Sosyal medya üzerinden bir araya gelen Şehit Kütüphaneleri Topluluğu, şehitlerimizin adını taşıyan kütüphaneler kuruyor. 2015’de  çalışmaya başlayan Topluluk, Edirne’den Hakkari’ye, Samsun’dan Mersin’e kütüphaneler kuruyor. Şehit Kütüphaneleri ile milli birlik ve beraberliğin teminatı gençler ve çocuklarda kitaplar aracılığıyla farkındalık yaratmayı amaç ediniyor. Profesyonel olmayan bir kadroyla tamamen gönüllülük esası ve özveriyle kitaptan başka bir bağış kabul etmeyen şehit kütüphaneleri oluşumu, kitap toplama merkezlerimizde kitaplar toplayarak şehitlerin isimlerini yaşatıyor.

  SADECE GÖNÜLLÜLERLE ÇALIŞMALARINI GERÇEKLEŞTİRİYORLAR 

 Sosyal medya üzerinden bir araya gelen Şehit Kütüphaneleri Topluluğu gönüllük esası ile çalışmalarını sürdürüyor. Oluşum hakkında bilgi veren Şehit Kütüphaneleri Proje Koordinatörlerinden Sercan Kürklü, “Şehit kütüphaneleri grubu içerisinde yer alanların tamamı gönüllü. Bizler sosyal medya ve internet sayfamızla bir araya gelen gönüllü bir grubuz.  Bizim kesinlikle hiçbir siyasi parti ve grupla bağlantımız yok. Grubumuz içerisinde şehit abisi, ablası, annesi ve eşleri ile asker, polis, öğretmen ve şehitlerimizin arkadaşları var. Aziz şehitlerimizin her birinin adlarını yaşatmak için kütüphaneler ve okuma salonları kurup, milli birlik ve beraberliğimizin teminatı gençlerimiz ve çocuklarımızda kitaplar aracılığıyla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Profesyonel olmayan bir kadroyla tamamen gönüllülük esası ve özveriyle kitap dan başka bir bağış kabul etmeden, kitap toplama merkezlerimizde kitaplar topluyoruz. Bu toplanan kitapları da, şehitlerimiz adına kütüphane kurmak için gönüllü olmuş il koordinatörlerine yollayarak kütüphane kurulması çalışmalarını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ

Şehit Kütüphaneleri ile farkındalık oluşturduklarını ifade eden Kürklü, “Bağışçılarla, kütüphanede o kitabı okuyacak çocuklarımız ve gençlerimiz arasında, gönül köprüleri kurarak farkındalık oluşturuyor ve böylece milli birlik beraberliğimizi artırmak için sadece kitap topluyoruz. Bu sayede bağışçı özenerek seçip yolladığı kitaplara duygularını katabilmekte ve kütüphaneden yararlanan gencimiz, çocuğumuz bu maneviyatı hissedebilmektedir. Bağışçılar tarafından kitapların içine bir kaç satır not yazmasını ısrarla tavsiye ediyoruz. Birçok kez şahit olduk ki o yazılan bir kaç satır not da en az kitap kadar çocuk ve gençlerimizin zihninde etki bırakabilmektedir. Bizimle şehit kütüphanesi kurmak için iletişime geçen gönüllü neredeyse orada kütüphane kurmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar kurulan kütüphane ve okuma salonları şehitlerimizin memleketlerinde, mahallelerinde olabildiği gibi şehit olduğu esnada çalıştığı ilde, ilçede ya da şehitliğe ulaştığı sırada çalıştığı birliğinde bile olabilmektedir. Eğer şehidin memleketinde bir kütüphane kurulacaksa ilk önce şehidin okuduğu okulda yada mahallesindeki kültür merkezinde bu çalışmanın yapılması için yönlendirmelerimizi yapıyoruz” dedi.

91 KÜTÜPHANE KURULDU

Şehit Kütüphaneleri oluşumu kapsamında bugüne kadar 91 tane kütüphane kurduklarını ifade eden Kürklü, “Vatandaşlarımız sayfamızı takip edip arkadaşlarınıza duyurarak sesimizin daha çok çıkmasını sağlayabilirler. Bu sayede daha çok insana ulaşıp daha çok kitap toplayabilir ve hep beraber daha umutlu bir gelecek için şehitlerimizin adına kurulan kütüphanelerde gençlerimizin, çocuklarımızın gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Kütüphanelerimize yasaklı kitaplar almıyoruz. Bu konuda çok titiziz. Kitaplar elimize ulaştığı zaman kontroller sağlıyoruz. Kütüphanelerimizi ilkokul, ortaokul ve liselere açıyoruz.  Şehit kütüphaneleri iki yılda toplam 91 tane kütüphaneye ulaştı. Bu kütüphanelerin 40 tanesi Şırnak’ta köy okullarında açtık.  Açtığımız sosyal medya adreslerimizi hem sosyal medyamızda hem de internet sitemizde paylaşım yapıyoruz. Kitapları PTT Kargo aracılığıyla bizlere ulaştırıyorlar. İstiyoruz  ki çocuklarımız okusunlar. Okurken de şehitlerimizin adı ile okusunlar.  Şu an halen Şırnak tan Van, Balıkesir, İstanbul,  Bolu, Konya ve daha sayamadığım birçok ilde çalışmalarız devam etmektedir.  Bize destek olmak isteyenler sosyal ve İnternet adresimiz den bizleri takip edip çalışma yaptığımız kütüphanelerimize kitap gönderebilirler” ifadelerini kullandı. 

KONYA’YA İKİNCİ ŞEHİT KÜTÜPHANESİ KAZANDIRILACAK 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde teröristlere yönelik operasyonda şehit olan Yüzbaşı Fatih Yaşar'ın ismi Seydişehir ilçesindeki Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine geçtiğimiz yıl verilmişti. Bu kapsamda Şehit Kütüphaneleri oluşumu Konya’nın Seydişehir ilçesine kütüphane kazandıracak. Daha önce Konya’nın Ilgın ilçesi Şehit Selam Kemer Anadolu Lisesi’ne Şehit Piyade Astsubay kıdemli Çavuş Ali Gümüş'ün adı verilerek kütüphane kazandırılmıştı.    Şehit Kütüphaneleri Proje Koordinatörlerinden  Sercan Kürklü, “ Daha önce Ilgın ilçesinde bulunan Şehit Selam Kemer Anadolu Lisesine şehidimizin ailesi ve yakınlarının destekleri ile  şehit Astsubay  Kıdemli Çavuş Ali Gümüş’ün adını  vererek kütüphane kazandırmıştık. Şimdi Konya’ya ikinci kütüphanemizi Konya’nın Seydişehir nüfusuna kayıtlı olan ve 2016 yılında Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde şehit olan Şehit Deniz Yüzbaşı Fatih Yaşar, için kütüphane kurma çalışması başlattık. Bu konuda Konyalı ve Seydişehirli vatandaşlarımızdan desteklerini bekliyoruz. Kütüphanemize makale, deneme, roman, olmak üzere her türlü kitapları bekliyoruz. İnşallah diğer illerde olduğu gibi Konya’da da şehidimizin adını yaşatacağız.  Vatandaşlarımız kütüphane destek olmak için afiş üzerinde yazan numara ile ya da internet sitemizden ve sosyal medya adreslerimizden bizlerle iletişime geçebilirler” dedi. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim