Kanun teklifinin genel gerekçesindeAnayasanın 126. maddesinde belirtilen, “Türkiye merkezi idare kuruluşubakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetleriningereklerine göre illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır” hükmünüesas alan Kalaycı, “Selçuklu ilçesinde yaşanan nüfus artışı ve coğrafi olarakgenişleme, kamu hizmetlerinin sağlıklı ve etkin biçimde yürütülmesini teminetmek üzere burada yeni ilçe kurulmasını zorunlu hale getirmiştir” dedi.

“Konya kent merkezi son nüfus sayımına göre1 milyon 073 bin 791 nüfusa sahiptir. Büyükşehir statüsünde olan Konya ili merkezinde; Karatay, Meram veSelçuklu ilçeleri bulunmaktadır” diyen Kalaycı, şu tespitlerde bulundu:“Selçuklu ilçesi nüfus ve gelişmişlik bakımından Konya’nın en büyük merkezilçesidir. 2 bin 056 kilometrekarelik alan ve 517 bin 188 (Belde ve köylerdahil nüfus 529 bin 514) kişilik nüfusa sahiptir. Konya merkez nüfusunun yüzde48'i Selçuklu ilçesinde yaşamaktadır. Bu Kanun Teklifi ile Konya ili merkezindeOsmanlı adıyla yeni bir ilçe kurulması amaçlanmaktadır. Bu açıdan tarihine ve kültürüne uygun olarak Selçuklu adıylabir ilçeye sahip olan Konya’da yeni kurulan ilçenin adının da Osmanlı olmasıöngörülmektedir.”

KONYA İLİ OSMANLI İLÇESİNE BAĞLANANMAHALLELER

MHP KonyaMillletvekili Mustafa Kalaycı, Selçuklu ilçesine bağlı Yeni İstanbul CaddesininAdana Çevre Yolu Caddesi kavşağından itibaren Afyon Yolu istikametine doğru (D -130 Devlet Karayolunun) doğu ve kuzeydoğusunda kalan kısımları vemahallelerinin Osmanlı ilçesine bağlanmasını da öğrendi. Kalaycı'nınbağlanmasını istediği mahalleler ise şöyle; Biçer,Çaldere, Çaltı, Çandır, Dağdere, Eğribayat, Güvenç, Kale, Karaömerler, Kervan,Kınık, Kızılcakuyu, Meydan, Sarıcalar, Yazıbelen, Sızma (B).

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim