"Gel ne olursan yine gel" anlayışıyla insanlığı İslam'a davet eden ve dünyaya mal olmuş bir ilim adamı olarak dikkat çeken Hz. Mevlana, para kazanma uğruna edepsizliğin hedefi oldu. Hollandalı bir firma tarafından üretilen alkollü içeceğe "Rumi" ismi verilerek, alkollü içeceğin logosuna semazen figürü eklenmesi tepkiyle karşılandı. Konya'nın hatta tüm İslam aleminin önemli bir değeri olan İslam alimi Hz. Mevlana, her fırsatta İslam'a saldıran ve hakaret eden medeniyet yoksunu Batı'nın yeni bir edepsizliğinin hedefi oldu. Hollanda'da yeni üretilen "Vodka" olarak bilinen içkiye, Hz. Mevlana'nın Avrupa'da bilinen ismi olan "Rumi" adı verildi. "Vodka"nın logosu ise semazen figüründen oluşuyor. Her fırsatta sözde medeniyet naraları atan Avrupa'da ortaya çıkan bu saygısız tutum, kapitalist ve emperyalist zihniyetin geldiği son noktayı da gözler önüne serdi.

Tarihçi-Yazar Murat Bardakçı'nın gün yüzüne çıkardığı edepsizliği Yenigün Gazetesi de Konya gündemine taşımıştı. Hollanda'da üretilen ve 'Rumi' markasını taşıyan 'semazen' logolu içki şişesine Konya Protokolü sessiz kalmadı. Yaşanan olayın ardından Konya Protokolü ve vatandaşlar sosyal medyadan yaşanan edepsizliğe tepki gösterdi. Konya protokolü yaşanan terbiyesizliğe karşı her türlü girişimde bulunacaklarına belirtiler.

‘GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPACAĞIZ’

İslam alimi Hz. Mevlana’ya karşı yapılan terbiyesizliğe Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sessiz kalmadı. Altay yaşanan olayın üzerine sosyal medyada açıklama yaptı. Altay, “Hollanda’da “Rumi” ismiyle üretilen alkollü içecek hususunda gerekli girişimleri yapacağız. Hazreti Mevlana sadece Konya’mızın değil ülkemizin ve Dünya’nın önemli bir değeridir. Bu değeri korumak bizim önceliğimizdir” ifadelerini kullandı.

ODA BAŞKANLARI DA SESSİZ KALMADI

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak Hollanda'da üretilen ve 'Rumi' markasını taşıyan 'semazen' logolu içki şişesine tepki gösterdi. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Hollanda'da alkollü içeceğe Rumi ismini veren firmayı ve buna izin veren Hollandalı yetkilileri, değerimiz olan Hz. Mevlana'ya karşı sorumsuzca davranışından dolayı kınıyorum. Konya olarak kabul etmeyeceğimiz bu duruma karşı her türlü hukuki hakkımızı kullanacağız” ifadelerini kullandı. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de sosyal medya adresinde yaptığı açıklamada Hz. Mevlana, sadece Konya’nın, Türkiye’nin değil dünyanın ortak değeri olduğuna dikkat çekerek, “Hollanda’da “Rumi” ismi verilerek satışa sunulan alkollü içecekle ilgili sorumsuzca davranan herkesi insanlık adına kınıyorum. Çünkü Hz. Mevlana, sadece Konya’nın, Türkiye’nin değil ‘Biz, hepimiz aynı mayadanız, aklımız da bir, başımız da’ sözleriyle tüm insanlığın ortak değeridir” şeklinde konuştu.

BAŞKAN KARABACAK'TAN SEMAZENLİ İÇKİ ÜRETİMİNE TEPKİ

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak da semazenli içki üretimine tepki gösterdi. Başkan Karabacak sosyal medya adresinde yaptığı açıklamada, “Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın tepkisiyle öğrenmiş olduğumuz Hollanda'da "Rumi" isimli üretilen alkollü içecekle ilgili yapılacak tüm girişimlerde başkanımızın yanındayız. Şahsımız ve teşkilatımız böyle bir saygısızlığa duyarsız kalamaz. Değerlerimiz bizlerin önceliğidir. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı çok teşekkür ederiz" dedi.

KALAYCI VE KARA SESSİZ KALMADI

"Rumi" markalı içki şişesine bir tepki de MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve MHP Konya Milletvekili Esin Kara’dan geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, semazen logolu "Rumi" markalı içki şişesine sert tepki gösterdi. Kalaycı sosyal medyadan konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Hollanda’da bir alkol şişesinin üzerine semazen koyup adına da Rumi yani Mevlana demişler. Edepsizler, alçaklar. Allah belanızı versin” ifadelerine yer verdi. MHP Konya Milletvekili Esin Kara da sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Hollanda 'da “Rumi” ismiyle Semazen şişeli alkollü içecek üreterek bu rezalete imza atanları kınıyorum” ifadelerine yer verdi.

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ DE SESSİZ KALMADI

Hollanda'da üretilen ve 'Rumi' markasını taşıyan 'semazen' logolu içki şişesine tepkiler sürüyor. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de yaşanan edepsizliğe karşı açıklama yaptı. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Hollanda’da 1001 adet imal edildiği belirtilen ve üzerinde “semazen” figürü bulunan “Rumi” adlı votka markası, bugün dünya üzerinde birçok insanın kendisinden ve eserlerinden haberdar olduğu Hazret-i Mevlâna sevenlerini rahatsız etmiştir.İnsanlar arasında hoşgörü düşüncesinin yaygınlaşması konusundaki sembol şahsiyetlerin başında gelen Hazret-i Mevlâna ve onun öğretisi Mevlevilik’e yönelik bu uygulama ve anlayıştan en kısa zamanda dönüleceğini temenni ediyoruz” denildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim