Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesince tertip edilen ‘Yazılacak Çok Şeyimiz Var’ programında Konyalı Yazarlar Karabük, Safranbolu, Bartın ve Amasra’yı gezdi. Yıllık etkinlik takvimi gereğince her sene Türkiye’nin bir bölgesine gezi düzenleyip yazarların bölgeyi tanıma ve tanıtmasına imkân hazırlayan TYB Konya Şubesi bu yıl rotasını Batı Karadeniz olarak belirledi.

SAFRAN YURDU SAFRANBOLU

TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Hayri Erten, Onursal Başkan Ahmet Köseoğlu, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve N.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın da yer aldığı kafile Cumartesi günü demir işçiliğinin merkezi Karabük’ten şehir turu ile başladı. Ramazan Uzuntarla’nın rehberliğinde Safranbolu Evlerini, Tokatlı Kanyonu ve Ters evi ziyaret eden yazarlar günün sonunda Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin düzenlediği yemeğe katıldı. Ev sahipliğini Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya ile İkinci Başkan Nuray Alpboğa üstlendi. TYB Konya Şubesi Başkanı Hayri Erten ziyaret anısına plâket ve Konya kitaplarını Belediye Başkanı Vergili’ye iletilmek üzere Cemiyet Başkanı Kaya ile yardımcısı Alpboğa’ya verdi.

Kaya yaptığı konuşmada yazarlara teşekkür ederek, “Konya ile Karabük arasında güzel dostlukların kurulması, anıların oluşması adına, ziyaretinizden büyük memnuniyet duyduk. Ziyaretlerinizin bir seferle sınırlı kalmamasını diliyorum, gelecek yıl sizleri yine burada görmek istiyoruz” dedi.

ÇEŞM-İ CİHAN AMASRA

Pazar sabahı Karabük’ten ayrılan yazarlar, filmlere konu olan Bartın yolu üzerinden Amasra’ya geçip, Rehber Melih Saylan önderliğinde şehir ve yarımada gezisi yaparak Ceneviz Kalesi, Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Fatih Camii ve tarihi Şapeli ziyaret etti. Gezinin bir bölümünde yazarlarla buluşarak sohbet eden Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ilçede yerleşik nüfusun yaklaşık 7 bin olmasına rağmen bu rakamın turizm sezonunda 15 katına kadar yükseldiğine dikkat çekerek “7 bin nüfusa göre tahsisat alıp 70 bin, hatta yüz bin nüfusa hizmet üretmeye gayret ediyoruz” dedi. Çakır TYB’nin yılda bir olan ziyaret programı hakkında da “Bu programı ikiye çıkarmanızı ve her yıl mutlaka Amasra’yı ziyaret etmenizi bekliyoruz” dedi.

GÜL KOKULU BARTIN

Amasra gezisinin ardından Bartın’a geçen yazarları Belediye Başkanı Cemal Akın karşıladı. Bartın hakkında bilgiler veren Akın ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. TYB Başkanı Erten Başkan Akın’a plâket ve Konya kitapları takdim etti. Akın’da ziyaretin anısına Başkan Erten’e bir plâket verdi. Daha sonra Nihal Çınçın’ın rehberliğinde şehri gezen yazarlar Kent Müzesi ve Bartın Çayına hayran kaldı. Konyalı Yazarların kentte bulunduğunu haber alan 22. Dönem Bartın Milletvekili Hacı İbrahim Kabarık da Bartın Çayına nazır Parthenıos adlı restoranında yazarları misafir ederek akşam yemeği ikram etti.

ERTEN: EVET, YAZILACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR

Ziyaretlerin ardından bir değerlendirme yapan TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Hayri Erten, “Vatanımızın her karışı eşsiz kıymete sahiptir ve büyüleyici güzelliklerle doludur. Bu programımızda emeğin sembolü Karabük’ü, adını Safran bitkisinden alan Safranbolu’yu, sokakları gül kokulu Bartın’ı ve Cennetmekân Fatih Sultan Mehmet Han’ı kendine hayran bırakıp “Lala, çeşm-i cihan bu mu ola!” dedirten Amasra’yı gezip görmeye, her yönüyle öğrenmeye çalıştık” dedi. Erten; ayrıca bu kültür gezisine desteklerinden dolayı Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir’e de teşekkür ediyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim