Mevlana'nın 744. Vuslat yıldönümü nedeniyle 07-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinlikler büyük bir coşku ile devam ediyor. Vatandaşlar özellikle akşamları Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen programlara ilgi gösteriyor. Türkiye’nin farklı yerlerinden gelerek Mevlana’yı anlamak ve anmak isteyen vatandaşlar Konya’da manevi havaya bürünüyor. İnsanların, Mevlana’yı ziyaret etmenin vermiş olduğu haz ile Konya’ya geldiğini söyleyen Tur Rehberi Raif Hacıoğlu, “Gün içerisinde yapmış olduğumuz faaliyetlerin hepsinde maneviyatı yaşadık. 44 kişilik bir grupla Ankara’dan geldik buraya.Konya topraklarına girdiğimiz andan itibaren maneviyatı hissediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına turlar götürüyoruz. Her gittiğimiz turlarda da araç içerisinde eğlenceler olur. Ama Konya’ya gelirken hiç bir kimse ‘ne oynadı, nede gülümsedi” dedi. 

‘ERZURUM’DA MEVLANA’NIN İZLERİNE RASTLAMAK MÜMKÜN’

Erzurum’dan Şeb-i Arus törenlerine katılmak için Konya’ya gelen İlknur Gizem Kilteç, Erzurum’da da Mevlana’nın izlerine rastlamanın mümkün olduğunu belirterek çok heyecanlı olduğunu belirtti. Törenlere ilk defa katılacağını da sözlerine ekleyen Kilteç duygu ve düşüncelerini şu şekilde kaydetti; “Erzurum’dan Şeb-i Arus törenlerine katılmak için geldim. Mevlana’yı son birkaç yıldır düzenli olarak ziyaret ediyorum. Şeb-i Arus olarak ilk defa törenlere katılacağım. İnsan gerçekten çok heyecanlı bir duygu yaşıyor. Erzurum’da da Mevlana’ya ait izler bulmak mümkün. Erzurum’da Mevlevihane’miz olmasa bile hoşgörüyü benimseyen birçok insan var. Programda da en çok sema gösterilerini merak ediyordum onlarda gerçekten çok güzel” 

‘MEVLANA’NIN ŞEHRİNİ GÖRMEYİ ÇOK İSTİYORDUM’

İzmir’den gelen Meral Akderya, Mevlana’nın şehrini görmeyi çok istediğini belirterek Konya’ya geldiğinden itibaren de farklı duygular yaşadığını vurguladı. Akderya sözlerini ise şu şekilde sürdürdü; “Törenlere katılmak üzere İzmir’den geliyorum. Hz. Mevlana hoşgörüyü insanlara en iyi şekilde anlatan bir kişi. Mevlana’yı görmeyi çok istiyordum ve buraya geldiğim zaman ağladım. Konya’ya geldiğim için de çok mutluyum. Program da en çok sema gösterilerini merak ediyordum. İnsanlar gerçekten program esnasında farklı duygular yaşıyor. Konya’yı da çok beğendiğimizi söyleyebilirim” 

‘KONYA MANEVİYAT AÇISINDAN DEĞERİ YÜKSEK BİR ŞEHİR’

İlknur Tunçlar, İzmir’den geldiğini ifade ederek Mevlana’yı sadece televizyonlarda ve kitaplarda gördüklerini söyledi. Mevlana’nın büyük bir filozof ve düşünür olduğunu da sözlerine ekleyen Tunçlar; “Mevlana’yı daha önceden kitaplarda, dergilerde ve televizyonlardan duyuyorduk. Büyük filozof ve düşünür. Konya gerçekten maneviyat açısından değeri yüksek olan bir bölge. Törenlere gelmeyi de buradaki ruh halini ve duyguyu yaşamak amacıyla tercih ettik. Mevlana’yı daha önceden ziyaret etmiştik ama törenlere daha ilk defa katılıyorum. Bir daha ki geldiğimde ailemi de getirmeyi düşünüyorum. İçeride en çok atmosferi ve semazenleri merak ediyorduk. O da gerçekten çok güzel oldu” diye konuştu. 

İNSANLAR MEVLANA’YI ZİYARET ETMENİN VERMİŞ OLDUĞU HAZ İLE KONYA’YA GELDİ

Tur Rehberi Raif Hacıoğlu, vatandaşların Konya’da maneviyatı hissettiklerini bildirerek 44 kişilik bir grupla Ankara’dan geldiklerini söyledi. Hacıoğlu, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan kapanış törenlerinde de Konya’da olacaklarını ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Konya topraklarına girdiğimiz andan itibaren maneviyatı hissediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına turlar götürüyoruz. Her gittiğimiz turlarda da araç içerisinde eğlenceler olur. Ama Konya’ya gelirken hiç bir kimse ‘ne oynadı, nede gülümsedi’ Turumuzda ki bütün insanlar Mevlana Celaleddin Rumi’yi ziyaret etmenin vermiş olduğu haz ile buraya geldi. Resmen insanlar maneviyata büründü. Gün içerisinde yapmış olduğumuz faaliyetlerin hepsinde maneviyatı yaşadık. 44 kişilik  bir grupla Ankara’dan geldik buraya. Haftaya düzenlenecek olan kapanış programında da inşallah Konya’da olacağız. Turdaki vatandaşların bizlere gençleri soracağına eminiz. İnsanlar belli bir yaşı geçtikten sonra ölüm korkusu ağır bastığı için ibadete yönleniyorlar. Ama burada çok genç semazenler var. Vatandaşlarında bu dikkatini çekecek. Mesnevi cemaatinin içerisinde önemli insanlar da var” 

ETKİNLİKLER DOLU DOLU GERÇEKLEŞİYOR

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise etkinliklerin yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, “Etkinlikler şehir için yaptığımız plan ve programa uygun olarak devam ediyor. Programlarımızda çok şükür herhangi bir aksama olmadı. Beklediğimiz ve tahmin ettiğimiz katılımda gerçekleşmekte. Sema programlarımız dolu dolu gerçekleşiyor. Sergilerimiz ve sanatsal etkinliklerimizde ziyaretçilerimiz tarafından ilgi görüyor. Türbe önü buluşmaları zaten dolu dolu geçiyor. İl Halk Kütüphanesi salonunda Mevlana filmlerinin gösterimi büyük bir coşkuyla izlenmekte. İnşallah 17 Aralık gününü de ulaşacağız” diye konuştu 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim