 1996), Gazaba Uğramış Şiirler (Nizar Kabbani’den, 1995), Şimal Hatıraları (gezi yazıları, Celal Nuri’den, 1997), Kutub Muhasebeleri (Celal Nuri’den, 1997), Ben Beyrut (deneme, NizarKabbani’den, 1999).

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Dr. İbrahim Demirci, uzun zamandır görmediği dostları görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında ilk olarak Şeyh Galib hakkında kısa bilgi verdi; ‘ Şeyh Galib bundan 220 yıl önce sevdiğine, dostuna, Cenab-ı Hakka kavuşmuş Mevlevî bir şairdir. Vefat ettiğinde 42 yaşındaydı. Daha 24 yaşında divanını tamamlamış bir şair, 26 yaşında ise edebiyatımızın son büyük mesnevîsi ‘Hüsn-ü Aşk’ı kaleme almış idi. Dolayısıyla bu kısa ömür verimli ve bereketli geçmiştir. Bugünkü sohbette, onun bir şiiri üzerinde durmayı düşündüm. Bu şiir, Hüsrev Hatemî Hoca’nın bir kitabına da isim olmuş ‘ Hoşca Bak Zâtına’ ibaresiyle başlıyor.’

Şiirin tahliline geçmeden önce; Şeyh Galib’in divan şiirinin son temsilcisi olmasının yanında o devirlerin, medeniyetin bittiği gibi bir algının oluştuğunu belirten İbrahim Demirci, Sezai Karakoç’un Şeyh Galib’i son kahraman olarak değil, yeniliğin yolunu açacak ilk kahraman olarak sunduğunu vurguladı ve Karakoç’un Şeyh Galip’ten bahseden şiirlerinden örnekler okudu.

Kılıçarslan Konferans Salonunda düzenlenen söyleşinin ardından İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, Dr. İbrahim Demirci’den günümüz insanına ve özellikle de gençlere Hz. Mevlâna’yı anlatan bir kitap yazmasını beklediğini söyleyerek Katılım Belgesi’ni takdim etti. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim