Aralarında Konya Televizyonu ekibinin debulunduğu gönüllüler, havaalanında karşılandı

Kurban Bayramı öncesinde düzenlenen yardımorganizasyonu çerçevesinde Kenya'ya giden Konyalı yardım heyeti Kenya'da hiçbirgerekçe gösterilmeden gözaltına alınmış ve bir gün boyunca nezarettebekletilmişti. Türk hükümetinin de baskıları sonucu gözaltına alınan Konyalıyardımseverler önceki gün akşam saatlerinde yola çıktı. Heyet, dün Konya'yageldi. Konya Havaalanı'nda sevinçle karşılanan heyet, Kenya'da yaşadıklarını anlattı.

Rida Derneği'nin Kenya'da yaptığı sünnet,yetim ve kurban organizasyonuna katılmak üzere Kenya'ya giden heyet içerisindebulunan Konya Televizyonu Haber Müdürü Ali Sait Öge, Havaalanı'nda gazetecilereaçıklama yaptı. Ali Sait Öge, “Oldukça şaşkın durumdayız. 12 kişilik bir ekiplegitmiştik. Gittiğimiz günlerde bir sorun yaşamadık. Ama son gün ilk olarakarkaçlarımıza el koydular. Bundan bir gün sonra da hiçbir gerekçe göstermeden,sadece bir manzara fotoğrafı çekmiştik. Bu nedenle gözaltına alındığımızsöylendi. Sivil bir polisin ihbar etmesi sonucu çok sayıda resmi polis gelipbizi gözaltına aldı. Fotoğrafları çeken biz olmamıza rağmen, diğer gruptaki 5kişiyi karakola aldılar. İlk etapta kimseyi arayamadık. Bize pasaportlarınız vekimlikleriniz kontrol edilecek ve serbest bırakılacaksınız dediler. Ama zamangeçtikçe daha da umutsuz bir hale geldik. İlk etapta Kenya Büyükelçisi'neulaştık. İçimizde hasta olan arkadaşlarımız vardı. Gece bırakmayacaklarını,sabaha bırakacaklarını söylediler. Geceleyin Türkiye'ye dönmek üzere yolaçıkacaktık. İptal ettirdik” diye konuştu. Müslümanlara karşı ciddi birdüşmanlık yapıldığını söyleyen Ali Sait Öge, “Burada insanların Müslümandüşmanı oldukları o kadar aşikardı ki, büyükelçinin telefonuna bile ne emniyetmüdürü, ne vali, ne de polis çıkmıyordu. Arkadaşlarımız 6 metrekare alandasabaha kadar bekletildi. Hak etmediğimiz şeyleri yaşadık. Tamamen Allah rızasıiçin, Müslümanlara hizmet götürmeye çalışıyordu bu ekip. Bizimle ilgilenenbürokratlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

TERÖR FAALİYETİ GİBİ GÖSTERMİŞLER

Kenya'ya giden aktivistlerden Dr. FatihSoydemir de, “Ben olayın perde arkasında sanki Müslümanların o bölgedeçalışmasını istemeyenlerin olduğunu algılıyorum. Ertesi gün bizi sorgulayanpolisler defalarca özür dilediler. Biz Afrika'ya ilk defa gitmiyoruz. Her yılAfrika'daki başka ülkelere gidiyoruz ve sadece Allah rızası için gidiyoruz.İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır sözünü hatırlattık. Burayasadece Allah rızası için geldiğimiz söyledik. Halkın menfaatini düşündüğümüzüsöyledik. Oradaki doktorları bile eğitmeyi düşünüyorduk. Bize gösterilenmuamelenin bu olmaması gerektiğini söyledik. Bizden özür dileler, bizitutuklayandan davacı olayacağımızı söyledik. Onlar hakkında gerekli yasal işlemlerbaşlayacak. Bu hareketler bizi yıldıramaz. Ömrüm olduğu sürece Afrika'nındeğişik ülkelerine hayırlı faaliyetlerde bulunmak üzere gitmeye devam edeceğim.Gözaltına alınma gerekçemiz fotoğraf ama karakol kayıtlarına aldıklarında teröreylemi diye yazmışlar. Bizi bir terör faaliyetinde bulunuyormuş gibigöstermişler” ifadelerini kullandı.

MİSYONERLER BİZDEN RAHATSIZ OLDU

Yardım gönüllüsü Ahmet Gazi Akpınar ise,Kenya'da eğitim çalışması yürüten tek grubun Misyonerler olduğunu, kendilerininde orada eğitim çalışması yapmasından misyonerlerin rahatsızlık duyduğunubelirterek, “Asıl problem şu, bizim periyodik olmayan aralıklarla birşeylerdağıtmamızdan memnunlar. Ama biz onları zannedersem biraz rahatsız ettik. Çünküoradaki 2 bin yetime eğitim veriyoruz, aş veriyoruz. Burada bir dönem kalıcıkonuma geçtik. Şu an buradaki yetim sayımız 2 bini aştı. Orada eğitim faaliyetiveren kuruluşlar iki grup. Birisi misyoner okulları, diğeri de biziz.Misyonerler bizden çok rahatsız oldular. Bizi ihbar edenin de bir papazolduğunu biliyoruz. İşin en enterasan yönü de bu” diye konuştu.

BİLENDİK VE DAHA GÜÇLÜ GİDECEĞİZ

Rida Yardım Derneği Başkan Yardımcısı TamerKalender de, Kenya'daki durumu anlattı. Tamer Kalender, “Biz Rida olarakKenya'nın üç bölgesinde çalışıyoruz. Kakuma Kampı 20 yıl önce kurulmuş veşimdiye kadar hiçbir yardım kuruluşu gitmemiş. Bizim burada aşevimiz,medreselerimiz var. 20 yıl sonra burada ilk defa kurban kesildi. Garissa'da biryetimhanemiz var. burada 50 yetimimiz var. Gadap'ta ise 2 bin yetimimiz vecamilerimiz var. Burada medresede eğitim alan yetimlerimize matematik dersleride veriyoruz. Biz burada kalıcı işler yapmaya çalışıyoruz. 365 gün 24 saathizmet veriyoruz. Hiçbir gerekçe göstermeden araçlarımıza el koydular. Bu seferGarissa'nın çıkışında sudan bahanelerle ekibimizi tutukladılar. Bir de yanlışekibi tutukladılar. Çok kötü şartlar altında arkadaşlarımız orada kaldı. Pislikkokan bir hücrede kaldılar. Namaz kılan kardeşlerimizi silah ve sopalarlatekrar hücreye koydular. Bölge halkı ve müslüman dernekler arkadaşlarımızıdışarıda beklediler. Hatta aralarında para toplayıp rüşvet vermeye vekardeşlerini çıkarmaya çalıştılar. İnşallah bundan sonra hiçbir Türk yardımkuruluşu bu kadar kolay tutuklanmaz. Biz buraya kurban, yetim ve sünnet organizasyonuiçin gitmiştik. Sünnet organizasyonu zaten doktorlarımız tarafındangerçekleştiriliyor. Buraya giden doktorlar hep Türkiye'nin devlet memurlarıydı.Dışişlerimizin tepkisiyle bizi bıraktılar. İnşallah bundan sonra böyle şeyleryaşanmaz. Bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek. Bu bir yıldırmaoperasyonuydu diye düşünüyoruz. Ama biz bilendik ve bölgedeki yetim sayısınıartıracağız” dedi.

HABER MERKEZİ

 


Editör: TE Bilişim