Avusturya’nın Başkenti Viyana’ya bir çalışma ziyaretinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, burada UNIDO Genel Direktörü Li Yong ile bir araya geldi. UNIDO’nun yaptığı çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi alan Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, UNIDO’nun son yılarda çevresel sürdürülebilirlik, küreselleşme ve yoksulluğun azaltılması kapsamında hayata geçirdiği çalışmaları değerlendirdi. Söz konusu çalışmaların önemine vurgu yapan Tuzcuoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında da Yong’a bilgi verdi. Yong ile bir araya geldiği toplantıda Türkiye’deki ulusal kalkınma modelinde, ekonomik büyüme, sosyal kapsayıcılık ve çevrenin korunması ilkelerini temel alan insan odaklı bir kalkınma modelinin benimsendiğini belirten Tuzcuoğlu, hızla artan nüfusa dikkat çekti. Artan nüfusun kalkınmayı doğrudan etkilediğini vurgulayan Tuzcuoğlu, bu kapsamda çevre üzerindeki baskının da arttığını belirterek Türkiye tarafı olarak çevrenin korunması ve enerji verimliğinin sürdürülebilmesi için yapıcı tutumun sürdürüleceğini ifade etti. Yong ise Türkiye’nin UNIDIO için çok önemli bir ülke olduğunu, UNIDO ile Türkiye arasında mevcut projelerin başarı ile uygulandığını yeni projelere de her zaman açık olduklarını dile getirdi. Yong, “Sürdürülebilir Şehirler” konusunda yeni bir proje başlanması konusunda ad anlaşmaya varıldığını açıkladı. 

 TUZCUOĞLU YENİ ŞEHİR KONSEPTİ’Nİ ANLATTI

UNIDO’nun enerji bölümü ile de bir görüşme gerçekleştiren Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, UNIDO tarafından geliştirilen sürdürülebilir şehirler proje öneri önerisi üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni bir şehir konsepti geliştirildiğini dile getiren Tuzcuoğlu, bu konseptin insan odaklı, enerjiyi verimli kullanan, çevre dostu akıllı uygulamaları da içeren entegre bir şehir modeli olduğunu ve bu konuda dört şehirde planlanan uydu şehirler kurulacağını belirtirken söz konusu uygulamanın 20 şehir üzerinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini açıkladı. UNIDO tarafından ortaya konulan “Sürdürülebilir Şehirler Projesi’nin” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şehircilik vizyonu ile birleştirilebileceğine dikkat çeken Tuzcuoğlu, proje kapsamında Türkiye’ye sağlanacak hibenin İller Bankası ve Belediyelerin finansmanı ile daha etkin hale getirilebileceğini söyledi.

Görüşmelerinde Bakanlık tarafından hayata geçirilen faaliyetlere geniş yer veren Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, Sıfır Atık Projesini de gündeme getirdi. UNIDO’nun Çevre Bölümü ile yaptığı görüşmeler sırasında Sıfır Atık Projesi’ne değinen Tuzcuoğlu,  Bakanlığın hedefinin söz konusu projeyi aşamalı olarak TBMM, Başbakanlık, Bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarında, okullarda, üniversitelerde, alışveriş merkezlerinde ve büyük iş merkezlerinde yaygınlaştırılması olduğunu ve bu konuda sağlanacak destek ve işbirliklerine açık olduklarını ifade etti.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim