Zorunlu trafik sigortasındaki yeni dönem, poliçe yenilemek isteyen sürücüleri vurdu. Yıllık primler artarken, daha önce kaza yapan araç sahiplerinin ödediği poliçe fiyatlarında rekor artışlar yaşandı. Konuyla ilgili Yenigün'e değerlendirmelerde bulunan Sinan Sigorta Sahiplerinden Ahmet Dişli, yeni düzenlemelerle birlikte poliçe yaptıran araçların yaşamış olduğu değer kayıplarının sigorta şirketleri tarafından ödendiğini, bu sebeple piyasada büyük bir artış yaşandığını dile getirdi. Dişli, "Bilindiği gibi trafik poliçeleri, yaşanan kazalarda hatası bulunmayan tarafın maddi ve manevi hasarlarını ödüyor. Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası'nda 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren başlayan yeni dönem etkilerini poliçe fiyatlarında göstermeye başladı. 1 sene öncesine kadar firmalar 10 yıldır değişmeyen fiyatlar üzerinden poliçe yapıyordu. Kaza yapan araçların yaşadığı değer kaybı bundan böyle sigorta kapsamına alındı. Bunun dışında dövizdeki yükselmeler de fiyatların artmasında etkili oldu. Çünkü kazalı araçların yapımında kullanılan yedek parçalar dövizle yurtdışından geliyor. Haziran ayındaki yeni düzenlemeyle birlikte teminatlar ve ödeme şartları değiştirilince sigorta şirketleri de poliçe fiyatlarını önemli derecede yükseltti" diyerek fiyat artışlarının nedenleriyle ilgili bilgi verdi.

ALT LİMİT 153 TL'DEN 285 TL'YE ÇIKTI

Zorunlu trafik sigortasındaki başlangıç fiyatının illere göre değiştiğini aktaran Dişli, "Yapılan zamdan önce Konya'da sigorta başlangıç fiyatı 153 TL'ydi. Haziran ayından itibaren fiyatların yükselmesiyle bu fiyat 285 TL'ye çıktı. Yine zamdan önce poliçelerdeki üst limit bin 300 TL iken yaşanan artışla birlikte 2 bin TL'yi buldu. Şuan zorunlu trafik sigortasında binek otomobillerdeki başlangıç fiyatının en yüksek olduğu iller 696 TL ile Batman, 626 TL ile Erzurum, 612 TL ile Mardin ve 546 TL ile İstanbul. En ucuz iller ise 287 TL'lik primle Burdur ve Çanakkale, 293 TL' ile Balıkesir. Konya'yı da 285 TL ile fiyatların en düşük olduğu iller sıralamasına koyabiliriz" diyerek Konya'daki sigorta fiyatlarının diğer illere oranla düşük olduğunu ifade etti.

FİYATLARDA DEĞİŞİM FAKTÖRLERİ

Sigorta şirketlerinin poliçe yaparken çeşitli etkenleri göz önünde bulundurduğunu dile getiren Sinan Sigorta Sahiplerinden Ahmet Dişli, "Yapılan sigortada sürücünün daha önce kazaya karışıp karışmadığı ve hatalı olup olmadığına bakılıyor. Çünkü sürekli kazaya karışan vatandaşlar var. Bunların ayrımını yapmak gerek, dolayısıyla onların ücretleri normal sürücülerinkinden daha fazla. Yine yapılan poliçelerde aracın şahıs mı yoksa şirket aracı mı olduğuna bakılıyor. Çünkü şirket araçları trafikte daha yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle şirket araçlarının poliçe fiyatları daha yüksektir. Yukarda bahsetmiş olduğumuz gibi yaşanan şehir de fiyatlara etki ediyor. Son olarak sürücülerin yaşı belirleyici bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü sigorta şirketi genç sürücülerin profilini bilmiyor" diyerek fiyatlardaki değişim etkenlerini açıkladı.

HASİB MUTLU

Editör: TE Bilişim