Yaşanan üzücü olayda mahallede bulunan 6 evde maddi hasar meydana geldi. Sel suları 97 küçükbaş hayvanın da telef olmasına neden oldu. Tarım arazilerinin de büyük zarar gördüğü mahallede, ilgili kurum ve kuruluşlar hasar tespit çalışması yapıp, mahalledeki yaralar sarılacak 

Bir süredir yurt genelini etkisi altına alan yağışlardan, Konya ve bölgesi de nasibini alıyor. Yaklaşık 2 haftadır bölgede etkili olan yağmur, bazı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Aniden bastıran ve sağanağa dönüşen yağmur, hayatı da olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde şehir merkezinde Sille, Meram Dere başta olmak üzere çeşitli mahallelerde su birikintileri ve küçük çaplı sel baskınları yaşanmıştı. Aynı şekilde Kulu, Cihanbeyli gibi ilçelerde de çeşitli sel baskınları yaşanmıştı. Yağışların devam ettiği bugünlerde ortaya çıkan bu olumsuz manzara da sürüyor. Önceki gün akşam saatlerinde başlayan yağış bu kez de Meram’a bağlı Çomaklar Mahallesi’ni vurdu. Dağlık bir bölgede olan mahallede yağmur bir anda sağanağa dönüşünce, sel suları biranda mahalleye indi. Dağdan mahalleye doğru aniden gelen sel suları, dere yatağının taşmasına neden oldu. Sel sularıyla birlikte mahalle sakinleri canlarını zor kurtarırken, mahallede 97 küçükbaş hayvan telef oldu, tarım arazilerinde büyük çaplı hasarlar meydana geldi, bazı evler de çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Mahalleye ilk ulaşan AFAD ekipleri mahsur kalan bazı vatandaşları kurtararak güvenli bölgelere taşıdı. Yaşanan felaketin ardından yetkililer biran önce olay yerine giderek, hasar tespit çalışmalarına başladı. Yapılan çalışmalar neticelenince Çomaklar Mahalle sakinlerinin yaraları devlet eliyle sarılacak. 

DERE YATAĞI TAŞTI

Mahalle sakinlerinden alınan bilgilere bölge bölgede son 1 haftadır şiddetli yağış etkisini gösteriyor. Ancak önceki gün başlayan ve biranda sağanağa dönüşen yağmur, yaklaşık 1 saat kadar yağmasına rağmen, sele neden oldu. Bölgede bulunan ve dağlık araziden mahalleye doğru inen dere yatağı yoğun sel sularını kaldıramayınca, taşkınlığa neden oldu. Biranda inen sel suları önünde ne varsa katarak çeşitli yıkımlara neden oldu. Sel sularıyla kayalıklar, taşlar ve bölgede bulunan büyüklü küçüklü birçok malzeme dere yatağından aşağıya doğru sürüklendi. Sel sularının şiddetinden dolayı bazı evlerde de yıkımlar ve hasarlar meydana geldi. Ayrıca elektrik ve telefon direklerinden bir kısmı yıkıldı, bazı ağaçların kökünden söküldüğü görüldü.  

TARIM ARAZİLERİNDE BÜYÜK HASAR VAR

Dere yatağından mahalleye oradan da tarım arazilerine inen sel suları, tarım arazilerinde de büyük hasara neden oldu. Bölgedeki ekili alanlar tamamen sular altında kaldı. Bunun yanında, mahallede bulunan arı kovanları da selden zarar gördü. Tahribata uğrayan arı kovanlarındaki arıların hepsi telef oldu. Mahsulün büyük bir bölümünün zarar gördüğü tarım alanlarıyla ve hayvancılıkla ilgili zarar, Meram İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaların ardından, ortaya konulacak.  

AFAD OLMASAYDI CAN KAYBI YAŞANABİLİRDİ! 

Ani sel baskınının yaşanması mahalle sakinlerini de harekete geçirdi. Birbirlerine destek olan mahalle sakinleri, bazı vatandaşların sel sularına kapılmasını engellerken, mahallede bulunan küçükbaş hayvanların da sel sularından zarar görmemesi için birlikte mücadele etti. Mahalle sakinlerinden Mehmet Kabak ise belki de mahallelinin imdadına yetişen en önemli görevi üstlendi. Sel sularının geldiği gören Mehmet Kabak, mahallede cep telefonu çekmediği için yüksek bölgelere doğru gitti. Telefon çeken bir yere ulaşan Kabak, AFAD’ı arayarak mahallenin yaşadığı sıkıntıyı haber verdi. Böylece bölgeye kısa sürede ulaşan AFAD, sel nedeniyle mahsur kalan bir çobanı ve eşini kurtardı. Mahalle sakinlerinin de sel sularından etkilenmemesi için ekipler hemen önlem aldı. 

YOLLAR TAHRİP OLDU, DİREKLER YIKILDI

Sel sularıyla yollarda büyük tahribatlar yaşandı. Parke taşları yerinden sökülerek sürüklendi. Bölgedeki elektrik direkleri ve telefon direkleri de sel sularından nasibini aldı. Bazı direkler devrilirken, MEDAŞ ekipleri elektrikle ilgili herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına çalışma başlattı. Meram Belediyesi ekiplerinin de yollarda yaşanan tahribatları gidermek adına çalışma yapacağı bildirildi. 

YETKİLİLER DEVREYE GİRDİ

Olayın yaşanmasından kısa süre sonra alınan ihbar üzerine AFAD’ın bölgeye ulaşmasının ardından, ilgili diğer kurumlar da bölgeye hareket etti. Meram Kaymakamı Resul Çelik, Meram Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Yöreli, Meram İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, MEDAŞ yetkilileri, diğer ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerin ardından ilgili tüm kurumlar, kendi alan ve sorumluluklarına yönelik rapor tutacağı, mahallelinin zararlarının tespit edilmesinin ardından gerekli yardımların yapılacağı bildirildi. 

AFAD HIZLI BİR ŞEKİLDE ULAŞTI 

Afet ve Acil Durum (AFAD) Konya İl Müdürü Yıldız Tosun, Yenigün Gazetesi’ne bölgede yaptıkları incelemeler ve çalışmaları değerlendiren bir açıklama yaptı. Yaşanan elim olayın neticesinde herhangi bir can kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğunu belirten Tosun, olayın haberinin alınmasının ardından bölgeye AFAD ekiplerinin hızlı bir şekilde ulaştığına dikkat çekti. “Müdahale ekibimiz geldiler ve buradan bir çobanı ve hanımını kurtardılar ama maalesef selden etkilenen küçükbaş hayvanları kurtaramadık” diyen Tosun, sel sonucu yaşanan zararla ilgili şu bilgileri verdi, “Meram İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerimiz telef olan hayvanlarla ilgili tespitlerine devam ediyor. 6 tane konutta zarar tespit edildi. Burada da mühendisler tarafından hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Meram İlçe Tarım Müdürlüğü’nce tarım arazilerdeki hasar tespit çalışmaları yine devam ediyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü’nce buradaki derenin temizlenmesi ve ıslah çalışmaları devam edecektir.”

CAN SUYU VERİLECEK

Tosun, ilgili kurumların kendi alanlarında yaptıkları hasar tespit çalışmalarının ardından, mahalle sakinlerinin zararlarına yönelik yardımlar konusuna da açıklık getirdi. “Vatandaşlarımıza gerekli can suyu nispetinde bir şeyler verilecektir” diyen Tosun, “Yine mağdur olan varsa ki burada mağdur olanlar yakınlarına yerleşti. Biz misafirhanelere de yerleştirebiliyoruz. Barınmayla ilgili iaşeyle ilgili vatandaşlarımızın her konuda yanındayız. Burada iyileştirilme çalışmaları yapılacak. Altyapı çalışmaları yapılacak. Meram Belediyesi bozulan yolları tamir edecek. Selden dolayı zarar gören evler konusunda gerekenler de yapılacak” ifadelerini kullandı. 

GEREKLİ ÖNLEMİ ALMAK DURUMUNDAYIZ

AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun, yaşanan afetlerle ilgili alınacak önlemler konusunda da değerlendirmeler yaptı. Tosun, “Bütünleşik afet yönetimi sistemi dediğimiz sadece kriz halinde afetlerin yönetilmesi değildir. Sonrasında iyileştirme çalışmasıdır öncesinde ise planlama, hazırlık ve zarar azaltma çalışmalarıdır. Öncesine risk azaltma çalışmaları deriz sonrasına ise kriz yönetimi deriz. Riskleri iyi bir şekilde yönetelim ki kriz yönetimine daha az ihtiyaç duyalım. Tabi ki doğal afetlerin nerede ne zaman ne şiddette olacağını öngöremiyoruz. Fakat biz insanlar olarak, kurum ve kuruluşlar olarak önce tedbirimizi alacağız. Daha sonra ise tevekkül edeceğiz. Tedbir gerçekten çok önemli. Bunu devlet olarak, vatandaş olarak hepimizin sorumluluğudur. Allah afet vermesin” ifadelerini kullandı. 

BÖLGENİN İLETİŞİM SORUNU ÇÖZÜLMELİ 

Çomaklar Mahallesi’ne yardım etmek amacıyla mahalleye gelen aynı bölgedeki Kayadibi Mahallesi’nin muhtarı Ahmet Çelik, yaşanan üzücü olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Mahallelinin sel yaşanırken birbirlerine yardımcı olmalarının büyük felaketleri önlediğini vurgulayan Çelik, “Burada komşular olmasaydı 600-700 koyun sele kapılıp gidecekmiş. Mal sahibinin malından haberi yok. Torunları, çocukları kurtarayım derken evinin su dolduğundan haberi yok. 700 koyun varmış ağılda. Komşular o koyunları kurtardı. Su buraya hortum şeklinde inmiş. Burada iletişimle ilgili bir sorun var. Burayı kurtaran bir şahıs var. Hayvanlarını yayıyormuş. Bu arkadaşımız seli görünce iyi ki akıl etmiş ki, yukarıya çıkmış ve telefon çeken bir yer bulunca AFAD’ı aramış. Böylelikle AFAD geliyor. Yoksa burada can kayıpları da yaşanabilirdi.  Sadıklar’da, Çomaklar’da telefon çekmiyor. Bu nedenle buradaki iletişim sorununun biran önce giderilmesi gerekiyor. Bu konu çok önemli.”

BÖLGEDEKİ ÇAYIN AÇILMASI GEREKİYOR 

Mahalle sakinlerinden Ali Küçük, sel felaketi ve ortaya çıkan zararla ilgili bilgiler verdi. Bir mahallelinin 700 küçükbaş hayvanını telef olmaktan kurtardıklarını belirten Küçük, şunları söyledi, “Komşumuzun 700 koyunu vardı. Bu hayvanlar ağıldaydı. Baktık sel suları geliyor o hayvanları kurtarmak istedik. Kendimizi de riske attık. Çatı çökme riski vardı, suların içeriye girme riski vardı. Onları az bir kayıpla kurtardık. Ben kendim de Konya’da yaşıyorum fakat buralıyım buraya yatırım yaptım. Tarlam var burada ürünlerim vardı. Sebze-meyve vardı tarlada. Ben araziyi inceleyip geliyorum.  Birkaç komşunun yerine de baktım. Çok zarar var. Burada bir suyumuz var, çay. Bu çay daralıyor, tamirat olmuyor. Buranın açılması gerekiyor. Su akıp gitmiyor. Bu kanalın açılması gerekiyor. Yoksa her yıl böyle zararla karşılaşırız. Bu mahalle gariban bir mahalle. Bu tarladan ne kaldırdık onun peşindeyiz. Allah’tan gelen bir şey ama imkan varken yapılmayınca böyle sorunlar ortaya çıkıyor. Devletimiz bizi boş çevirmez. İmkansız diye bir şey yok. Bugün Kaymakamımız, AFAD buradaydı.”

DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİ

Mahalle sakinlerinden 77 yaşındaki Ayşe Türlü de, sel felaketinden çok korktuğunu söyledi. Bölgede daha önce böyle bir olayı hiç görmediğini bildiren ve gözyaşlarına hakim olamayan Türlü, “Burada böyle şeyler olmazdı. Su bir anda dağdan indi geldi. Evimin boyuna kadar çıktı, neredeyse içeriye girecekti su. Çok korktum, suyun içinde kalacağım diye yardım istedim. Ben yalnız yaşıyorum. Eve su girmedi, canımıza da bir şey olmadı ama arkada evin bir kısmında çöküntüler olmuş. Orada odunluğum vardı, içinde odun kömür vardı. Sel suyu odunu kömürü ne varsa götürmüş gitmiş. Çok üzüldüm, nasıl yapacağız, kışın ne yakacağız kara kara düşünüyorum” diye konuştu. Mahalle sakinlerinden Mehmet Şimşek de evinde büyük zarar olduğunun bilgisini verdi. Şimşek, “Sel suları evimin bir kısmını götürdü gitti. Burada kap, kacak, erzaklarım vardı. Sel sularının gelmesiyle işte bu hale geldi. Sular bu bölümde ne varsa götürmüş. Canımıza bir zarar gelmedi ama mal y önünden zararımız var” dedi. 

MERAM BELEDİYESİ SEFERBER OLDU 

Meram Belediyesi Ekipleri de, Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte Çomaklar Mahallesi'nde yaşanan yoğun sağanağın ardından meydana gelen su baskını ve sel felaketine anında müdahale etti. Bazı vatandaşların dağlık alanlarda mahsur kaldığı olayda bazı engelli ve hasta vatandaşlar da zor anlar yaşadılar. Belediyeye ait kamyon, loder ve kepçelerle vatandaşın yanında yer alan ekipler, AFAD ekipleri ile birlikte zor durumda kalan vatandaşların yardımına koştu.  Meram Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri sel felaketinin hemen ardından ulaşımda bir aksama yaşanmaması için önlem alırlarken Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de maddi hasara neden olan su baskınlarının yaralarını sarmak için ise seferber oldu. 

VATANDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ 

Çomaklar Mahallesinde yaşayanlara ‘Geçmiş Olsun’ dileklerini ileten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, su baskını ve sel felaketi yaşanır yaşanmaz belediye ekiplerinin vatandaşın yardımına koştuğunu belirterek, “Çomaklar Mahallemizde aniden bastıran sağanak yağmur ardından su baskını ve sel oluşmuştur. Arkadaşlarımız, baskın yaşanır yaşanmaz bir acil müdahale ekibi oluşturarak vatandaşlarımızın yardımına koştular. Çok sayıda araç ve iş makinesi ile bölgede zararın büyümemesi ve hayatın bir an önce normale dönmesini sağlamak için canla başla mücadele ettiler. Sel sularının meydana getirdiği olumsuzluklar ve su baskınlarına karşı ekiplerimiz öncelikle önleyici tedbirler almış, baskının ardından da yaraların sarılması amacıyla çalışmalarını tüm gece ve gün boyunca devam ettirmişlerdir. Belediyemiz, her durumda olduğu gibi bu olayda da vatandaşımızın yanında yer almıştır ve bundan sonra da yanlarında yer almaya devam edecektir. Mahalle sakinlerimiz rahat olsun. Tekrar yaşanmasını arzu etmediğimiz bu doğa olayının sebep olduğu yaraların sarılması için Meram Belediyemiz ve devletimizin diğer kurumları ile hemşehrilerimizin yanındayız ve kendilerine her türlü desteği de vereceğiz. Hepimize geçmiş olsun” diye konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK/RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim