Konya'nın Kadınhanı ilçesinde hem gazetecilik yapan hem de kendisine ait olan iş yerinde esnaflık yapan Yalçın Dinç'in kömür ticareti yaptığı iş yerine gelenler, uzun bir süre buradan ayrılamıyor. Asırlar öncesinde günlük hayatta kullanılan ürünleri iş yerinde sergileyen Yalçın Dinç, adeta geçmişi günümüze taşıyarak, nereden nereye gelindiğini göstermeye çalışıyor. 

BİNE YAKIN ÜRÜN SERGİLENİYOR

Gazeteniz Yenigün'ün köşe yazarlarından olan Yalçın Dinç, iş yerinde bulunan bu tarihi bölümde bine yakın eseri sergiliyor. İş yerine gelenlerin uzun bir süre buradan ayrılamadığını dile getiren Yalçın Dinç, "Büromuza gelen misafirlerin ilk gördükleri ve dikkat kesildikleri şey, tarihi ürünleri sergilediğimiz alan oluyor. Burada eski tarım aletleri olan tırpan, yaba, eskiden elektriğin dahi olmadığı dönemlerde kullanılan idare lambaları, eski telefonlar, Cumhuriyet öncesinde kullanılmış evde, tarlada, iş yerlerinde kullanılmış olan aletler, çanak, çömlek türü mutfak eşyaları, eski levhalar, gramofonlar gibi farklı bir çok ürün burada bulunuyor. Saatlerce burada kalıp, ürünleri büyük bir dikkatle inceleyenler, hem geçmişi öğrenmiş oluyor, hem de merak ettiklerini sorarak fikir sahibi olmaya çalışıyor" diye konuştu. 

15 YILDA BİRİKEN TARİH SERGİLENİYOR

Yaklaşık 15 yıl önce elinde çok sayıda eski eşya bulunduğunu fark edip bunları gün yüzüne çıkarmak isteğiyle başlayan geçmiş zamana yolculuk serüveninin bugün daha büyük noktalara ulaştığını dile getiren Yalçın Dinç, "Büromda süs eşyası olarak eskiden kullanılan eşyaları sergilemeye başladıktan sonra eşten dosttan, çevremdekilerden de katkı sağlayanlar oldu. Bazı tarihi eşyalar çöpe atılacaktı, onları ben aldım. Bazılarını sahiplerinden ben istedim, onlar da kırmayıp verdiler. Öyle temin ettim. 10-15 yıl içerisinde büyük bir sergi oluşturabilecek kadar malzeme birikti elimde. Eskiden kullanılan asma kilitler, kapı tokmakları, dibekler, düvenler, eskiden seyislerin kullandığı kamçılar, gramofonlar, kömürle çalışan ütüler, orak, yaba gibi tarım sektöründe kullanılan ürünler bu şekilde biraraya geldi" dedi. 

İHTİYARLARI GENÇLİĞİNE GÖTÜRÜYOR

İş yerindeki bu tarihi bölümü her yaştan insanın ziyaret edip gördüğünü dile getiren Yalçın Dinç, gelenlerin birçoğunun bu ürünlerin ne işe yaradığını bilmediğini ancak belli bir yaşın üstünde olanların her şeyi ayrıntılarıyla anlatabildiğini belirtti. Dinç, "Şimdilerde günlük hayatta kullanamadığımız, gereksiz gördüğümüz, hiçbir işe yaramadığını düşündüğümüz bu aletler, bir dönemlerin vazgeçilmezleriydi. O dönemleri yaşamış olanlar buraya geldikleri zaman gençliklerine dönüyor, tarihe uzun bir yolculuk yapıyor. Saatlerce anlata anlata bitiremiyorlar. Benim de hoşuma gidiyor. Onlar anlattıkça keyif alıyor, ben dinledikçe. Eskiden tarımın nasıl yapıldığını anlatıyorlar. Günlük hayatın nasıl işlediğini, televizyonun, internetin olmadığı dönemleri, elektrik yokken nasıl yaşanabildiğini öğretiyorlar. Aynı zamanda bu olay dünden bugüne nelerin değiştiğini de aktarıyor" ifadelerini kullandı. 

ALİ ARSLAN

Editör: TE Bilişim