Türkiye’nin en büyük elma üreticisi konumunda olan Amasya, Isparta, Karaman ve Niğdeli üreticilerin, elma üretiminde yaşadıkları sorunların masaya yatırıldığı “Karaman Elma Çalıştayı”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

KMÜ ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya Karaman Valisi Fahri Meral, Karaman Milletvekilleri Dr. Recep Şeker ve Selman Oğuzhan Eser, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, bilim insanları, davetliler, elma üreticileri, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Bölge illerinden gelen üreticilerin, akademisyenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sektör temsilcilerinin de yer aldığı çalıştayda; elmanın bölgedeki sosyo-ekonomik boyutu, yetiştirilme teknikleri, hastalıkları, üretimi ve pazarlanması konularında sorun tespitleri ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Karaman Valisi Fahri Meral, KOP Bölge Kalkınma İdaresinin desteği ile yapılan elmacılık çalıştayının Karaman’da gerçekleştiriliyor olmasının Karaman’da elmaya hala büyük önem verildiğinin bir göstergesi olduğunu belirterek 1950’li yıllarda modern bahçelerin kurulmasıyla başlayan ve günümüze kadar büyük gelişmeler kat eden Karaman’ın, Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 16’sını tek başına karşıladığını söyledi.

‘ELMA ÜRETİMİNDE VERİMİ VE KATMA DEĞERİ ARTIRMALIYIZ’

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Yeni bölgesel kalkınma anlayışının temelinde; bölgelerin geri kalmışlıklarının giderilmesi ve her bölgenin kendi avantajlarını değerlendirerek ülke kalkınmasına ve rekabet gücüne katkı verebilmelerini sağlamak yatmaktadır. Bölgelerin sahip oldukları potansiyel ve iç dinamiklerden en üst seviyede faydalanabilmek ve sosyo-ekonomik farkların azaltılmasını sağlamak için bölgeler düzeyinde farklı nitelikte politikalar geliştirilmesi gerekmektedir. Arazi toplulaştırma, tarla içi geliştirme hizmetleri ve sulama sistemleri gibi altyapı yatırımlarından elde edilen faydayı en üst düzeye çıkarabilmek için özellikle sulama sahalarında bitki deseninin geliştirilmesi, çiftçilerimizin katma değeri yüksek ürünlere yöneltilmesi son derece önemlidir.” dedi. Gün boyu devam eden program, çalıştay oturumlarının ardından sona erdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim