Coğrafi yapısı sebebiyle bisiklet ve motosiklet ulaşımına müsait olan Konya’da bisiklet ve motosiklet sezonu açıldı.  Konya yöresinde velesbit denilen bisikletler havaların ısınması ile bodrum katlarından ve garajlardan çıkarılmaya başlandı. Bisiklet sezonun açılması vatandaşların ve çocukların olmak üzere satıcıların ve tamircilerin yüzünü güldürdü. Özellikle Konyalılar işyerlerine giderken ya da tatil günlerinde bisikletlere biniyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin şehirde uyguladığı bisiklet yolu ağı da her geçen gün bisiklete olan ilgiyi artırıyor.

BİSİKLET SATIŞLARINDAN ARTIŞLAR YAŞANIYOR

Havaların yavaş yavaş ısınması ile birlikte bisiklet satışlarında artışlar yaşandığını ifade eden Erbaş Bisiklet Motosiklet Genel Müdür Yardımcısı Osman Özçetinbaş, “Havaların yavaş yavaş ısınması ve güneşin yüzünü göstermesinin ardından bisiklet ve motosiklet satışlarımızda hareketlilik başladı. Yaşanan hareketlilik yüzümüzü güldürüyor. Konyalılar genellikle havaların ısınması ile birlikte arabalardan inerek bisikletlere biniyor. Bisiklet alan müşterilerimiz bisikletten çok bisiklet kalitesini bakıyor. Önceleri Bin TL satılan bisikletler alınmaz gözü ile bakılırken şimdileri o bisikletlere rağbet var. Müşterilerimiz genellikle markaları ürünlere ilgi gösteriyor. Çocuklar mağazamıza geldikleri zaman genellikle çizgi film kahramanlı olan bisikletlere ilgi gösteriyor. Doların artışı bisiklet fiyatlarına pek yansımadı. Bisikletlere genellikle yılbaşından yılbaşına zamlar geliyor. Bisiklet alan vatandaşlarımız genellikle fonksiyoneli çok olan bisikletlere yöneliyor. Yarış, dağ ve koşu bisikletlerine ilgi oldukça fazla. 300 TL’den başlayarak 15 bin TL’ye kadar bisikletlerimiz mevcut.  Mağazamızda her bütçeye ve her zevke uygun bisikletlerimiz mevcut. Bisiklet alınırken bisikletin malzemesine, kalitesine ve boyasına vatandaşlarımız dikkat etmeli. Vatandaşlarımız yeni çıkan markaları ve yeni bisiklet modellerini takip etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı. 

Motosiklet satışlarının da artığını ifade eden Özçetinbaş, “Şimdi yeni gelen ehliyet yönetmeliği ile beraber B ehliyeti ile M yani Moped sınıfı motosiklet kullanabiliyor. Moped sınıfı 50cc hacmi ve 45 km/s hızı geçmeyen motosiklet demektir. Bu motorlar trafik zorunlu sigortasından ve Motorlu Taşıt Vergisinden  muaf. Trafikte bu tarz motorlar moped yada elektrikli motor olarak geçiyor. Bu motorun aldıktan sonra 3 sene sonra vizesi var. Bunun ardından her iki seneye bir vizeleri yapılıyor. Motora oldukça ilgi var. Motor fiyatlarımız 3100TL ile 35 bin TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

OTOMOBİL SÜRÜCÜLERİNDEN SAYGI BEKLİYORUZ 

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ömer Bardakcı da, “Havaların ısınmasıyla birlikte bisiklet ve motosiklet satışlarında artışlar yaşanmaya başladı. Bu sezon oldukça bereketli bir sezon bekliyoruz. Konya bisiklet yolları ve bisiklet kullanımı ile Türkiye’de önde gelen şehirlerimizden. Vatandaşlarımız bisikleti hem ulaşım için hem de spor amaçlı kullanıyorlar. Büyükşehir Belediyemiz tarafından da daha güvenli bir sürüş sağlanması için bisiklet yolları yapılıyor. Bisiklet sürücülerimizin bu yolları kullanmalarını istiyoruz. Bisiklet ve motosiklet kullanıcıların bakımlarını yaptırarak güvenli bir şekilde bunlara binmesini istiyoruz. Bunun yanında bisiklet ve motosiklet sürücülerimizin kask takmalarını, akşam trafikte kendilerini belli edecek kıyafetler giymelerini istiyoruz. Otomobil sürücülerinden tek isteğimiz; bisiklet yollarımızı gasp etmemeli. Bizleri trafiğin içerisine sokup zarar verdirmesinler. Bazen otomobil sürücüleri bisiklet yollarının olmadığı yerlerde trafiğin içerisine giren bisiklet sürücülerini sıkıştırıyor. Özellikle araç kullananların bisiklet ve motor  sürücülerine saygı göstermesini ve dikkatli olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim