Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) KonyaMilletvekili Atilla Kart, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın zehirlendiğiiddiasına yönelik yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti yönetimleri adına odönemde görev yapan her yetkiliyi kastediyorum; bu bir utançtır” dedi

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHPKonya Milletvekili Atilla Kart, Türkiye’de diktatörlük rejiminin nihaidinamiklerinin hayata geçirilmek istendiğini söyledi. Diktatörlüğün tümtezahürleriyle Türkiye’de yaşandığını ileri süren Kart, tarihte yaşanandiktatörlük süreçlerinin Türkiye’de yaşandığını ifade etti.

Toplumun inançlarının, etnik yapılarının,tarihi değerlerinin, Cumhuriyetin değerlerinin, sosyal ve ekonomik gruplarüzerenden ayrıştırıldığını söyleyen Kart, nefret söyleminin diktatörlük eliyletırmandırıldığını kaydetti. Başbakan Yardımcısına suikast iddiasıyla kozmikodalara girildiğini ve devletin stratejik sırlarının deşifre edildiğinibelirten Kart, suikast sorumlularının bir türlü bulunamadığını ve kamuoyugelişmelerden haberdar edilmediğini vurguladı.

Gizli sürdürülen adli soruşturmalarınhükümetin gayri resmi organı nitelindeki basın organlarına kolluk tarafındanservis edildiğini de ileri süren Kart, konuşmasına şöyle devam etti: “ÖSYModaklı, KPSS, Yargıçlık sınavları, TUS, komiser yardımlığı sınavı sorularıservis ediliyor, ancak failler bir türlü ortaya çıkarılamıyor. Yargı da karatmaortamı iştirak ediyor. Bu rejimde, Enerji Bakanlığı bağlantılı olarak 1 milyardolar seviyesinde kömür yolsuzluğu yapıldığına dair Hazine Raporları esasalınarak savcılığa suç duyurusu yapılıyor. Savcılıkta dosya 3 yıldan bu yanasümen altı ediliyor. Faillere ulaşılamıyor. Gece yarısı Torba Kanun uygulamasıylabu yolsuzluğun araştırılması engelleniyor. Bu rejimde, İktidar grubuna mensupmilletvekillerinin yolsuzluk fezlekeleri kayboluyor, ortadan kaldırılıyor, buişlemleri yapan savcı bir türlü bulunamıyor.

Bu rejimde ‘Ağa oğulları’ yaratılıyor. Ağaoğulları kavramını kamu yönetimindeki hukuksuzluk ve haksızlıkları ifadeanlamında kullanıyoruz. Bu yolla kamu alanları, orman alanları talan ediliyor.Ancak unutulmamalıdır ki, Ağa oğulları sonuçta diktatörlerin elinde patlar,toplum ağır bedeller öder.”

Toplantıda gazetecilerin sorularını dacevaplandıran Kart, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın zehirlendiğiiddialarının bazı basında yer alındığının hatırlatılması üzerine, “TürkiyeCumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanına yönelik olarak böyle bir iddia ve bunundevamında subut bulmasına yönelik gelişmelerden tabiİ ki çok büyük üzüntüduyarım, çok büyük kaygı duyarım. Bu nedir, Türkiye Cumhuriyeti yönetimleriadına subut bulduğu takdirde, Türkiye Cumhuriyeti yönetimleri adına o dönemdegörev yapan her yetkili kastediyorum, bir utançtır” diye konuştu.

RAPOR HENÜZ TAMAMLANMADI

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce,8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü konusunda yapılan otopsi çalışmalarıhakkında, çıkan bir takım sonuçlar olduğunu, ama bu sonuçları hep birkaç defaçalışarak teyit haline getirdiklerini söyledi. Cenazeyi 2 Ekim tarihinde AdliTıp Kurumu'na getirdiklerini hatırlatan İnce, 2 Ekim akşamı ve 3 Ekim'degerekli otopsi ve örnek alım işlemlerini bitirdiklerini, 4 Ekim tarihinde deÖzal'ın cenazesini defnettiklerini söyledi.

Çalışmalara 2 Ekim'den itibaren devamettiklerini, Kurban Bayramı sırasında da laboratuvardaki çalışmaların sürdüğünüvurgulayan İnce, ''Eylül ayından itibaren bu çalışmayı disiplinli bir şekildeyürütüyoruz. 2 Ekim'de bu sonuçların 2 aydan önce açıklanmayacağınıaktarmıştım. Çalışmalarımız şu anda sürüyor. Biten herhangi bir rapor yok''dedi.

''Çıkan bir takım sonuçlar var, ama busonuçları hep birkaç defa çalışarak teyit haline getiriyoruz'' diyen İnce, ''Şuanda biten, yayınlanan bir rapor yok. Ama bu konuda çalışmalarımız devamediyor. 2 Ekim'de deklare ettiğimiz süreç halen sürüyor. Sadece toplumun buçalışmaları disiplinli bir şekilde yürüttüğümüzü bilmesini istiyoruz.Söylediğim sürede de raporumuzu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nagöndereceğiz'' diye konuştu.

Gazetecilerin ''Bu iddia nereden çıktı vekurumunuzda nasıl bir kanaat oluştu?'' şeklindeki sorusu üzerine İnce, şunlarısöyledi: ''Bir takım bulgularımız var, ancak bu bulgularımızı mutlaka raporhaline getirmemiz gerekiyor. Bu çalışmamız iki aşamalı. Birincisi morg,biyoloji ve kimya ihtisas dairesinde yürüttüğümüz çalışmalar. Bu çalışma sonucuAdli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Birinci İhtisasKurulu'nda yapılacak olan da Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sorduğu, ölümsebebinin tespiti sorusuna cevap vermek. Arkadaşlar o çalışmayı bitirecek. AdliTıp Kurumu'nda yürütülecek çalışmaların aralık ayında CumhuriyetBaşsavcılığı'na gönderilmesi konusunda umudum var. Bu konuda da elimizdengeleni yapıyoruz. Ama şu anda 'bulguların sonuçları şudur' dediğimiz hiçbirbulgu yok. Sadece bir takım sonuçlar var. Bu sonuçları kendi içimizdedeğerlendirip yan çalışmalar ile teyit ediyoruz. Doğrulatıyoruz. Önümüzdeki ayCumhuriyet Başsavcılığı, rapor kendilerine ulaştığı zaman gerekli açıklamayıyapacaktır.''

İHA


Editör: TE Bilişim