19 Eylül Gazileri Anma Günü münasebetiyle, anma programı gerçekleştirildi. Anıt Meydanı’nda gerçekleştirilen programa Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Konya Şube Başkanı Süleyman Ege, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Buğur, protokol mensupları, gaziler, askeri ve sivil erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, anıta çelenk sunulmasıyla başladı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla ve konuşmalar ile devam ederken, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Buğur tarafından da şiir okundu.

“GAZİLER VE ŞEHİTLER CUMHURİYETİMİZİN TEMEL TAŞIDIR”

Konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Konya Şube Başkanı Süleyman Ege, gaziler ve şehitlerin, Cumhuriyetimizin en büyük temel taşları olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Sizler en büyük gazi ve Gazi Mustafa Kemal’in yaşayan en büyük temsilcilerisiniz. Gaziler, şehitlerimiz ile Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Bugün, ‘Hürriyet ve İstikbal benim karakterimdir’ diyerek milli mücadeleyi başlatan Gazi Mustafa Kemal’e, Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip TBMM tarafından gazilik unvanının verildiği müstesna gündür. Anadolu halkının ölüm kalım savaşı vererek kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi küllerinden yeniden doğan bir milletin şahlanışı olmuş, dünyanın hâkim güçlerine karşı aziz milletimizin ay yıldızlığı bayrağıyla sonsuza denk sürecek varlığını ortaya koymuştur. Gösterilen vatanperverlik ve üstün cesaret ile kazanılan şehitlik ve gazilik unvanları milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinin teminatı olarak nesilden nesile aktarılan en kutsal manevi değerlerimizin başında gelmektedir. Şehit ve gazilerimiz, bizlerin bu vatan toprağında varlığımızın birer sembol ve göstergesidir. Türkiye Cumhuriyeti de ilelebet varlığını sürdürecektir. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşında, Antep savunmasında, Kore’de, Kıbrıs’ta ve 15 Temmuz’da vatanı ve canını uğruna mücadele eden gazilerimizin onur günüdür. Anadolu Coğrafyasını kanları ile sulayarak vatan yapan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizden ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimizi ise saygı ve şükranla selamlıyorum.”

“VATAN SİZE MİNNETTARDIR VE DAİMA MİNNETTAR KALACAKTIR”

Garnizon Komutanlığı’nca görevli Hava Savunma Yüzbaşı Serkan Akpınar ise,  “Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed, Bedir Savaşına gidilirken Hz. Hamza’ya sesleniyor; ‘Ey Hamza, yavaş yürü. Gözünün gördüğü hiçbir şeyden korkmazsın sen. Lakin heybetini gizli tut. Yürüyüşün ölümü korkutuyor’ diyor. Şu an aramızda bulunan kahraman gazilerimizde yürürken Hz. Hamza’nın heybetinden feyiz aldılar ve ölümü korkuttular. Çünkü o yiğit askerlerimiz, kahraman polislerimiz ölümden hiçbir zaman korkmadılar. Şahadete ermek için koşan bu yiğitler, aziz milletimizin bağrından çıktılar. Kahraman gazilerimizi ve ailelerini selam ve hürmet selamlıyoruz. Onurlu ve hür yaşayışımızı bayrak, vatan, millet ve yüce değerlerimiz uğrunda hiçbir tereddüt göstermeden canından vazgeçen, canını feda eden aziz şehitlerimiz ve yine aynı değerler uğrunda canını ortaya koyan siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzu bilinci içindeyiz. Sizlerden aldığımız güç ile, birliğimizi ve bütünlüğümüzü hedef alan tüm terör örgütlerine karşı TSK olarak, sivil asker büyük bir uyum ve koordinasyon içerisinde jandarma, polis ve korucularımızla bayraklaşan vatan toprağında bir tek terörist kalmayıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. TSK, her zaman olduğundan daha güçlüdür. Nasıl ki siz en ufak tereddüt etmeden bu vatan için canınızdan kanınızdan fedakârlık ediyorsanız, arkadaşlarımız Afrin’de, Kıbrıs’ta, Kosova’da, Kore’de, Çanakkale’de yaptıkları gibi düşmana dur diyecektir. Sizlerin yaptığı gibi canımızı vermek uğruna savaşacağız ama düşmana geçit vermeyeceğiz. Sayın gazilerimiz; Vatan size minnettardır ve daima minnettar kalacaktır” diye konuştu

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim