Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum kapsamında kurulan 5 komisyonun önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayacağı belirtildi. Komisyonların yapacağı çalışmalarla devlet organları yeniden yapılandırılacak. 5 komisyon, yapılan anayasa değişikliğini ilgili yasalara taşımanın yanısıra, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıklar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışma düzenini tamamen değiştirecek. Çalışmalar neticesinde çıkacak taslaklar üzerinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımıyla taslak üzerinden yeniden çalışmalar yürütülerek metinlere son şekli verilecek. 

KOMİSYONUN BİRİ AHMET SORGUN’A EMANET

AK Parti tarafından kurulan 5 uyum komisyonu ve komisyon başkanları şöyle; “Yürütmenin Yapılandırılması ve Kamu Reformu Komisyonu’na eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Yerel Yönetimlerin Yeniden Yapılandırılması Komisyonu’na Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Seçim Mevzuatının Yeni Sisteme Göre Yapılanması Komisyonu’na Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, TBMM İçtüzüğü Komisyonu’na Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Ekonomik Kurumların Yeniden Yapılandırılması Komisyonu’na Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz.” AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, hem partideki görevi hem de avukat olması itibari ile seçim mevzuatının yeni sisteme göre yapılandırılması konusunda yapılacak çalışmalara başkanlık edecek. 

ÖNCELİK YEREL YÖNETİMLER

Yapılacak çalışmalaröncelik sırasına göre gündeme gelecek. Öncelikle Yerel Yönetimlerin Yeniden Yapılandırılması düzenlemesinin yasalaştırılması konuşuluyor. Yürütmenin Yapılandırılması ve Kamu Reformuyla ilgili olan komisyonun çalışmaları en son gündem oluşturacak. Bu komisyonun çalışmalarının bir bölümü TBMM’ye sevkedilebileceği gibi, Cumhurbaşkanlığı Kararnemesiyle 2019’dan sonra yapma olasılığı da bulunuyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim