Glamocak Zlatko, “Eski Yugoslavya'da her milletten insanlar büyük acılar çekti. Bu acıları bir sanatçı duyarlılığıyla kömürle yaptığım resimlerle dünyaya duyuyorum” dedi

KTO Karatay Üniversitesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Bilim Kültür Sanat Günleri'ne farklı ülkelerden gelen sanatçılar, Konya'nın tarihi ve kültürel değerlerini resmederek dünyaya tanıtıyor. Konya'ya ilk defa gelerek Sanat Günleri'ne Fransa adına katılan ve aslen de Karadağlı olan Ressam Glamocak Zlatko, Yugoslavya'da yaşanan acıları kömürle yaptığı resimlerle anlatıyor.  25 yıldır Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan Ressam Glamocak Zlatko, eski Yugoslavya ülkelerinde milletlerin büyük trajediler yaşadığını, katliamlara, soykırımlara uğradığını belirterek, yaşanan bu acıları bir sanatçı duyarlılığıyla tüm dünyaya duyurmak istediğini söyledi. Ressam Zlatko, kendi Yugoslavya halklarının yaşadığı acıları resmetmeye adadı.
ACIYI KÖMÜRLE DAHA İYİ ANLATABİLİYOR
Avrupa'nın önde gelen ressamları arasında bulunan Zlatko'nun bir çok kişisel sergisi de bulunuyor. Asıl mesleği heykeltıraşlık olan Zlatko, bir zamanlar ülkesinde yaşanan acıları anlatmak için ressamlığa merak saldı. Acının renginin siyah olduğunu düşündüğü için resim çalışmalarını kömürle gerçekleştiren Zlatko, çalışmalarıyla ilgili ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yugoslav acısını en iyi nasıl anlatabilirim sorusunu sordum kendime. Bu acıları ve o acıları çeken insanların yüz ifadelerini en iyi şekilde resmetmek amacıyla kömür kullanıyorum. Kömürün her türlüsünü kullanıbiliyorum. Acının rengi siyahtır. Kömürle de acıyı daha iyi anlatabiliyorum. Ben bizzat o acıların içindeydim. Gençliğim büyük sıkıntılarla geçti. O acıları unutmak mümkün değil. Acıları unutturmamak için mücadele veriyorum. İnsanlar,  Yugoslavya topraklarında bir insanlık dramının yaşandığını görmeli ve hissetmeli.”
20. YÜZYIL ACILARIN ASRI OLDU
“Bir sanat eserinin dramatik bir öyküsü yoksa o sanat eseri değildir” diyen Zlatko, insanların ruhlarında yer alan kötülüğü yok etmenin de mücadelesini verdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bir insanı bile bu kötülükten arındırmak bile beni çok mutlu eder. Söylenenin aksine 20. yüzyıl çağdaşlık yüzyılı değil. Aksine acıların ve ölümlerin yüzyılı olarak tarihe geçti. İşte ben bu acı ve ölümlerin arasında dünyaya gözlerimi açtım. Bunu resimlerime döküyorum. Yüz ifadelerine de büyük önem veriyorum. Çünkü bir resimde yüz ifadeleri belirgin değilse veya bir resim öznenin o an ki ruh halini çok iyi ifade etmiyorsa o eser eksiktir.”
Çekilen acıları pahalı bir kağıda değil de ucuz bir kağıda resmettiğine de değinen Zlatko, “Resim çalışmalarında çekilen  acıları daha iyi ifade edebilmek amacıyla ucuz bir kağıt kullanıyorum. Bu acı çeken yüzleri lüks bir kağıda aktardığımda kendimi suçlu hissederim ve onlara ihanet ettiğimi düşünürüm. Bu yüzden en ucuz kağıdı kullanıyorum. Bazıları resimlerimden hoşlanmıyor. Bazıları da  çok hoşlanıyor. Bu kullandığım kağıtların kullanılması ve taşınması da kolay” diye konuştu.
KERİM ATICI

Editör: TE Bilişim