Seminere katılan TÜRMOB BaşkanıNail Sanlı, “Zamanında bir oya gibi, bir nakış gibi işlenmiş TTK’nın anafelsefesi bozulmuştur” dedi


Konya SMMM Odası’nın geleneksel hale getirdiği Anadolu Odaları EğitimSemineri’nin 12’ncisi Antalya Belek’te yapıldı. Türkiye’nin birçok kentindenmeslek odası başkanları ve mensuplarının katıldığı seminerin açılışında konuşanKonya SMMM Odası Başkanı İsmail Turan, bu seminerin öncelik verdikleri eğitimprogramlarından birisi olduğunu söyledi. Turan, “Türkiye genelinden katılanmeslektaşlarımız güncel konularda bilgilendirilirken, sosyal imkanların en iyişekilde değerlendirildiği seminerlerimiz gelecekte de aralıksız devamedecektir. Seminerimiz mesleki alanda bir marka haline gelmiştir” dedi.
Odalarında gerçekleşen ‘Bağımsız Denetim’ eğitimlerine meslektaşlarının büyükbir bölümünün katıldığını hatırlatan Turan, bu süreçte alanında uzman kişilerinverdiği eğitimlerin yeterli olduğu ve ikinci bir eğitime gerek olmadığınıdüşündüklerini söyledi.
“NOTALAR AYKIRI SES ÇIKARIYOR”
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası(TÜRMOB) Başkanı Nail Sanlı da konuşmasında, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK)yapılan bazı değişiklikleri eleştirdi. Sanlı, “Zamanında bir oya gibi, birnakış gibi işlenmiş TTK’nın ana felsefesi bozulmuştur. Bir şarkınınbestesindeki notalar aykırı sesler çıkarmaya başlamıştır. Ve orkestra şefiartık orkestrayı kontrol edemiyor ve bu şekilde besteyi icra etmek zorundakalmıştır. Biran önce bu konuda söz sahibi olan yetkili kurumlarımız TTK’yı6102 sayılı kanun esaslarına göre, uygun şekilde geriye dönmesi için hepimizüzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekiyor” dedi.
TÜRMOB Başkanı Sanlı’nın eleştirilerine cevabı Kamu Gözetimi Muhasebe veDenetim Standartları Kurumu Kurul Başkanı Seyit Ahmet Baş verdi. Yeni TTK’nıntam anlamıyla yürürlüğe girebilmesi için süre isteyen Baş, “Ancak gelinennoktada görüldü ki, orkestra hazırlanmış görüntü tamam ama ses yok. Ses nedenyok, bir kısım müzisyenler hazır değil, notaları çalışmamışlar. Bu geçişsürecinde notalar güzel çalışılsın, ahenkli bir müzik eseri ortaya konulabilsindüşüncesiyle kanun koyucu düzenlemeleri yapıyor” diye konuştu.
SGK Başkanı Fatih Acar ise 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bir reform olduğunu belirterek,3 milyona yakın aktif sigortalının sisteme kayıt edildiğini söyledi. Acar,“Reform yapıldığı dönemde 15 milyon 200 bin olan aktif sigortalı sayısı ilkdefa 18 milyon rakamını aşarak 18 milyon 500 binlere ulaştı. 3 milyona yakınaktif sigortalı kaydettik ve prim gelirlerimizin giderlerimizi karşılama oranıyüzde 52’lerden yüzde 58’lere çıktı. Bunlar son derece önemli sonuçlardır. Bizreform yapıldıktan sonra bu göstergeleri izliyoruz. SGK açıklarını azalarak daolsa net bir şekilde görebiliyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından seminere katılan meslek temsilcilerine gününanısına plaket verildi. Seminerin ilk gününde Prof. Dr. Nejat Bozkurt, “YeniTTK’da Bağımsız Denetim”, Prof. Dr. Cemal İbiş, “Yeni TTK’da FinansalRaporlama” konularını anlattı. Seminerin ikinci gününe katılan Konya TicaretBorsası Başkanı Uğur Kaleli selamlama konuşmasında, sosyal ve ekonomikkalkınmada artık stratejiyi iş adamlarının belirleyeceğini ifade etti. KonyaTicaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, iş adamları ve mali müşavirlerin ülkeekonomisinin en önemli ortakları olduğunu dile getirerek, “Problemlerinçözümünde birlikte hareket etmek zorundayız. Bizler ticaret yapacağız, sizlerbizim hesaplarımızı kontrol edeceksiniz. Bir ricamız da küçük işletmelerleilgili. Küçük işletmeleri kayıt içine alırken onlara danışmanlık hizmetivermenizi de sizlerden istiyoruz” şeklinde konuştu.
Seminer İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel’in “Yeni TTK Uygulamalarına GenelBakış” ve Yrd. Doç. Dr. Halil Ali Dural’ın “Yeni TTK’da A.Ş. ve LTD.Şirketlerin yapması gereken esas sözleşme değişiklikleri” konulu sunumlarıylatamamlandı.

İHA


Editör: TE Bilişim