Havaların soğumasıyla birlikte kışhazırlıklarını hızlandıran vatandaşlar, soluğu sobacılarda aldı. Bazıvatandaşlar Gaznet'in bölgelerini doğalgaz hizmeti getirmemesinden bazıları dagaz fiyatlarının yüksek olmasından dolayı hala sobayı tercih ediyor. Yeni modelsobaların daha güvenli ve kullanışlı olması da vatandaşın tercihini halasobadan yana kullanmasını sağlıyor. Vatandaş ise en çok kuzine sobaları tercih ediyor. Uzun süredirhavaların sıcak olması nedeniyle vatandaşın kış hazırlıklarını da ertelediğinibelirten sobacı esnafı Mustafa Yaldız, soba ve soba malzemelerinin şimdi dahaçok satın alındığını dile getirdi. 
 
 
SOBA MALZEMELERİ DAHA ÇOK SATILIYOR

10 yıl öncesine kadar ‘Sobacılar İçi’ olarakbilinen Tevfikiye Caddesi üzerindeki bu merkezde 40’ın üzerinde sobacıolduğunu, şimdilerde ise soba satıcılarının sayısının 15’e kadar düştüğünü dilegetiren Mustafa Yaldız, doğalgazın yanında kasap, bakkal, market gibi işyerlerinin soba ve malzemelerini satması da işleri azalttığını söyledi. Şehirde kalorifer kullanımının artmasınedeniyle soba malzemeleri satışlarında azalma eğiliminde olduğunu dile getirenMustafa Yaldız, satışların daha çok köylerle kenar semtlere yönelik olduğunuifade etti. Halkın soba kullanırken de daha çok kuzineyi tercih ettiğini dilegetiren Yaldız, “Kuzine türü sobalar fırını olduğu için daha kullanışlı.Üzerinde su ısıtılıp, kuzinesinde yemek bile pişirilebiliyor” dedi. Soba vesoba malzemesi fiyatlarının geçen yıla göre pek değişkenlik göstermediğinisöyleyen Yaldız, fiyatları ise genel olarak şu şekilde açıkladı: “Kuzine soba100-180 TL, yuvarlak soba 70-130 TL, soba altı 8-15 TL, kova 5-60 TL, ızgara3-7 TL, boru ve dirsek çeşitleri 3 TL.”

EN ÇOK KUZİNE SATILIYOR

Konya'da genel olarak üç sınıf sobasatıldığını belirten Hasan Akkuş isimli esnaf ise “En fazla tercih edilen sınıfkuzine dediğimiz fırınlı sobalar. Tercih nedeni ise üzerinde ve içinde herşeyin pişirilebiliyor oluşu. Kültürümüzde soba da kavrulmuş kestanenin önemlibir yeri var. Ayrıca patates ve soğan közlenir. Çayınızı demler, yemeğinizinsıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu nedenlerle kuzine soba en çok tercihedilen soba çeşididir. İkinci sınıf ise yuvarlak soba diye tabir ettiğimizsobalar. Bu sobalar da genelde yatak odalarında kullanılır. Salonlarda kuzineyeyer verilirken odalarda bu sobalar tercih edilir. Bir diğer soba sınıfı iseminilüks soba olarak bildiğimiz, estetik kaygısı olan vatandaşların tercihettiği sobalardır” ifadelerini kullandı.

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

En çok dikkat edilmesi gereken konulardanbirisinin de soba zehirlenmelerinin olduğunu belirten Hasan Akkuş, “Sobalarkurulmadan önce mutlaka bacalar temizlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalı.Ayrıca rüzgârın dumanın çıkmasını engellememesi için fırfır diye bilinen aletbacaya takılmalı. Yatmadan önce sobaya kömür ilave etmek ya da sobayı kapatıpyatmak tehlikelidir” diye konuştu. Bunun yanında sobada yanan ateşin üzerinekömür atılmamalıdır. Sobadaki ateşin tamamen kavradığından emin olunmadıkçasoba kapatılmamalıdır. Özellikle gece uyumadan önce soba kontrol edilmelidir”dedi.

KERİM ATICI


Editör: TE Bilişim