TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEP), Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Teknokent işbirliğinde Konya Teknokent firmaları, öğretim elemanları ve bölge üretim ve hizmet sektörü kuruluşlarının yönetici ve teknik elemanlarına yönelik düzenlenen, ‘TÜBİTAK/TEYDEP Proje Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ndeki toplantıya SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, TÜBİTAK TEYDEP Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Cemal Zeray, üretim ve hizmet sektörü çalışanları ile çok sayıda akademisyen katıldı. TÜBİTAK TEYDEP tarafından yürütülmekte olan yeni destek programları ve geleneksel destek programlarındaki değişikliklerin anlatıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, Türkiye’nin en iyi Teknokentlerinden birine sahip olduklarını belirterek, gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“ENİNDE SONUNDA İLK 500’E GİRECEĞİZ”
Son yıllardaki gelişmelere baktığımızda Türkiye’deki AR-GE çalışmalarında devletin TÜBİTAK’a ciddi şekilde kaynak ayırdığını ve TÜBİTAK’ın verdiği desteklerin oldukça önemli olduğunu ifade eden SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Her şeyden önce üniversite olarak önümüze bir hedef koyduk. Selçuk Üniversitesi, eninde sonunda Dünya’da ilk 500 üniversite arasında olma hedeflerini gerçekleştirecek ve dünya çapında bir üniversite olacaktır. Elbette ki ilk 500’e girmenin vazgeçilmezlerinden biri de hiç kuşkusuz üniversite-sanayi işbirliğinden geçmektedir. Bu bizim de üzerinde önemle durduğumuz bir konu. Bu konuda çalışıyoruz ancak daha fazla yol kat etmek için zihin değişikliğine gerek var. Gerek üniversitedeki akademisyenlerimiz gerekse parçanın bir diğer ayağı olan iş dünyasında zihin değişikliğine gidilmesi gerekmektedir. Ancak bu konuda da önemli mesafeler kat ediliyor” dedi.
“BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK BİLGİYİ TİCARİLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”
TÜBİTAK yapılanması, proje destekleri ve destek programları hakkında katılımcıları bilgilendiren TÜBİTAK TEYDEP Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Cemal Zeray ise, “Bilim ve Teknoloji, günümüzde ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara çözüm sunabilmek, sürdürülebilir gelişim sağlamak ve Dünya ile rekabet edebilmek için kendini sürekli yenilemek zorundadır. Dolayısıyla AR-GE çalışmaları bu açıdan çok önemli. Bizler de diyoruz ki 8 tane programımız var 9’uncu ise yolda. Sektör büyüklüğüne bakılmaksızın, herkesin katılabileceği her bütçeye göre destek programlarımız var. Böylelikle bilimsel bilgiyi teknolojik bilgiyle bütünleştirerek ticarileştirme hedefine ulaşabilmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
“KONYA HİBE DESTEKTE 8’İNCİ SIRADA”
Türkiye’de ve Konya’daki proje başvuruları ve desteklenen projeler hakkında da bilgi veren Zeray, “1995-2011 yılları arasında TÜBİTAK’a Türkiye genelinde 13 bin 604 proje başvurusu yapılmış ve bunlardan 8 bin 371’i desteklenmiş. Bu zaman diliminde 2,5 milyar TL destek 4,7 milyar TL AR-GE hacmi sağlanmıştır. Konya’da ise 441 proje başvurusu olmuş, bunlardan 238 proje ile 181 firma 41 milyon 400 bin TL destek almıştır. Konya bugün hibe desteklerinde İç Anadolu Bölgesi’nde 3’üncü sırada, Türkiye genelinde ise 8’inci sırada yer almaktadır. Tabi ki bu oranlar iyi ancak daha da arttırılması için özellikle Teknokentlere, sanayi odalarına ve üniversitelere büyük görevler düşüyor” dedi.
Akademisyen ve sektör temsilcilerinin soru ve cevaplarıyla devam eden toplantı sonunda SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, TÜBİTAK TEYDEP Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Cemal Zeray’a günün anısına çini tabak hediye etti.

İHA
Editör: TE Bilişim