- Proje sorumlusu Doğan:
- "Bu projeyle bayanlarımız, hayallerini kurdukları işleri şimdi gerçeğe dönüştürüyor"

Aksaray'ın Ortaköy ilçesine bağlı Kümbet Köyü'nde, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında başlatılan "Geleceğe Dikilen Umut" projesi, evlerinin geçimine destek olmak isteyen ev kadınları için umut oldu.

Köy halkı, geçimlerini sağlamak için kent merkezine veya diğer illere göç etmek zorunda kalıyordu. Kümbet İlkokulu Müdür Yardımcısı Eren Doğan, göçlerden dolayı okuldaki öğrenci sayısının giderek azaldığını görünce, bu duruma bir çare bulmak için harekete geçti.

SODES kapsamında Ortaköy Kaymakamlığı ile hazırlanan "Geleceğe Dikilen Umut" projesinin, Aksaray Valiliği'nce kabul edilmesi üzerine, köye 35 kadının istihdam edilebileceği dikiş atölyesi kuruldu. Atölyenin kurulmasıyla köylü kadınlar, hem ev geçimlerine katkıda bulunuyor hem de meslek öğreniyor.

- "Çareyi SODES'te bulduk"

Proje sorumlusu ve Kümbet İlkokulu Müdür Yardımcısı Eren Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki istihdam sorununu çözmek adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Köylülerin düzenli gelirlerinin olmadığını ifade eden Doğan, "Köydeki vatandaşlarımız daha çok dezavantajlı kitleden oluşuyor. Kaymakamlığımızla beraber, bir proje çalışması yaptık. 'Bu insanlarımıza nasıl gelir kaynağı sağlayabiliriz?' diye düşündük. Çareyi SODES'te bulduk. Projenin kabul görmesiyle 35 kadına hem meslek öğrettik hem de gelir elde etmelerini sağladık" diye konuştu.

Doğan, köylülerin yoğun ilgi gösterdiği projeyi daha da geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Dikiş atölyesindeki çalışmaların bir eğitici nezaretinde devam ettiğini aktaran Doğan, şöyle devam etti:

"Burada Türk Bayrağı, iş önlüğü, perde, battaniye, nevresim takımı ve bunun gibi birçok eşya yapıyoruz. En son çocuk kıyafeti ve bayan elbisesine başladık. Yaptığımız ürünleri valilik ve kaymakamlık vasıtasıyla kamu kurumlarına göndereceğiz. Bu proje sayesinde bayanlarımız hem bir şeyler öğrenmiş olacak hem de kamu kurumları bundan yararlanabilecek."

- "Sayıyı iki katına çıkarmayı düşünüyoruz"

Atölyede çalışan kadınların daha önce herhangi bir gelirlerinin olmadığını vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

"İnsanlarımız bu işin sonunda gelir elde edecek. En önemlisi; toplumda kendilerine bir yer bulacaklar. Başka ilçelerimizde de böyle atölyelerin kurulması için öncülük yapmak istiyoruz. Atölyemizi seneye daha da geliştirip, sayıyı iki katına çıkarmayı düşünüyoruz. Sonunda ülkemiz kazanacaktır. Bu projede bizlere destek olan başta Ortaköy Kaymakamlığı'na ve Aksaray Valiliği'ne teşekkür ediyorum. Böyle bir köyde, bir umudu ve rüyayı buraya getirdikleri için teşekkür ederim. Bu projeyle bayanlarımız, hayallerini kurdukları işleri şimdi gerçeğe dönüştürüyor."

Projede görev alan eğitici Özlem Akyüz ise atölyede iki grup halinde 35 kişiyle çalıştıklarını belirterek, "Geldiklerinde hiçbir şey bilmiyorlardı. Zamanla dikişi öğrendiler. Kursiyerlerimizle Türk Bayrağı dikmeye karar verdik. Kamu kurumlarına satabileceğimiz en önemli ürünün Türk Bayrağı olduğunu düşünüyoruz. Mezun olan kursiyerlerimiz, aldıkları sertifikalarla diledikleri yerlerde çalışabilecekler" şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Gül Kaygısız da atölyede çalışmanın güzel bir duygu olduğunu vurgulayarak, "Buradan kazandığım para ile aileme destek olmaya çalışıyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim