Mevlana'nın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nde sema ayinleri, 2012'nin UNESCO tarafından ''Itri Yılı'' ilan edilmesi nedeniyle, ünlü bestekarın segah makamındaki Mevlevi ayini ile icra edilecek

Türkiye'nin tek resmi sema grubu olan Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun Sanat Yönetmeni Yusuf Kayya yaptığı açıklamada, Mevlana'yı anma etkinliklerine bu yıl da yoğun ilgi olduğunu söyledi. 
Türkiye ve dünyadan birçok ünlü ismin katılacağı törenler için biletlerin şimdiden tükendiğini ifade eden Kayya, bünyesinde saz ve ses sanatçıları ile semazenlerin bulunduğu topluluklarının da sema törenleri için hazırlıklarını sürdürdüğünü ifade etti. 
''2012 ULUSLARARASI ITRİ YILI''- 
Kayya, Türk musikisinin en önemli bestekarlarından Buhurizade Mustafa Itri'nin vefatının 300. yıl dönümü nedeniyle bu yılın ''2012 Uluslararası Itri Yılı'' ilan edildiğini anımsatarak, şunları kaydetti: ''Türk müziğinde kullanılan hemen hemen her makamda Mevlevi ayinleri bestelenmiş. Daha önce Mevlana'yı anma törenlerinde farklı makamlarda farklı bestekarların ayinlerini icra ediyorduk. Bu yılın UNESCO tarafından Itri Yılı ilan edilmesi nedeniyle sema ayinlerini, Itri'nin segah makamındaki Mevlevi ayini ile icra edeceğiz. Etkinliklere katılanların, Itri'nin segah makamındaki Mevlevi ayiniyle icra edilecek sema törenlerinden büyük hazla ayrılacağına inanıyorum.'' 
Semazenlerin, halen yurt içi ve yurt dışı programlarının devam ettiğini anlatan Kayya, bu programlarda icra edilen sema ayinlerinin de aralık ayındaki törenler için hazırlık mahiyetinde olduğunu aktardı. 
AA
Editör: TE Bilişim