Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, tarımsal desteklerin çiftçinin üretim yapıp ülke ekonomisine katkı sağlaması için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bu açıdan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve Konya Şeker’in desteklerinin çok değerli olduğunu belirttiler. 

Desteklerle ilgili değerlendirmede bulunan ZMO Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya yaklaşık 2 milyon hektar tarım arazisi varlığı ile ülkemizin en büyük tarım şehridir. Gerek bitkisel üretim, gerekse hayvansal üretimde en önemli merkez konumundadır. Konya; içinde buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, ayçiçeği, patates, gibi birçok bitki türünün üretiminde Türkiye’de ilk üç sırada, büyükbaş hayvan varlığı ve süt üretiminde de birinci sırada yer almaktadır. Bölgemizde bu ürünlerle ilgili gerek devlet desteklemeleri gerekse özel sektör destekleri çiftçilerimizin üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemli olmaktadır. Konya bölgesinde tarımsal desteklemeler konusunda kamuda Tarım ve Orman Bakanlığı, özel sektörde ise Konya Şeker çok önemli rol almaktadır. 2002-2017 yılları arasında Türkiye’de toplam 99 Milyar TL tarımsal destekleme yapılmış olup; Konya 6,4 milyar lira ile bu desteklerden % 6,4 pay almıştır. Gerek Cumhurbaşkanımızın gerekse Tarım ve Orman Bakanımızın yaptığı açıklamalara göre 2019 yılı Ocak ayı sonuna kadar Türkiye genelinde buğday, mısır, çeltikte 550 milyon lira ürün fark desteği, 525 milyon lira buzağı desteği, 340 milyon lira çiğ süt desteği, 269 milyon lira yem bitkileri desteği, 100 milyon lira sertifikalı tohum desteği,  84 milyon 500 bin lira ÇATAK desteği ve 167 milyon lira diğer destekler olmak üzere toplam 2 milyar 35 milyon lira ödeme yapılacaktır. 

Bölgemizdeki tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşu olan Konya Şeker ise, 2018 yılında üreticiden 26 kalem tarımsal ürün alımı gerçekleştirmiş ve 50 bin üreticiye toplamda 2 Milyar 262 Milyon lira ürün bedeli ödemesi yapmıştır. Şeker pancarı ve patates gibi sözleşmeli ekim yaptırdığı ürünler için ayni ve nakdi avans ödemesi yapan ve ürün bedelinin büyük bir kısmını ürünü teslim almadan ödeyen Konya Şeker, diğer ürünlerde de hasat döneminde yaptığı yüksek tonajlı alımlar ile üretici lehine fiyat regülasyonu sağlamıştır. Bu konuda en önemli ürün bölgemizde son yıllarda ekim alanı giderek artan ayçiçeği olmuştur. Konya Şeker, 2018 yılında 100 bin ton ayçiçeği alımı yapmış ve bu ürün için 226 Milyon lira ödeme gerçekleştirerek fiyat istikrarının sağlanmasına katkı yapmıştır. 

Bölgemizde çiftçilerimizin üretiminin sürdürülebilir olması açısından bu desteklemeler çiftçimize ekonomik darboğazdan geçtiğimiz bu günlerde bir nefes aldırmıştır. Umudumuz girdi fiyatlarını çok yükseldiği 2019 yılında çiftçilerimizin ayakta kalabilmesi için bu desteklerin artarak devam etmesidir. Gerek ülkemizde gerekse Konya bölgemizde tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak, iyi bir üretim planlamasından ve bitkisel, hayvansal üretime yapılacak doğru desteklemelerden geçmektedir. Konya içinde barındırdığı çok sayıda tarıma dayalı özel sektör firması ve 4000 dolayında ziraat mühendisi ile teknik ve kapasite anlamında da bunu gerçekleştirecek yeterli güce sahiptir.”

ÇİFTÇİLERDEN KONYA ŞEKER’E TEŞEKKÜR

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da yaptığı açıklamada, Konya Şeker’e ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'a çiftçiye yaptığı desteklerden dolayı teşekkür etti.

Kağnıcıoğlu'nun yapmış olduğu açıklama şöyle: “Üretimin ve üreticinin hamisi, 25. ve 26. dönem AK Parti Karaman Milletvekili, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’a temsil ettiğimiz çiftçilerimiz adına çok çok teşekkür ediyorum. Türkiye çok büyük badireler atlatırken bile, Konya Şeker, çiftçinin, üreticinin yanında yer almış, üreticiye, üretime 2018 yılında 2 Milyar 262 milyon lira kaynak aktarmıştır.  Çiftçinin ürettiği ürün tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda kalmamış, Konya Şeker sayesinde para etmiş, çiftçimiz ürettiğini satabilmiştir.  Konya Şeker ayrıca araya aracı katmamış, direk çiftçiden ürün almak şeklinde uyguladığı modelle, çiftçimizin ürettiğinden kazanmasını sağlamıştır. 

Konya Şeker 1999 yılında çiftçimizden bir tek pancar alıyordu ama şu anda 26 ürün alıyor ve çiftçimizin daha çok üretmesi için, üretiminden para kazanması için oluşturulan vizyonla çiftçimizin en büyük güvencesi olmuş durumda. 

Türkiye’de üretimden yana tavır alan her anlayış, mantık, aslında ülkemize sahip çıkan, topraklarımıza sahip çıkan anlayıştır mantıktır. Zira üretime ve üreticiye sahip çıkmak, şehirlerin yoğun göçünü engeller, insanlarımızın doğduğu yerde doymalarını sağlar. Topraklarımızın sahipsiz kalmamasını sağlar, ülkemizin zenginleşmesini sağlar, zenginliğin paylaşılmasını sağlar. Konya Şeker, çiftçilerimizin gururu bir çiftçi kooperatifi olarak, Recep Konuk’un oluşturduğu üretim ivmesi ile 45 tesis yapmış ve Anadolu çiftçisi sadece pancardan para kazanabilirken, bu tesisler sayesinde, bugün, besiden, ayçiçeğinden, üzümden, elmadan, patatesten, buğdaydan, arpadan, kanoladan, mısırdan, mercimekten, nohuttan, fasulyeden, hasılı pancarla birlikte 26 üründen para kazanır hale gelmiştir. 

Konya Şeker bizim bölgemize yani Altınekin bölgesine Ham Yağ Fabrikası açmadan önce bizler 30, bilemediniz 40, en iyi yılda 50 bin ton ayçiçeği üretiyorduk. 

Ama bugün 400 bin tonlara ulaşmıştır bizim ürettiğimiz ayçiçeğinin miktarı. Bu tesis bölgemize canlılık katmış, çiftçilerimiz daha çok ürün desenine kavuşarak ekmeğini topraktan kazanır olmuştur. Ayçiçeğinde böyle, patateste böyle. 

Konya Şeker’in ürün desenini artırması sayesinde çiftçilerimiz bir yılda iki ürün alabilme şansına kavuşmuştur.  Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımıza bakın, burada da aynı rakamları görüyoruz. Ülkemizden hayvancılığın bitme noktasına geldiği, ülkemizin devasa kombinelerinin yok edildiği bir süreçte Konya Şeker devreye girdi, dünyanın en büyük Et ve Süt Entegre Tesisini kurdu, böylece Türkiye büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığını muhafaza edebildi.  Şuna inanıyoruz, bir ülkeyi en çok seven, ülkesine en çok hizmet edendir ve biz şunu net bir şekilde görüyoruz, Recep Konuk bu ülkeye hizmet ediyor, tarımın, üretimin büyümesine vesile oluyor, bu gerçekliğin çiftçinin takdirine şayan olduğunu, hatta sadece çiftçi değil, bu ülkenin her ferdinin takdirine şayan olduğunu belirtmek isterim.

Bugün tarımda hangi alana bakarsak bakalım bunu görüyoruz ve bir çiftçi kuruluşu olarak, çiftçilerimiz adına ben Konya Şekerimize ve Konya Şekerimizin Başkanı PANKOBİRLİK Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’a teşekkürlerimi iletiyorum. Konya Şeker’in bu tavrının tarımın bütün paydaşlarına örnek olmasını diliyor, bütün çiftçilerimize, 2019’un bereket, bolluk getirmesini diliyorum.”

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim