Dağlık bir arazide yer alan ve tarım alanları oldukça sınırlı olan Bayır köyünde, yüzlerce yıldır en önemli geçim kaynağını üzüm ve pekmez üretimi oluşturuyor. Köylüler, kayalıklar arasında kazma kürekle düzenledikleri küçük alanları üzüm bağı yaparak geçimini sağlıyor.

Son yıllarda bağlarında görülmeye başlanan hastalık nedeniyle verimin düşmesi üzerine alternatif ürün arayışına giren köylüler için, son dönemde yaygınlaşmaya başlayan kiraz üretimi umut oldu. 

Çevre ilçelerden 20 yıl önce getirilen birkaç fidan ile köyde üretilmeye başlanan kiraz, kalitesi ve aromasıyla ihracatçıların da dikkatini çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda sadece bir tüccarın geldiği köy, yapılan haberler ve tanıtımlardan sonra ihracat yapan firmaların uğrak yeri oldu. Bu sezon köyde 4 tane ihracat yapan firma, kiraz alımı yaparken rekabetin getirdiği fiyat artışı üreticinin yüzünü güldürdü.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram yıllardır geçimini bağcılıkla sağlayan, pekmezi ve sofralık üzümüyle meşhur Bayır köyünde bağların kurumasıyla köy halkının alternatif ürün arayışı içine girdiğini söyledi.

Yazları genellikle köyün yaylasında geçiren vatandaşların yaklaşık 20-25 yıl önce tesadüfen kirazla tanıştığını ifade eden Bayram, "Bu yayladaki araziler bin 700 ile 2 bin rakım arasında. Taşlık ve kayalık alanın içindeki küçük araziler ekilip, dikilmiyordu. Atıl vaziyetteydi. İnsanlar buralara kiraz bahçesi yapmaya başladı. Verim alınınca bu bahçeler çoğaldı ve kiraz köy halkına alternatif bir ürün oldu." diye konuştu.

AA

Editör: TE Bilişim