Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından, "Girişimci ve İnsani Boyutlarıyla Türk Dış Politikası" konferansı düzenlendi. Konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Yakup Canbolat, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmalarını gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,“Türkiye'nin dış politikadaki temel unsuru girişimci ve insani dış politikadır” dedi. Çavuşoğlu ayrıca, ABD'nin Kudüs konusunda attığı adımlara tüm dünyanın karşı çıktığını söyleyerek “Filistin devletini tanımak isteyip de tanımakta tereddüt eden ülkelere karşı tüm uluslararası camiayla birlikte dayanışma içinde olacağız” ifadelerini kullandı. 

“MİSYON BAKIMINDAN DÜNYADA 5.SIRADAYIZ”

Türkiye'nin dış politikadaki temel unsurunun girişimci ve insani dış politika olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,misyon bakımından dünya da 5. Sırada yer aldığımızı da dile getirerek, “Dış politikanın temel unsuru, girişimci ve insani dış politikadır. Bugün dünyada yaşanmakta olan çok önemli gelişmelere şahitlik ediyoruz. Değişim sadece siyasette veya Uluslararası ilişkilerde değil, ekonomide de ciddi derecede vardır. Bizim coğrafyamızda ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bir taraftan terörün yansımaları, bir taraftan yönetilemeyen ülkeler, insan kaçakçılığı… Yönümüzü batıya döndüğümüz zaman ırkçılık ile karşılaşıyoruz. Ve bugün maalesef hedefte Müslümanlar var. Avrupa’nın en büyük hastalığı haline geldi bunu nasıl aşacağız? Bana göre bugün Avrupa’da en kötüsü basın. Onlarda popülizmin içinde herkesten fazla İslam düşmanlığı yapıyorlar. Bugün dünyada misyon sayısı bakımından 5. Sıradayız. Afrika’da 12 büyükelçiliğimiz vardı şimdi 41 büyükelçiliğimiz oldu. Bu sayıları daha da artıracağız” diye konuştu. 

“İSRAİL’İN YAPTIKLARI YANINA KALMAYACAK”

İsrail’in yaptıklarının cezasız kalmayacağını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “bu konunun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması için Filistin'e her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugüne kadar bağımsız Filistin devletini tanımak isteyip de tanımakta tereddüt eden ülkelere karşı tüm uluslararası camiayla birlikte dayanışma içinde olacağız, o ülkeleri de teşvik edeceğiz. Artık bağımsız bir Filistin devletinin tanınması ve Birleşmiş Milletlere üye olması için gece gündüz çalışacağız ve bu oluncaya kadar da durmayacağız, yorulmayacağız. “Filistin ve Kudüs davasını hiçbir zaman yalnız bırakmadık, yalnız bırakmayacağız. Tepkimizi koyduk. Tavrımızı ortaya koymak önemli ama sorunun çözümü için ya da atılan adımların önlenmesi için ne yapacaksınız, bu daha önemli. Artık İsrail'in yaptıkları cezasız kalmayacak. Dolayısıyla bu konunun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması için Filistin'e her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. Sadece bu yetmez, yarın İnsan Hakları Konseyi toplanacak. BM ve bağımsız soruşturma mekanizmasının kurulması için çalışıyoruz. Bugün Arap Ligi Kahire'de toplanıyor. Eminim buradan güçlü bir mesaj çıkar, umarım. Neden 'umarım' diyorum. Son günlerde 40'a yakın dışişleri bakanıyla telefon görüşmesi yaptım. Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da görüştüğü liderler oldu. Bazı Arap ülkeleri itiraf ediyor ki; diğer Arap ülkeleri Filistin meselesini unutmaya başlamışlar. ABD ve İsrail korkusundan maalesef”

“ABD'NİN BASKISI YÜZÜNDEN NEW YORK'TAN KAÇMIŞLAR”

Kudüs'teki İsrail'in saldırılarından dolayı Aralık ayında İstanbul'da bir zirve düzenlendiğini anımsatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Ürdün Kralı Abdullah'ın bu zirveye İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne katılmaması için baskı yapan ülkeler oldu. Başka bir örnek daha vereyim; BM Genel Kurulu'na götürdük ve güçlü bir karar çıkardık. Filistin Dışişleri Bakanı'na telefon açtım, 'Buradan New York'a gidelim, bu davayı birlikte savunalım' dedim. Oraya gittiğimde bizden başka herhangi bir Müslüman ülkenin bakanı yoktu. Fakat bazı Arap ülkelerinin büyükelçileri ABD'nin baskısı yüzünden New York'tan kaçmışlar. 'BM nezdindeki büyükelçileri, Nerede bunlar' dedim, 'tatile gitti' dediler. Böylesi, hepten vahim. Biliyorum ki ABD herkese baskı yaptı, tehdit etti. Buna rağmen biz büyük çoğunlukla kararı geçirttik ama tehditten dolayı o büyükelçiler kaçtı”

“EZİCİ ÇOĞUNLUKLA KARARIMIZI ALACAĞIZ”

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplanacağını bildiren Bakan Çavuşoğlu, çok önemli kararların çıkacağının altını çizerek, “İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısı yapılacak ve zirve başlayacak. Zirvenin başlamasıyla İstanbul'da çok büyük bir miting düzenlenecek. Buradan da çok önemli bir karar çıkacak, mesaj verilecek. Bununla yetinmememiz lazım. Telefon diplomasisini sadece buraya katılacak ülkelerle yürütmüyoruz. Güney Afrika ve İsveç Dışişleri Bakanlarını aradım. Filistin konusunda her zaman sağlam duran iki ülke. Bundan sonra ne yapabiliriz, İsrail'in cezalandırılması konusunda. Bu işi tekrar Güvenlik Konseyi Kurulu'na götüreceğiz. Kuveyt'in bir başvurusu oldu. Genel Kurul'da bu konuyu gündeme getireceğiz. Geçen sefer olduğu gibi ezici çoğunlukla kararımızı alacağız. Buradan karar çıkması da yetmez, bunların uygulanması için bütün dünyanın birleşmesi lazım. Bugüne kadar bağımsız Filistin devletini tanımak isteyip de tanımakta tereddüt eden ülkelere karşı tüm uluslararası camiayla birlikte dayanışma içinde olacağız, o ülkeleri de teşvik edeceğiz. Artık bağımsız bir Filistin devletinin tanınması ve Birleşmiş Milletlere üye olması için gece gündüz çalışacağız ve bu oluncaya kadar da durmayacağız, yorulmayacağız. Çabalarımızın tek gayesi var, artık Filistin sorununa kalıcı bir çözüm bulmak. İsrail'in yaptıkları da yanına kalmamalıdır. İsrail hesap vermelidir ve hesap da verecektir. Bunun da peşini bırakmayacağız” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim