Konya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun, 18.01.2019 tarih ve 5878 sayılı, 01.02.2019 tarih ve 5892, 5893, 5894, 5898 ve 5899 sayılı koruma ve sit alanı tescillerine ilişkin kararları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Resmi Gazete ’de yayımlandı. Buna göre Konya'nın Çumra İlçesi Taşağıl Mahallesi sınırları içinde yer alan Mezarlık Höyüğü, Konya'nın Çumra İlçesi Yenisu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan sarnıç, Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Mahallesi sınırları içerisinde bulunan kale ile kalealtı yerleşim alanı, Hadim İlçesi Kaplanlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan eski yerleşim yeri, Hadim İlçesi Çiftepınar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan eski yerleşim alanı, sit alanı olarak ilan edildi. 

1. VE 3. DERECE SİT ALANI İLAN EDİLDİLER

Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bazı kararlar almak üzere 1 Şubat tarihinde toplandı.  Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun toplantıda aldığı kararlar doğrultusunda Çumra ve Hadim'de bulunan bazı bölgeler sit alanı olarak ilan edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda; Çumra İlçesi Taşağıl Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Mezarlık Höyüğü'nün 2863 sayılı yasada belirtilen özellikleri göstermesi nedeniyle1. ve 3. derecede arkeolojik sit alanı tescil edilmesine karar verildi. Yine Çumra İlçesi Yenisu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kökez Höyüğü'nün  2863 sayılı yasada belirtilen özellikleri göstermesi nedeniyle 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verilirken, aynı mahallede mülkiyeti Çumra Belediyesi'ne ait olan sarnıcın Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmesine karar verildi. Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kale ve Kalealtı Yerleşim Alanının 2863 sayılı yasada belirtilen özellikleri göstermeleri nedeniyle 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. 

HADİM'DE 2 BÖLGE 

Toplantıda Çumra'nın dışında Hadim'de bulunan bazı bölgelerle ilgili de kararlar alındı. Buna göre; Hadim İlçesi Kaplanlı Mahallesi 263 ada, 1 No'lu orman parseli  sınırları içerisinde yer alan eski yerleşim alanının 2863 sayılı yasada belirtilen özellikleri göstermesi nedeniyle 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. Yine Hadim İlçesi Çiftepınar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Eski Yerleşim Alanının 2863 sayılı yasada belirtilen özellikleri göstermesi nedeniyle 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. 

ONUR KALKAN

Editör: TE Bilişim