Anadolu Selçuklu Devleti'nin şeyh ve velilerinden olan Muhammed Ulvî Sultan'ın 90 yıl önce yol genişletme çalışmaları bahanesiyle yıkılan türbe ve mescidi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. 

Selçuklu döneminin önemli eserleri arasında gösterilen Anadolu Selçuklu Devleti'nin şeyh ve velilerinden olan Muhammed Ulvî Sultan'ın türbesi ve yanında bulunan mescidi, yol genişletme çalışmaları gerekçe gösterilerek 1924 yılında yıktırılmış. Konya Valilik binası ile Kayalıpark arasındaki yol üzerinde bulunan türbe ve mescid yıkıldıktan 30 yıl sonra 1953 yılında yapılan kazıda, zemin kalıntılarının bulunmasıyla yeşil alana dönüştürüldü. Aradan geçen yıllar içinde yeri unutulan tarihi yapı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan kazı çalışmalarıyla birlikte yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı. Konya Valilik Binası'nın güney cephesinde Kayalı Park civarında yer alan Ulvi Sultan Türbesi ve Mescidi birkaç yıl içerisinde tekrar inşa edilmiş olacak. Yıkılan mescidin taş mihrabı ise bugün İnce Minare Müzesi'nin girişinde sergileniyor.  

ULVİ SULTAN KİMDİR?

Selçuklu döneminin tanınmış şeyh ve velilerinden kabul edilir. Doğum ve ölüm tarihleri belli değildir. Adı Muhammed Ulvî Sultan'dır. Aslen Azerbaycan beylerinden bir bey olduğu rivayet edilir. Kaynaklardaki Arapça Ulvi kelimesi, devamlı olarak; "Alevi" diye okunmuş, orada yatan zat da, Alevi Sultan olarak anılagelmiştir. Kendisinin Azerbaycanlı oluşundan dolayı bu unvanıyla anılmış olabileceğini de akla getirmektedir.

MUHAMMED DENİZ

Editör: TE Bilişim