20 ülkeden bin 281 markanın sergilendiği 16. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı ziyaretçilerin yoğun katılımıyla devam ediyor. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler 427 firmanın stantlarını gezerek birçok ürünü de inceleme fırsatı buluyor.Geçen seneye oranla katılımcıların bu sene daha fazla olduğunu belirten firma sahipleri özellikle yabancı katılımcıların daha fazla olduğuna dikkat çekti. İlk kez görücüye çıkan tarım aletleri, çiftçiler tarafından ilgiyle takip edildi. 16. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı 24 Mart tarihine kadar sürecek

ŞAKALAK TARIM'A YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

16. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarında stant açan firmalardan biri de Şakalak Tarım Makineleri. Ekim grubunda sektörün lider firmalarından olan Şakalak Tarım Makineleri standına Konyalı çiftiler yoğun ilgi gösteriyor. Açıklamalarda bulunan Şakalak Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa Genç,“Şakalak A.Ş. olarak gerek yurt içi gerekse yurtdışındaki önemli fuarların hepsine Firma katılıyoruz. Ülkemizin önemli fuarlarından ve Anadolu’nun en büyük fuarı olan Konya Tarım Fuarına her sene sürekli katılıyoruz. 2018 yılı içerisinde ürettiğimiz yeni makineler ile çiftçilerimiz ile buluşuyoruz. Konya’da Tarım makineleri noktasında da, önemli mesafeler kat edildi. Yurt dışından gelenler, üretim yapan fabrikalar baktığı zaman ürünlerimize hayran kalıyor. Başta Konyalı çiftçilerimiz olmak üzere bölge çiftçilerimizi 16. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'ne bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRK TRAKTÖR'DEN VİZYONER HEDEFLER 

Türk Traktör New Holland’ın en önemli vizyonu modern tarım ekipmanlarına yön vermek oluyor. 1000 metrekarelik fuar alanıyla bütün ekipmanların kendilerinde bulunduğunu ifade eden Türk Traktör New Holland Genel Müdür Yardımcısı AlessandroCazzin: “Türk Traktör, New Holland bayisi olarak Türkiye’de 100’ün üzerinde bayisi ve 400’ün üzerinde servisi olan hem traktör hem de ekipman satışını gerçekleştiren bir firmadır. Kendi AR-GE merkezimizde tasarımını ve üretimini planlayan bir firmayız. Vizyonumuz Modern tarım ekipmanlarına yön vermek. Özellikle tarımsal mekanizasyonu artıracak önemli işlerimizden biride ekipmandır. Burada ekipman kanadında toprak işlemeden hasada kadar tüm ekipmanlarımızı sunmaya çalışıyoruz. Geniş bir ürün gamımız var. Fuarda girişimin öncülerinden olarak 1000 metrekarelik bir ekipman standımız var. Pulluktan toprak işlemeye ve balya makinelerine kadar bütün ürünler sergileniyor. Çiftçilerin ihtiyaç duyacağı bütün ekipmanlar bizde bulunuyor. Çiftçilere ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu

TEK DOLUM ŞARZ İLE 350 KİLOMETRE YOL 

Fuar alanında Karatay Üniversitesi tarafından üretilen yerli elektrikli otomobil ve Direniş Karatay filmi vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Aracın full dolu şarj ile 350 kilometre gittiğini ifade eden Konya Ticaret Odası Yetkilisi Sabit Sayılır cümlelerini şu şekilde aktardı: “Bütün fuar alanlarında standımızı açıyoruz. Üyelerimiz stantlarımıza gelerek bizden bilgi alabiliyorlar. Üniversitenin yapmış olduğu otomobile ve Direniş Karatay filmine bu yıl standımızda yer verdik. Direniş Karatay filmi geçen hafta vizyona girmişti. Burada insanlar gelip film hakkında bilgi alıyorlar. Karatay Üniversitesi’nin üretmiş olduğu aracımız yüzde 100 yerli elektrikli aracımızdır. Full dolu bir şarj ile 320 kilometre menzili bulunuyor. 6 saatte de full dolu şarjlı hale gelebiliyor. Oldukça da hafiftir. 350 kilogram gibi bir ağırlığı var. Fuar alanında ki aracımız vatandaşlar tarafından da ilgi görüyor. Bütün misafirler bilgi almak için standımızı ziyaret ederek incelemelerde bulunabilirler.” 

İPARD DESTEKLERİ ÇİFTÇİLERE DAĞITILIYOR 

IPARD destekleri çiftçilere dağıtılıyor. Fuar alanında bulunan TKDK standı çiftçiler tarafından ilgi görüyor. İPARD destekleri hakkında bilgiler veren TKDK yetkilileri şu şekilde konuştu: “Avrupa Birliğine katılım öncesi yardım aracı olan IPARD destekleri dağıtılıyor. Başvuru sahiplerine bilgi verilmek üzere stant kuruldu. Çiftçilerden gelen ilgi de gayet güzel. Şuan mevcutta zaten çağrımız var. 3. Çağrı şuan devam ediyor. Bu kapsamda da proje hazırlayan veya hazırlamak isteyen kişiler kafalarına takılan soruları soruyor. IPARD 3 ana sektörde destekleniyor. Hayvancılık sektörü, et ve süt işlemeye dair sektörler, birde çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine dair sektör var. Şuanda Hayvancılık sektörü, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine dair sektör aktif. Bunlardan bir tanesi Mart ayı sonunda bir tanesi de 13 Nisan’da çağrıya kapatılacak” 

ELİBOLLAR TARIM'DAN 16 ÇEŞİT ÜRÜN 

Elibollar Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Elibol 15 farklı ülkeden gelen insanların fuar alanındaki stantlarını ziyaret ettiklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “1960 yılında Afyon Sandıklı'da kurularak hurdacılık ve civatacılık sektöründe faaliyetine başladık. Kısa zamanda çok hızlı bir gelişme kaydederek, kendi üretimini de bünyesinde gerçekleştirerek "tarım makineleri" sektöründe geniş bir ürün yelpazesine sahip olduk.16 çeşit ürünümüz mevcut. Bu ürünlerde kendi arasında 3-5 çeşide ayrılıyor. Balya makinesi, yem karma makinesi, taş kırma makinesi, mısır hasat tablası, Ayçiçek hasat tablası ve birde yeni yapmış olduğumuz haşhaş biçerdöver mevcut. İlk gün çiftçilerimizin göstermiş olduğu ilgiden memnun kaldık. İkinci günden de umutluyuz. Geçen seneye oranla ilgide satışlarda gayet yüksek. Yurtdışından gelen misafirlerimiz de çok. Konya Tarım Fuarı dünya çapında bir fuar olma yolunda ilerliyor. 15 farklı ülkeden gelen insanlar standımızı ziyaret ediyor”

KÜÇÜKÇALIK AMBULANS'TAN İLK YARDIM 

TÜYAP Fuar merkezinde sağlık önlemleri de Küçükçalık Ambulans tarafından alınıyor. Fuar alanın bekleyen Küçükçalık ambulans ekipleri herhangi bir olayda veya yaralanmalarda hastalara müdahale ediyor. Açıklamalarda bulunan Küçükçalık Özel Ambulans Paramedik Yetkilisi Murat Cihankar sözlerine şu şekilde devam etti: “Sağlık sektöründe olduğumuz için gerekli olan hizmeti her yerde sunuyoruz. Fuar alanı içerisinde de ambulansımız bulunuyor. Ambulansımızda Paramedik yetkili, ATT ve Ambulans şoförü olmak üzere 3 kişi yer alıyor. Çalışmalarda kesi yada baş dönmesi tarzından rahatsızlıkları olanlar bize başvuruyor. Gerekli müdahaleler yapılıyor ve eğer gerekirse hastanelere nakillerini sağlıyoruz. Eğer burada durum çok büyükse olaylar varsa 112 ekibine buraya çağırıyoruz. Fuar bitesiye kadarda burada hizmet vermeye devam edeceğiz. Sağlık anlamında şikayeti olanlar bizlere başvurabilirler. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim