Gelecekte depolama kapasitesi 5 milyar metreküpe çıkarılması planlananprojede, tuz tabakasını eritmede kullanılacak Kızılırmak suyunu getirecek boruhattının 81 kilometresi tamamlandı.
Proje için Dünya Bankası ile BOTAŞ arasında 2 Şubat 2006'da Uluslararası KrediAnlaşması (7342-TU) imzalanmış, ihale çalışmaları da Dünya Bankası ihalemevzuatına göre yürütülmüştü.

İhale için 20 Eylül 2010'da alınan teklifler değerlendirilmiş, 15 Haziran 2011'deÇinli China Tianchen Engineering Corporation firması ile yaklaşık 600 milyondolara sözleşme imzalanmıştı.
 
 
 

Proje kapsamında, Tuz Gölü'nün 40 kilometre güneyindeki Aksaray'a bağlıSultanhanı beldesi yakınlarındaki alanda yerin yaklaşık bin 100 ile bin 400metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, herbirinin fiziksel hacmi 630 bin metreküp olan 12 kaverna (suni mağara)oluşturulacak.
Kavernaların tamamlanması ile yaklaşık 1 milyar metreküp gaz kapasitesineulaşılacak ve günlük maksimum 40 milyon metreküp gaz Türkiye doğalgazşebekesine verilebilecek. Proje kapsamında şu anda, detay mühendislikçalışmaları ile birlikte, kamulaştırma, şantiye geçici hizmet binalarınınyapılması ve su boru hattı yapım çalışmaları dahilinde pist açma çalışmalarıdevam ediyor.
İLK SONDAJ KULESİ KURULDU
Yer altında oluşturulacak suni mağaralar için kuyuların açılmasına yöneliksondaj çalışmalarının da kısa sürede başlaması planlanıyor. Bu kapsamda ilksondaj kulesi Çinli firma tarafından kuruldu.
Toplam süresi 8 yıl olarak öngörülen projenin, 2016 yılında 6 depodan oluşanbirinci aşamasının, 2019 yılında ise ikinci aşamasının tamamlanmasıöngörülüyor. AK Parti Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun ve RuhiUyanık'a şantiye alanındaki çalışmalarla ilgi bilgi veren BOTAŞ'ta görevlimühendis Çağatay Seğmenoğlu, Tuz tabakasını eritmek için Hirfanlı Barajı'ndangetirilecek 125 kilometrelik su hattının 81 kilometresinin tamamlandığını ifadeetti.
KAPASİTE 5 MİLYAR METREKÜPE ÇIKACAK
Yaklaşık bir ay içinde sondaj çalışmalarına başlamayı düşündüklerini belirtenSeğmenoğlu, şu bilgileri verdi: ''Bu, ilk kuyumuz. Bunun gibi 12 kuyumuz dahaolacak. Derinliği yaklaşık bin 500 metre olacak. Kuyuyu açmakta kullandığımızkule, Türkiye'de kullanılmayan Çin yapımı bir kule. Kuyuyu 2 aylık bir zamanzarfında yapmayı planlıyoruz. 2 ayda bir lokasyonumuzu değiştirerek, yeni birkuyuya başlamayı hedefliyoruz. Kuyuda sondaj işlemi tamamlandıktan sonra burayaHirfanlı Barajı'ndan boru hattıyla gelecek suyu drene edeceğiz. Yerin altındakituzla eriyik oluşturacağız. Tuzlu suyu yer altından tekrar drene ederek, TuzGölü'ne boşaltacağız. Bu şekilde yer altında depolama için boşlukoluşturacağız. Bu boşluğun etrafını özel maddelerle sıvayacağız. Projetamamlandığında 1 milyar metreküp doğalgaz depolanacak. Tuz tabakası ve arazidoğalgaz depolaması için çok uygun, ileride 5 milyar metreküpe kadar doğalgazdepolamayı hedefliyoruz.''
EKOSİSTEM DE KORUNMUŞ OLACAK
Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun da doğalgaz tüketiminin hızla arttığınıbelirterek, şunları kaydetti: ''Dünyadaki bir takım krizler nedeniyle yıllıkkullandığımız doğalgazın yüzde 20 ile 25'ini bir depoda kullanıma hazırbekletmemiz gerekiyor. Herhangi bir doğalgaz kesintisine karşı, bir krize karşıveya ülkeler arası herhangi bir soruna karşı. Bu anlamda Türkiye'yi bu doğalgazdepoları rahatlatacak. Kışın ihtiyaç duyduğumuzda buradan doğalgazalabileceğiz. Böylece doğalgaz fiyatlarındaki dalgalanmalar önlenecek ve fiyatistikrarı sağlanacak.''
Tuz tabakasını tazyikli suyla eritip, gaz depolaması için boşluk oluşturduktansonra tuzlu suyun Tuz Gölü'ne bırakılmasıyla göldeki ekosistemin de korunmuşolacağını dile getiren Alaboyun, ''Burası deprem bölgesinde yer almadığı içinherhangi bir kırık, çatlak olmayacaktır. Son derece güvenli bir depolamaalanı'' dedi.
Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz ise Türkiye'nin ciddi enerji açığı olduğunuvurgulayarak, ''Cari açık hep enerji kaynaklı. Enerji tüketimimiz gittikçeartıyor. Enerjiye belli dönemlerde duyulan ihtiyaç krizlere de neden oluyor.Zaman zaman fiyatlarda dalgalanmalar oluyor. Bu projenin evde kullanılandoğalgazı karşılamasının yanında bir fiyat istikrarı sağlayacağını dadüşünüyoruz'' diye konuştu.

AA


Editör: TE Bilişim