Son verilere göre İran'ın batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 407'ye  yaralı sayısının ise 6 bin 700’e yükseldiği öğrenildi. Türkiye ise deprem sonrası bölgeye yardım ulaştıran ilk ülke oldu. 

Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre 20 kişilik sağlık ekibi ve yardım malzemelerini taşıyan uçak Kuzey Irak'a depremin ardından hemen gönderildi. Başbakanlık ise AFAD UMKE ve yardım malzemelerini K. Irak'a gönderdiğini bildirmişti. Yardımlar doğrultusunda  Adana'dan K. Irak'a 10 tır yardım malzemesi, Diyarbakır'dan 20 kişilik arama kurtarma ekibi Kuzey Irak’a ulaştı. Türk Kızılayı ise bölgeye 3 bin çadır 10 bin battaniye ve mobil mutfak göndererek ülkemizin yardıma ihtiyacı olan herkese, ayrım gözetmeksizin yardım elini nasıl uzattığını yeniden göstermişti. 

KONYA AFAD GÖREVE HAZIR

Depremin ardından Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü(AFAD) ile Konya İHH İnsani Yardım Derneği talep gelmesi durumunda Kuzey Irak’a yardım göndermek için hazır olduklarını bildirdiler. Konya AFAD’dan alınan bilgiye göre merkezden kendilerine yardım için bir talep ulaşmadığını ancak yardım talebi gelmesi durumunda ekip olarak hazır oldukları bilgisine ulaşıldı.

 “MERKEZDEN TALEP BEKLİYORUZ”

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Uysal ise yardım ekiplerinin bölgede analiz yaptıklarını belirterek, “Biz İHH olarak her zaman hazır bir şekilde ekip olarak bekliyoruz. Arama kurtarma ekibimiz yardım için hazır durumdalar. Diğer yandan gıda ve yiyecek gibi ihtiyaçları karşılama noktasında da üstümüze düşen vazifeyi yapmaya hazırız. Ekiplerimiz şu anda bölgede gözlem yapıyorlar. Genel merkezimiz yardım konusunda illeri sıraya koyuyorlar. Aynı anda bir yığılma olmaması adına böyle bir uygulama gerçekleştiriliyor. Biz merkezden talep bekliyoruz. Gerekli istek geldiği durumda göreve hazırız” diye konuştu.    

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim