ZMO Konya Şubesi Başkanı Özkan Taşpınar, gıdanın en az silah kadar önemli bir madde olduğunu belirterek, küçük üreticinin korunması ve tarımsal üretimin desteklenmesi çağrısında bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şubesi Başkanı Özkan Taşpınar, yaptığı yazılı açıklamayla Dünya Gıda Gününü kutladı. Taşpınar, endüstrileşmenin doğayı ve insanı tarumar ettiği, bir milyar insanın açlıktan, bir o kadar insanın ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi, yani obeziteden kaynaklanan sağlık sorunları yaşadığı bir ortamda Dünya Gıda Günü’nün kutlandığını söyledi. Gıdanın her geçen gün daha önemli hale geldiğini belirten Taşpınar, “Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) bu yılki kutlamanın ana temasını “Dünyayı Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler” olarak benimsemiş ve ilan etmiştir.  Özellikle son yıllarda gündem işgal etmekte olan temel ürünlerin yetiştirildiği ülkelerde yaşanan doğal afetler, iklimdeki istikrarsızlıklar ve bir yanda gıda artıklarını çöpe atan ülkeler varken, bir yanda açlığın yaşanıyor oluşu ve bu koşullarda gıda ticaretinin tümüyle serbestleştirilmesi; tarımsal fiyatların ve üretimin dış etkilere ve spekülasyona daha açık hale gelmesi; tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak politikaların önemini de bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.
TARIMSAL ÜRETİM DESTEKLENMELİ
Gıdanın en az silah kadar önemli bir madde olduğu kabul edilmekte olduğunu dile getiren Taşpınar, “Açlık tehlikesi bu kadar belirgin iken, gıdanın serbest piyasa ekonomisinin insafına bırakılamayacağı bilinmektedir. Dünya Bankası’nın rakamlarına göre temel gıda fiyatları son dört yılda yüzde 100’e yakın artmıştır. Yeterli ve uygun fiyatta gıda arzının sağlanması için tarımsal üretimin sürekli olarak yapılması kaçınılmazdır. Uygulanan her politikanın, verilen desteklerin üretimi kısıtlayıcı yönde olmaması ve doğru yönlendirilmesi temel hedef olmalıdır. Küçük üreticinin korunması, üretimden uzaklaştırılmaması bir diğer hedef olmalıdır. Tarımsal üretim ve buna bağlı olarak küçük üreticinin hayatta kalması ve etkin üretim yapmasının en etkin yolu olan tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri; aynı zamanda güvenli üretimin biricik anahtarlarıdır. Tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri olmaksızın izlenebilirliğin sağlanması da olanaksızdır. Ülkemizde, hızlı kentleşmeye bağlı olarak “Kent Yoksulları” temel geçim araçlarından uzaklaşırken, kırsal kesimde yaşayan ve geçimini sadece tarımsal faaliyetlerle sağlamaya çalışan büyük bir kesim serbest piyasanın acımasız koşullarıyla rekabet edemez hale gelmiştir. Bütün bu süreç, kırsal kesimde yaşama ve dayanışma olanaklarını giderek daha da daraltmıştır. Bu çerçevede uzun yıllar boyunca kooperatiflerin yapılanması siyasi olarak pek tercih edilmeyen yapılar olarak değerlendirilmiştir. Ancak gelinen noktada; bu örgütlenme modelinin önemi FAO tarafından da altı çizilerek vurgulanmaktadır” diye konuştu.
ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ
“Dünyadaki bu acımasız rekabet ortamına direnmeye ve ayakta kalmaya çalışan üreticiler, birlikte üretmek, paylaşmak ve birbirlerinin sorunlarından haberdar olmak durumundadır” diyen Taşpınar, “Bunun en iyi ve en etkili yollarından birisi de çiftçi kuruluşları olan, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birliklerin, tarımın tüm alanlarında yetkin hale getirilmeleridir. Dikkate alınması gereken diğer bir yapı ise; bu kooperatiflerin ürünlerinin tüketiciye yine aynı etkinlik ve ekonomiklikle ulaştıracak örgütlenme modellerinin de bu yapı içerisinde oluşturulmasıdır. Sonuç olarak; rekabet ortamının giderek daha da yoğunlaştığı günümüzde, doğal kaynakları koruyarak, tarımsal üretimi arttıracak ve üreticiyi üretimden uzaklaştırmayacak üretim tarzlarına ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyaç aynı zamanda kendi temel ihtiyaçlarımızı üretme, geleceğimiz üzerinde söz sahibi olma ve temelde de kendi kendimize yetebilme gerekliliğinden doğmaktadır. Üreticiden tüketiciye, tarladan sofraya, tüm aşamalarda gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması ile halkın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi, bilinçli ve örgütlü bir çiftçi modeliyle mümkündür. Bu model ise  Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO)’nun bu yılki ana temasını oluşturan 'dünyayı beslenmenin anahtarı tarımsal kooperatifler”  aracılığıyla mümkün olacaktır inancındayız.”
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim