Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Gelecek dönem Hedefler Toplantısı'nda basın mensuplarıyla biraraya geldi. Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk’ün yan sıra toplantıya, Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ramazan Biberci, Mütevelli Heyeti üyelerinden Bahattin Kulu, Lütfi Can Başaran, Ramazan Yaşar, Mustafa Dolular ve Mustafa Koruyucu ile KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve üniversitenin Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Ergun da katıldı. Programda konuşan KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi'nin 10 yıl gibi kısa bir sürede bölgenin ve Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu söyledi. KTO Karatay Üniversitesi'nin stratejik hedefler doğrultusunda yoluna emin adımlarla devam ettiğini kaydeden Öztürk, "Temelleri "Ahilik" kültürüne yani kardeşliğe dayanan ve 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesi’nin ruhunu yansıtmaya çalışan KTO Karatay Üniversitesi, gün geçtikçe Konya’mıza değer katmaya devam ediyor. Bir medeniyeti inşa edecek tüm unsurları bir ekosistem anlayışı ile temin etmenin gayreti içinde, bilimin ışığında insanlığa faydalı olma çabasında bir üniversite olan KTO Karatay Üniversitesi, gücünü misyonundan ve 20 binin üzerinde üyesi ile Türkiye’nin en eski ve güçlü odalarından olan Konya Ticaret Odasından alırken, hızlı büyüme evresini de sürdürmektedir. Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan odamız ile birlikte KTO Karatay Üniversitesi, iş dünyasının geniş tecrübesini, insana yatırım olarak ileri taşımaktadır" dedi. 

RAKAMLARLA KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO Karatay Üniversitesi'nin akademik kadro ve öğrenci sayılarını paylaşan Öztürk, "KTO Karatay Üniversitesi yaklaşık 400 akademisyen, 300’ün üzerinde idari personeli, 39 ön lisans ve lisans programı, 28 lisansüstü programı, 8 bin 500’e ulaşan öğrenci sayısı, 6 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul ve 3 meslek yüksekokulu ile eğitimde öncü üniversite olma hedefine gün geçtikçe daha da yaklaşmakta, bu hedefini fiziki ve beşerî yatırımları ile daha da sağlamlaştırmaktadır. Bugün itibariyle misafir öğretim elemanlarımızla birlikte yaklaşık 400 akademik, 179 idari ve 129 destek hizmetleri personelimiz bulunmaktadır" diye konuştu. 

FİZİKİ YAPI BÜYÜYOR 

Üniversitenin fiziki altyapısı hakkında bilgiler veren Öztürk, 2018 yılı mart ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin katkıları ile 16 bin 98 metrekarelik KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi TOBB Binası’nın açılışını yaptıklarını hatırlattı. "Geçtiğimiz aylarda da C Blok olarak nitelendirdiğimiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi ile Yabancı Diller Yüksekokulu’nun yer aldığı 13 bin 121metrekarelik eğitim binamızı üniversitemize kazandırdık" diyen Öztürk, Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile sözleşme imzalayarak üniversite kampüsü sınırları içinde yer alan  74 bin 569 metrekarelik araziyi de üniversitenin bünyesine kattıklarının bilgisini verdi. Böylece toplam arsa büyüklüğünün 164 bin 702 metrekare olduğunu belirten Öztürk, "Toplam açık alanımız da 145 bin 669 metrekareye ulaşmıştır.  Vaziyet Planından da görüleceği üzere mevcut fiziki imkânlarımızın dışındaönümüzdeki dönemlerde yapılacak olan Mühendislik Fakültesi, Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK),Kütüphane, Konferans Salonu, Kapalı Spor Salonu, Açık Spor Alanları, Kapalı Yüzme Havuzu, Tıp Fakültesi ve Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Kreş Binası ve sosyal alanları ile KTO Karatay Üniversitesi, ülkemizin en güzel kampüs alanlarından birine sahip olacak.  Ayrıca Mühendislik Fakültesi, Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) ve Kreş Binalarını kapsayan 8. etap inşaat işlerine dair ihale sürecini geçtiğimiz hafta başlattık. 8. etapinşaat çalışmalarımız kampüs alanımız içerisinde; Mühendislik Fakültesi, AKİTEK Binası ve Kreş Binası’nın kaba inşaat işleri ile Kreş Binası’nın ince inşaat işlerinden teşkil, toplam inşaat alanı 50 bin 12 metrekare (2 bin 520 metrekaresi Kreş Binası) olan yapım işini kapsamaktadır. 8. etapinşaat sürecinin tamamlanmasının ardından, kampüs alanımızda Kütüphane ve Spor Tesisleri inşaatlarına başlamayı planlamaktayız" diye konuştu. 

DİKKAT ÇEKEN PROJELER 

Üniversite olarak yaptıkları çalışmaklardan bahseden Öztürk, şu bilgileri paylaştı, "Son derece önem verdiğimiz Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK)Projesi hususunda, siz değerli basın mensuplarımıza bilgi vermek istiyorum.  Üniversitelerin bilim üreten merkezler olduğuna inanarak çalışmalarımızı da bu eksende şekillendiriyor, şehrimize ülkemize nasıl katkı sunabiliriz buna kafa yoruyoruz. Bu kapsamda tarım kenti Konya’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen 5 milyon Avroluk KTO Karatay Üniversitesi Akıllı Teknolojiler Merkezini hayata geçiriyoruz.Türk tarımının geleceği için AR-GE ve inovasyonun artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu hepimiz biliyoruz. Konya, Türkiye tarım makineleri ve alet ihracatının yüzde 45, tarım makinelerinde kullanılan parçaların yüzde 100, traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90ve Türkiye tarım makineleri üretiminin yüzde 65’ini karşılıyor. Projenin Konya’da hayata geçirilmesi ile; Tarım 4.0 ve Hassas Tarım platformlarına uygun ekipman üretmek, toprağın verimini arttırmak, gübre ilaç ve su dengesini en uygun seviyede tutarak ve hassas hasat toplama uygulamaları ile verimi en üst seviyeye ulaştırmayı amaçlıyoruz. 800 adet güneş enerjisi paneli ile kendi enerjisini üreten üniversite modelini hayata geçirdik. Proje ile üniversitemizin yıllık elektrik ihtiyacının, ilerleyen dönemlerde yaklaşık yüzde 25’ini karşılamayı hedeflemekteyiz. KTO Karatay Üniversitesi Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARGİM),günümüzde büyük ihtiyaç konusu olan liderlik ve girişimcilik alanındaki boşluğu doldurmak, öğrencilere teori ile uygulamayı birleştirerek eğitim vermek, araştırmalar yapmak, akademik çalışmalar gerçekleştirmek ve akademik düzeyde katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. KARGİM ile girişimcilik ekosisteminde önemli roller üstlenecek bireyler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM), üniversitede verilmekte olan dersleri e-öğrenme ile desteklemek ve üniversite bünyesinde e-öğrenme yoluyla verilecek olan sertifika programlarının açılması, yürütülmesi ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla kurulmuştur. 2016-2017 Güz dönemiyle başlayan çalışmalarımız, (bugün) 2018-2019 Bahar döneminde (6. döneminde) başarıyla devam etmektedir. Bugün yaklaşık 4.500 kişi UZEM üzerinden ders almaktadır.  

KTO Karatay Üniversitesi Yayıncılık ve Yapımcılık İktisadi İşletmesi (KARYAY),2016 yılında yayın hayatına “KTO Karatay Üniversitesi Yayınları” etiketiyle başlamıştır. Akademisyenlerimizin kitapları KARYAY üzerinden çıkmakta, bilim dünyasına katkılar sunmaktadır. KARYAY faaliyetleri kapsamında hepimizin de bildiği üzere bir dönem filmi olarak üniversitemizin kuruluş mücadelesinin anlatıldığı “Direniş Karatay” filmi geçtiğimiz yıl mart ayında vizyona girmişti. KTO Karatay Üniversitesi olarak bölgede binlerce öğrenciyi sektörün öncü firmaları ile buluşturacak bir etkinliğe daha ev sahipliği yapmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, üniversitemiz ev sahipliğinde, KOP bölgesinde yer alan 9 paydaş üniversitelerimiz ile 25-26 Nisan 2019 tarihlerinde, İç Anadolu Kariyer Fuarı (İKAF) düzenliyoruz. Millî gururumuz olan ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN gibi kuruluşların da yer aldığı yaklaşık 150 firmanın katılım sağlayacağı İç Anadolu Kariyer Fuarı’nda yalnızca KTO Karataylı öğrenciler değil, bölgedeki üniversite öğrencilerimiz sektörün öncü isimleri ile tanışma, önemli iş bağlantıları oluşturma şansına erişecekler."

157 MİLYON TL BURS DESTEĞİ 

KTO Karatay Üniversitesi'nin öğrencilere önemli bir burs desteği verdiğini belirten Öztürk, üniversitenin kurulduğu 2009 yılından bu yana yaklaşık 157 milyon TL burs desteği sağlandığının bilgisini verdi. "Gerçek bir vakıf üniversitesi olan üniversitemizde 2017-2018 akademik yılında tam bursa karşılık gelen öğrenci oranımız yüzde 43 olmuştur" diyen Öztürk, "Üniversitemiz, iş dünyasının üniversitesi olarak Konya Ticaret Odası üyeleri, birinci derece yakınları ve eşlerine TYT, YKS, DGS, yatay geçiş ve uluslararası öğrenci kontenjanı ile ön lisans veya lisans programına kayıt yaptırmaları halinde %15oranında Ahilik Bursudesteği sağlamaktadır" şeklinde konuştu. 

EN İYİLER ARASINA GİRECEĞİZ 

Konya'nın geçmişten günümüze farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Öztürk, bu özelliğiyle insanlık tarihine ismini altın harflerle yazdığını söyledi. Selçuklu'nun mirasının eğitimde, mimaride, bilimde ve sanatta önemli bir sorumluluk yüklediğine dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti, "Bu sorumlulukların da en önemli misyon yürütücülüğünü şüphesiz ki köklü eğitim kurumlarımız oluşturmaktadır.  KTO Karatay Üniversitesi; Konya’nın tarihi birikimi, bilimi, sanayi ve ticaretini aynı çatı altında buluşturan farklı misyon ve vizyona sahip bir üniversitedir. Karatay Medresesi’nin 800. yılı olan 2051 yılında KTO Karatay Üniversitesi’nin yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olacağına yürekten inanıyorum. Çünkü, KTO Karatay Üniversitesi olarak hedeflerimizden sapmadan, yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz.  2017 yılında 13 projemiz ilgili kurum ve kuruluşlardan destek alırken, 2018 yılında yüzde 100 artışla 26 projemiz destek almaya hak kazandı. Bilgi İşlem alt yapısına geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon TL yatırım yaptık. Türkiye’de sayılı olarak üniversitemiz bünyesinde Siber Güvenlik Ofisi açtık. AKİTEK yatırımı ile Konya’da Ar-Ge ve İnovasyonun merkezi olmak istiyoruz." Konuşmaların ardından KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk ve beraberindeki heyet, basın mensuplarıyla birlikte üniversitenin kampüsünü gezdi. Öztürk, basın mensuplarına kampüs hakkında bilgiler verdi. 

HARUN YILMAZ 

Editör: TE Bilişim