Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD Programı kapsamında 2014-2020 yıllarını kapsayan hibeleriyle kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlara aktarmaya devam ediyor.

TKDK'nın IPARD-II Programı Beşinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” tedbiri ile “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” tedbiri kapsamında başvurular kabul edilecek. Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ile süt, kırmızı et, kanatlı et ve yumurta üreten işletmelere toplam 170 milyon avro desteklenecekken, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar kapsamında süt ürünleri, kırmızı et ürünleri, kanatlı et ürünleri, su ürünleri ve meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için 80 milyon avro destek verilecek. 

KONYA’YA 250 MİLYON TL HİBE EDİLECEK

TKDK’nın 2008 yılında faaliyete geçtiğini vurgulayan Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan yaptığı yazılı açıklamada, “Şu ana kadar hayvancılık, kesimhane, süt işleme, süt toplama tesisleri, soğuk hava depoları, tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliği, kırsal turizm, mikro işletmeler, güneş enerjisi tesisleri olmak üzere 800 proje ile imzalanmış ve 700 proje için yaklaşık 230 milyon TL hibe ödenmiştir. Kalan 100 projenin ise inşaat ve makine-ekipman alımları devam etmekte olup, bu projelere de yaklaşık 60 milyon TL daha hibe ödenecektir. Hayata geçen projeler ile 5 bin farklı tipte 100 bin adetten fazla makine-ekipman ve malzeme ile 300 traktör desteği sağlanmış ve 8 bin kişiye doğrudan dolaylı ve doğrudan istihdam oluşturulmuştur. IPARD-II Programı Beşinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında 250 milyon TL hibe desteği sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

BAŞVURULAR 17 MAYIS’TA SONA ERECEK

Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar için başvurular 8 Nisan 2019 tarihinde başlayıp, 17 Mayıs’ta sona erecek. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar için başvurular ise 8 Nisan 2019 tarihinde başlayıp 24 Mayıs tarihinde sona erecek. Beşinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri en fazla 18 ay olarak planlanacak. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek. Başvurular Konya’nın da dahil olduğu 42 ilden yapılabilecek. Başvuru çağrı döneminde TKDK tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler TKDK’nın resmi internet sayfasından takip edilebilecek.

FATİH TALAYHAN

Editör: TE Bilişim