Büyükşehir Yasası ile birlikte Büyükşehirlerin hizmet alanları bir hayli genişledi. Köyler mahalle oldu. Mahallelerin tamamına hizmet götürme görevi de büyükşehir belediyelerine verildi. 

Bu kapsamda Konya Büyükşehir Belediyesi de 1 yılı aşkın bir süredir Konya'nın mücavir alanının tamamına hizmet etmekle mükellef hale geldi. Büyükşehir Yasası ile birlikte İl Özel İdareleri ve beldeler kapatıldı. Köyler mahalleye dönüştürüldü. Mahallelerin tamamına hizmeti götürme görevi de Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine verildi. 

Yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin en büyük ili olan Konya'da taşraya hizmetin gitmesi konusunda bazı kaygılar taşınıyor, Konya'da bu sistemin sağlıklı bir şekilde uygulanabileceği konusu tartışılıyordu. Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri aralarındaki koordinasyonu en üst düzeyde sağlayarak ilçelerin ve mahalleye dönüşen köylerin hizmet alımlarını en iyi seviyede gerçekleştirebildiği şehir haline geldi. Sistemin değişmesi ile birlikte ilçelere ve taşra mahallelerine daha çok bütçe ayrılmaya başlandı. Bu sayede taşranın başta kanalizasyon, yayla yolları, su ve benzeri kronikleşmiş sorunlarının çözümü için daha hızlı ve sağlam adımlar atılmaya başlandı. 

Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesinin üzerinden 1 yılı aşkın zaman geçti. Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya'nın taşradaki 28 ilçesini ve mahallelerin de büyük bir bölümünü ziyaret ederek, hem bu süreçte yapılan çalışmaları yerinde inceliyor, hem de sorunları yerinde tespit ederek çözüm yolları arıyor. 

Bu kapsamda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, daire amirleri ile birlikte ilçelerin tamamını geziyor. Hafta başında Akören, Ahırlı, Yalıhüyük ve Seydişehir ilçelerini ziyaret eden Tahir Akyürek, bölge halkı ile biraraya geldi. Düzenlenen İlçe Meclisi ve Mahalle Meclisi Toplantıları'nda bölgede yapılan yatırımları değerlendiren Tahir Akyürek, bölge halkının da sorunlarını dinledi. Mecliste geride bırakılan 1 yıl içerisinde yapılan çalışmaları değerlendirerek bir sunum yapan Tahir Akyürek, ardından mahalle sakinlerinin ve yöneticilerin sorunlarını dinledi. 

AHIRLI'YA 1 YILDA 50 YILLIK YATIRIM BÜTÇESİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Milletvekili Adayları Rüveyda Gülseren Kozak, Hüsniye Erdoğan ve belediye birim amirleri ile birlikte Ahırlı, Akören, Yalıhüyük ve Seydişehir ilçelerini ziyaret etti. Bu ilçelerde yapılan meclis toplantılarında ilçelerin sorunları masaya yatırıldı. Büyükşehir Yasası ile birlikte nüfusu az olan ilçelerin daha iyi konuma geldiğini dile getiren Akyürek, "Önceden nüfus oranına göre bütçe ilçelere bütçe ayrımı yapılıyor, ilçeye ayrılan bütçeyle de belediye çalışanlarının maaşları dahi zor ödeniyordu. Bu nedenle de yatırımlar ağır aksak ilerliyordu. Şimdi ise biz, ilçelerimize yatırımı götürerek birer metropol ilçe oluşturma gayreti içerisindeyiz. Büyükşehir Belediyemiz, tüm ilçelerdeki yapılanmasını tamamladı. Bu doğrultuda Ahırlı'da 60 milyon TL'lik mahalle yolu yatırımı ve 30 milyon TL'lik kilitli taş yatırımı yapıyoruz. Bunun yanında her ilçeye bir şehir konağı, her mahalleye bir mahalle konağı yaptırma sözümüz vardı. Şimdilerde bunların da gerçekleşiyor olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. İlçelerimizin en büyük sorunu içme suyu ve kanalizasyon altyapısının yeterli olmamasıydı. Bununla ilgili de 250 milyon TL'lik bir bütçe ayırdık. İnşallah Konya'nın tamamında önümüzdeki 5 yıl içerisinde altyapı sorunlarını çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı. İlçelerde ve mahallelerde ikamet edenlerin hem fiziki hem de sosyal ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını kaydeden Akyürek, "Bu amaçla da her ilçeye itfaiye aracı teslim ettik. Ahırlı'nın su problemini tamamen çözdük. Ulaşımla ilgili sorunları olan bölgelerde de ihale çok kısa bir süre içerisinde yapılmış olacak. Yüksek sistem bağ aparatları, fidan ve fide dağıtımı ile de halkımızın daha verimli tarımsal faaliyetler yapabilmesini sağlıyoruz. Katı atık depolama tesisi rehabilite edildi. Mezarlıkların bakımı tüm ilçelerde en iyi şekilde yapılıyor. Camilerin restorasyonu, eğitim desteği, bilgi evleri, tarım üzerine eğitim çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. Ahırlı'ya bir yılda 50 yıllık yatırım bütçesini ayırmış olduk" dedi. 

YALIHÜYÜK'Ü İHYA EDECEK PROJELER

Genel itibariyle ilçelerin ve yeni mahalle olmuş köylerin eksikliklerinin altyapı hizmetlerinde olduğu dikkat çekiyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Yalıhüyük İlçe Meclisi Toplantısı'nda bu eksikliklerin giderilmesi için geride bırakılan 1 yıl içerisinde yapılan yatırımları ve devam eden projeleri anlattı. Yalıhüyük'te 1,5 milyon TL'lik bir asfalt çalışması başlatacaklarını kaydeden Akyürek, "Su ve kanalizasyon ile ilgili altyapı eksikliklerinin giderilmesi en önemli konuydu. Bu eksikliklerin giderilmesi için ilçe belediyelerimizle koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Diğer taraftan Konya'nın genelini ilgilendiren önemli bir projenin ilk adımlarını da Başbakanımız attı. Metro projesi doğrudan olmasa da dolaylı olarak bütün ilçelerimizi etkileyecek. Her ilçe halkının Konya il merkeziyle bir bağlantısı kesinlikle bulunuyor. Merkezi bütçeden bu yatırımın yürütülüyor olması bizim de elimizi güçlendirdi. İlçelerimize daha fazla yatırım yapabilecek bütçeleri ayırmış oluyoruz. Gittiğimiz her ilçede 1 yılın muhasebesini yapıyoruz. Yalıhüyük'e yapılan yatırım ve ayrılan bütçeye baktığımızda Yalıhüyük'ün de ciddi oranda yararlandığını görüyoruz. İlçelerimizde yaptığımız bu meclis toplantılarında 1 yıl önce verdiğimiz sözleri hatırlıyoruz. İlçelerimizin hepsini ayrı birer merkez yapma gayretimiz devam edecek. 1 yılda sözünü verdiğimiz hizmetlerin tamamını yerine getirmek mümkün değil. Ancak görüyoruz ki ciddi bir mesafe kat etmişiz. Her yıl bu toplantıları düzenli olarak gerçekleştirecek ve neleri yaptığımızı, nelerin eksik kaldığını hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. 

BÜTÜN İLÇELERE DOKUNDUK

Seydişehir'de düzenlenen Meclis Toplantısı'nda da kapanan 168 belde ve mahalleye dönüşen 584 köy dahil olmak üzere ilçelerin tamamına Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet götürmek ve bu hizmeti eşit şartlarda gerçekleştirebilmek için planlı bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Tahir Akyürek, ilçelere kanunların belirlediği alt limitteki bütçenin ziyadesiyle üstüne çıkıldığını, sorunlu ilçelerin öncelendiğini aktardı. Konya genelinde toplam bin 730 mezarlıkta bakım çalışması başlattıklarını kaydeden Akyürek, "Mezarlıklar, kaldırımlar, yeşil alanlar, modern parklar gelişmişliğin göstergesidir. Biz de ilçelerimizi gelişmiş birer ilçe, Konya'nın ayrı ayrı merkezi haline getirmek için ilçe belediyelerimizle koordineli bir şekilde hizmet üretiyoruz. Tabi bu hizmet sadece fiziki belediyecilikten ibaret olmamalıdır. Maddi hizmetlerin yanında manevi hizmetler de olmalı. Bu manada değerler eğitim programlarımızı ilçelerimize de yaydık. Diğer taraftan belediyemizin marka haline gelmiş bir yapısı olan KOMEK de ilçelerdeki yapılanmasını tamamladı. Buralarda sosyal ve kültürel birçok faaliyet gerçekleştiriliyor. KOMEK, 2690 binden fazla üyenin eğitim aldığı büyük bir aile. Adeta bir halk üniversitesi. Büyük ilçelerimizde de şubeler açıyoruz. Seydişehir'deki KOMEK merkezimizde 7 derslikte, 18 branşta, 23 ayrı kursta, 835 kursiyerimiz eğitim alıyor" ifadelerini kullandı. 

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim