Selçuk Üniversitesi Keykubat Köşkü önünde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin,  İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut,  Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Mehmet Okka, Prof. Dr. Özdemir Koçak,  Rektör Danışmaları Prof. Dr. Tahir Balevi,  Prof. Dr. Yakup Kara, Genel Sekreter İbrahim Halıcı, daire başkanları, dekanlar, okul müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Konyamızda Nevruz Bayramı 21 Mart 1919’da kutlanmış. Gazetelerde bunun kayıtları var. Hatta bu sene 101. senesi diyebiliriz. Kültürümüzde coğrafyamızda bu yaygın olarak kutlanan ve karşılık bulan bir bayramdır. Özellikle Türk dünyasında nerdeyse Çin sınırından alarak Balkanlara kadar uzanan bu hat boyunca bu senenin devir döneminde yani bu gece, gecenin ve gündüzün eşit olduğu güneşin, artık güney kutbundan kuzey kutbuna doğru daha fazla zaman ayırmaya başladığı bu dönemde yaygın olarak kutlanmaktadır. Nevruz Bayramı’na çok çeşitli misyonlar yüklenmiştir.  İşin özü şudur; özellikle kuzey kutbu tarafında ve Türk dünyasının ağırlık olduğu coğrafyalarda doğanın tabiatın uyandığı bir dönemdir. Artık nebatat canlanmaya başlar. Tabii Nevruz’un ‘Yeni Gün’ anlamına gelmesi ve Türk dünyasında Osmanlı’da dâhil yılbaşı olarak kabul edilmesi bir vaka, bir gerçektir. Nevruz bizler için çok şey ifade ediyor. Kültürümüzün çok önemli bir parçasıdır” diye konuştu. 

Dünya birinciliği ve birçok “Avrupa Kültür Ödülleriyle” ulusal ve uluslararası alanda üniversitemizi ve ülkemizi başarıyla temsil eden Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu (SÜHOT) tarafından sergilenen halk oyunları seyircilerden büyük alkış topladı.

 Programda, Selçuk Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrencileri tarafından kortej yürüyüşü yapıldı.

Ardından protokol üyeleri bir Nevruz geleneği olan Nevruz ateşi üzerinden atladılar, örste demir dövdüler ve yumurta tokuşturdular. Öğrencilerle birlikte keyifli karelere sahne olan Nevruz etkinliklerinin ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin ve protokol üyeleri kendi elleriyle öğrencilere kavurma-pilav, irmik helvası ve ayran ikram etti. 

BAHARA MERHABA SERGİSİ’NİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Nevruz etkinlikleri kapsamında ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisinde Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin “Bahara Merhaba” isimli Plastik Sanatlar Sergisi’nin açılışı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Osman Tugay, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Dalkıran tarafından gerçekleştirildi. 

Sergide Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Resim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Dalkıran küratörlüğünü yaptığı 44 öğretim elemanı tarafından hazırlanan 44 eser sergilendi. 

Açılışı yapan protokol üyeleri sergilenen eserleri inceledi. Sergi 31 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim