Türkiye'de muallak ve ödenen hasarlar toplamına bakıldığında trafik ve kaskoda yılda toplam 11 milyar lira hasar ödeniyor. Türkiye'de de Avrupa'daki oranların geçerli olduğunu varsayıldığında, bir yılda ödenen hasarın 1.1 ila 3.3 milyar lira arasındaki bir bölümünün suistimal olabileceği ihtimali karşımıza çıkıyor. 2014 yılında ise Türkiye'de sigorta suistimallerinin yarattığı maliyetin 1.4 ila 1.7 milyar arasında olduğu düşünülüyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, her ülkede olduğu gibi ülkemizde de suistimallerin tam olarak önüne geçmenin mümkün olmadığını söyledi. Özellikle anlaşmalı tutanak uygulaması yürürlüğe girdikten sonra suistimallerin arttığını belirten Pamukçu, "Suistimal olduğu düşünülen hasarlarda sigorta şirketleri kendi çabaları ile suistimali tespit etse dahi, sigortalılar mahkemelere ve Tahkim Komisyonu'na müracaat ettiklerinde, genellikle sigorta şirketleri aleyhine çıkan kararlarla zararlarını tazmin ediyor. Bu tip olaylarda özellikle ilgili kurumların daha objektif hareket etmesi kötü niyetli sigortalılar için daha caydırıcı olur" dedi.

'SUİSTİMALLERİ ÖNLEMEK İÇİN HAZİNE ÇOK YOĞUN ÇALIŞIYOR'

Hazine Müsteşarlığı'nın suistimalleri önlemek için çok etkin ve yoğun olarak çalıştığının altını çizen Pamukçu, bu konuda özellikle yeni uygulama ve yönetmelikler yürürlüğe girmeden önce sektör temsilcileri ve konuyla ilgili tüm taraflarla Hazine'nin iletişim halinde olduğunu, görüş alışverişi yaptıktan sonra uygulamaları hayata geçirdiğini belirtti. Pamukçu, mevcut SİSBİS gibi veri tabanı üzerine kurulu sistemlerin daha etkin olarak kullanılmasının faydalı olacağına dikkat çekti.  Oto sigortalarında bedellerini Türkiye Sigorta Birliği kasko değer listesinden güncel olarak aldıklarını kaydeden Dr. E. Baturalp Pamukçu, sözlerine şöyle devam etti: "Oto dışı branşlarda ise yüksek bedelli rizikolarda kıymet takdiri yapılarak güncel bedeller tespit ediliyor ve bu bedeller üzerinden sigortalıyla mutabakat sağlanarak poliçeler tanzim ediliyor."

'EN ÇOK SUİSTİMAL OTO SİGORTALARINDA'

Türk Nippon Sigorta olarak özellikle kasko sigortaları olmak üzere oto sigortalarında suistimallerle ara sıra karşı karşıya kaldıklarını belirten Pamukçu, "Bu suistimallerin tespiti için en önemli kaynağımız sahadaki eksperlerimiz olup, kendilerinden gelen bilgi ve suistimal şüphesi sonrasında özel olarak bu suistimalleri tespit etmek için kurulmuş araştırma firmalarından hizmet alıyoruz. Bunun yanında, suistimallerin tespit edilebilmesi için TRAMER, SBM, SİSBİS gibi internet üzerinden erişilebilir bilgiler incelemeye alınıyor" diye konuştu. 

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim