Selçuklu Belediyesi’nin katkılarıyla Rusya'nın başkenti Moskova'da açılan “Büyük Selçuklu Mirası" fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü. 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Selçuklu Belediyesi ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Rusya Beşeri Bilimler Üniversitesinde “Büyük Selçuklu Mirası" fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü. Rusya'nın başkenti Moskova'da açılan sergi Selçuklu Medeniyetinin tüm etkileyici güzelliklerini bir arada görme fırsatı sundu. Sergide Büyük Selçuklu Devleti medeniyetinden miras kalan eşya ve halen ayakta olan yapılara ait fotoğraflar yer aldı. Sergiye katılan Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Furkan Kuşdemir, serginin Türk ve Rus ilişkilerine katkı sunacağını ifade etti. 

Büyük Selçuklu Mirası fotoğraf serginin açılış törenine Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Furkan Kuşdemir, Selçuklu Belediyesi Meclis üyeleri, Rusya Sosyal Bilimler Üniversitesi (RSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Yefim Pivovar, Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Onursal Başkanı Prof. Dr. Mihail Meyer, RSBÜ Rus-Türk Bilim ve Eğitim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev ve çok sayıda Türkolog, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz,11. yüzyıl İslam dünyasının en büyük medeniyetlerinden biri olan Selçukluların etkisinin, Orta Asya, Orta Doğu ve Orta Anadolu’yu içine alan geniş bir coğrafyada yaklaşık 300 yıl boyunca hissedildiğini söyledi. Selçukluların son derece zengin kültürel mirasının gelecek nesillere layıkıyla aktarılması gerektiğine işaret eden Diriöz, “Dolayısıyla, bu değerli serginin Moskova’da açılmasına katkı sunan herkese bizzat teşekkür ediyorum” dedi.

Büyük Selçuklu Mirası fotoğraf sergisinin tüm dünyadaki ve Anadolu’daki Selçuklulara ait tüm eserlerin derlendiği ve arşivlendiği bir çalışma olduğunu ifade eden Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Furkan Kuşdemir, “Selçuklu Belediyesi olarak tüm müzelerdeki eserleri fotoğraflayarak üç cildi mimari, iki cildi de müze eserler olmak üzere 5 ciltlik “Büyük Selçuklu Mirası” isimli eser meydana getirmiştik. Moskova’da bu eserlerden bir kısmını sergilemiş bulunmaktayız. Her biri çok değerli ve kıymetli eserler. Selçuklu Belediyesi olarak Selçuklu Medeniyetinin tanıtması konusunda 3 yıldır organizasyonlar yürütüyoruz. Bu kapsamda Moskova’dayız. Yoğun ilgi gören serginin Türk ve Rus ilişkilerine katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.   

Serginin açılış töreninden sonra Rus ve Türk araştırmacılarının sunumla katıldığı ‘Selçukluların Tarihi ve Kültürel Mirası’ konulu sempozyum yapıldı.

HABER MERKEZİ 


 

Editör: TE Bilişim