İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Meclis gündemine uyuşturucuyla mücadeleyi taşıdı. Yokuş, “Ülkemizdeki madde bağımlıları sayısının 2 milyon 850 bine ulaşmıştır. Cezaevlerinde halen 320 bin tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Uyuşturucudan dolayı cezaevinde olan tutuklu ve hükümlü sayısı da 75 bindir. Neredeyse her 4 tutuklu veya hükümlüden biri uyuşturucu satıcısıdır. Bu sayı her yıl artarak devam etmektedir. Uyuşturucu kullanımının yaş aralığı ise 11 ila 35 arasıdır. Uyuşturucu maddeler, her köşe başında satılır hale geldi. Aileler endişeli ve evlatlarını bu çevreden uzak tutamıyorlar” dedi.

MADDE BAĞIMLILILARI SUÇA YÖNELİYOR

Uyuşturucu madde bağımlılarının çeşitli suçlara karıştıklarına dikkat çeken İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Madde kullananlar; hırsızlık, gasp, cinayet, şiddet ve fuhuş gibi suçları rahatlıkla yapma kapasitesine sahip olabiliyorlar. Bununla birlikte, madde kullanan kişilerin de aile fertleri maddi ve manevi sorunlarla bu batağa saplanıyor. Yasalarımızdaki yaptırım ve cezaların yetersizliği, madde kullanımını teşvik etmektedir. Şöyle ki, bu işin ticaretini yapanlara caydırıcı cezalar verilmemektedir. Bu nedenle ülkemizde “torbacı” adı altında on binlerce satıcı bulunmaktadır. Ayrıca her ne kadar ülkeyi yönetenler, ülkemize uyuşturucu sokanların adlarını telaffuz etmeseler de, uyuşturucu baronları ile PKK terör örgütü birlikte hareket etmektedir. Hatta bu örgütler, ülkemiz üzerinden Avrupa’ya çok yoğun uyuşturucu trafiği oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yokuş, AB Uyuşturucu Ajansının 2019 yılı raporundaki verilerek dikkat çekerek, “Türkiye’de bir yıl içerisinde ele geçirilen eroin miktarı, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ele geçirilen miktarın çok üzerinde bulunuyor. Raporda, uyuşturucu kaçakçıları için önemli bir transit ülke olan Türkiye’de, “doz aşımı” kaynaklı ölümlerin, son on yılda ciddi oranda arttığına dikkat çekiliyor” dedi.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE BAŞKANLIĞI KURULMALI

Yokuş, uyuşturucuyla mücadele de öncelikle ailelerin bilinçlendirilmesini, okul çağında çocuğu olan ailelere seminerler verilmesi gerektiğini ifade ederek, uyuşturucuyla mücadelenin sürdürülebilmesi adına bir başkanlık kurulması gerektiğini ifade ederek, “Uyuşturucu ile mücadele konusunda kamu kurumları rasyonel bir çalışma yapamıyorlar. Bu hususta Uyuşturucu ile Mücadele Başkanlığı kurulmalıdır. Uyuşturucu ile mücadele kurulacak başkanlığın sorumluluğunda olmalıdır. Hayati öneme sahip olan uyuşturucu sorunuyla Emniyet Genel Müdürlüğündeki bir narkotik şube müdürlüğünün ilgilenmesi bilindiği gibi yetersiz kalmaktadır.  Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim müfredatından başlamak üzere, her yaş grubuna uygun şekilde, uyuşturucu maddelerin zararlarıyla ilgili kapsamlı çalışmalar yapmalı ve çocuklarımızın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim