Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) tarafından istişare toplantısı düzenlendi. KOMÜT binasından gerçekleşen toplantıya KOMÜT Genel Başkanı Şaban Topal, KOMÜT Yönetim Kurulu Üyeleri ve Müteahhitler katıldı. Gündemi ve ekonomiyi değerlendiren KOMÜT Genel Başkanı Şaban Topal, sektördeki firmaların yanlış algılarla zedelenmesine izin verilmeyeceğini belirterek, “Ekonominin durulması ve stabil hale gelmesi ile birlikte sektör normal seyrine dönecektir. Bugün yüksek kur ve yüksek faiz ile algı oluşturularak müteşebbislerimizin moral ve motivasyonunun bozulmaya çalışıldığını görmekteyiz” dedi. 

“SEKTÖR SPEKÜLATİF HABERLERLE KURBAN EDİLİYOR”

KOMÜT Genel Başkanı Şaban Topal, müteahhit firmaların kapanacağına yönelik olan söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemiz geneli ekonomisi zor bir dönemden geçmekteyiz. Küresel ekonomide yaşanan gelişmelerden, Türkiye ekonomisinin dinamiklerini oluşturan; üreticiden tüketiciye, ihracatçıdan ithalatçıya birçok kesimin olumsuz etkilendiği açıktır. Genelde yaşanan ekonomik daralma, döviz kurunun istikrarsızlığı, konut üretimindeki arz talep dengesi bozukluğundan; daire satışlarının çok ciddi azalması, malzeme fiyatlarının öngörülmeyen derecede artış göstermesi, maliyet analizi yapılmaması sektörü spekülatif haberlerle kurban etmektedir. Son dönemde yükselen kur ve faizler, bir süredir nakit sıkışıklığı yaşayan özel sektörümüz için daha fazla bir yük getirmiştir. İçinde bulunduğumuz 2018 yılında faiz ve kurlardaki yüksek boyutlu dalgalanmanın baskısını daha fazla hisseden firmalarımızın finansman yükünün giderek ağırlaşması, karlılıkların sürdürülebilirliği konusunda endişe yaratmaktadır. Bu sektöre yıllarını, emeklerini, sermayelerini bağlayan firmaların yanlış bir algıyla zedelenmesine müsaade edilmeyecektir. Firmaların taahhüt ettikleri süre içerisinde inşaatları bitirememesi, bitiremeyeceği anlamına gelmeyecektir. Ekonominin durulması ve stabil hale gelmesi ile birlikte sektör normal seyrine dönecektir. Bugün yüksek kur ve yüksek faiz ile algı oluşturularak müteşebbislerimizin moral ve motivasyonunun bozulmaya çalışıldığını görmekteyiz. Bununla birlikte bu süreçte inşaat sektöründe müteahhit firmaların kapanacağına yönelik artan söylentileri de üzüntü ile takip ediyoruz”

“MÜTEŞEBBİSLERİMİZ VEFAKARCA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK”

Sektöre yönelik algı operasyonlarının yapıldığını ifade eden Topal, “Özellikle firma ismi telaffuz edilerek seslendirilen bu gerçek dışı söylentileri Konya’ya yönelik bir algı operasyonu olarak değerlendirmekteyiz. Taahhüt süresi gecikmiş veya geçecek firmalara ek süre müsaade edilmesi planlama yapılmasının önü açılacaktır.  Türkiye’nin yüzde 25’e yakın iş lokomotifinin inşaat sektörü oluşturmaktadır. Bu sektöre vurulacak güvensizlik algısı ekonomiye ciddi zarar verecektir. Tüm milletimizin bu olaylara sağ duyu ile yaklaşmasını temenni ederiz. İçinde bulunduğumuz sürecin tüm firmalarımız için zorlu geçeceği aşikardır. Türkiye ekonomisinin bu zor süreci de atlatacağından şüphemiz yoktur. Güçlükle mücadele etme direncini bugüne kadar fazlasıyla ortaya koyan Konyalı müteşebbislerimiz bu dönemde de ülkesi ve şehri için vefakarca çalışmaya devam edecektir. KOMÜT olarak, tüm müteahhitlerin öngörüleri bu normalleşme süresinin yerler seçimlerin tamamlanmasına müteakip olacağını düşünmektedir. Halkımızın bu spekülatif haberlere fazla itibar göstermemeleri, doğrusunu bilmeden, araştırmadan hüküm kesenlerin önlenmesini arzu ederiz” diye konuştu.

“DOVİZLE DEĞİL, TÜRK LİRASI İLE KATKI SAĞLAYIN”

Vatandaşların dövizle değil, Türk Lirası üzerinden katkı sağlamalarını istediklerini de belirten Topal, cümlelerini şu şekilde aktardı: “Vatandaşlarımızın döviz de değil, TL’de kalarak ülkemize katkı sağlamalarını istiyoruz. Her geçen gün büyüyen ülkemizin halen konut açığının devam etmesi ile, gayrimenkul sektörüne yatırım yapmalarının daha güvenilir ve istikrarlı olacağını belirtiriz. Ülke ekonomimizin hangi şartlarda olursa olsun hükümetimizin yanında olduğunu her türlü maddi ve manevi desteklerimizi sürdüreceğimizi 15 Temmuz’da gösterdiğimiz birlik ve beraberliğin daha da güçlendiğine inanmaktayız. Bu birlik ve gücümüz ile bütün yaptırımın ve alçaklığın karşısında her zaman dik duracağımızın KOMÜT olarak teminatını vermekteyiz.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim