Aykent Ayakkabıcalar Sitesi'nde bulunan sayacılar haklarını alamadıkları için eylem yaptı. Kazançlarının yetersiz olduğunu dile getiren sayacı esnafı kepenk kapatarak, eylem yaptı. Bütün sayacıları eyleme çağıran grup ‘sayacının hakkını istiyoruz’ diyerek sloganlar attı. Kendilerinin atölyeler tarafından haklarının verilmediğini ve sigortalarını yaptıramadıklarını söyleyen sayacılar atölyedeki patronların düşük miktarlara dikim yaptırıyoruz diye Suriyelileri tercih ettiklerini belirtti. Sayacı esnaflarından Yasin Altınışık, “Bu camiada vergisini verip, sigortasını yaptırarak düzgünce yaşayan hiçbir sayacı yok.Suriyelilerin zaaflarından yararlanarak atölyeyi işletenler bizlere diktiremediklerini yarı fiyatına onlara diktiriyorlar” dedi. Sayacılardan Ahmet Özata ise, “12 yıldan beridir bu mesleğin içerisindeyim. Bugün ben vergi ödemiyorum ama vergimi ödemiş olsam yine aynı fiyata saya diktirecek. Ben vergimi ödeyip sigortamı yaptırdığım zamanda eve ekmek alamayacağım” diyerek tepkisini gösterdi. 

SİGORTAMIZI YAPTIRAMIYORUZ 

Ayakkabıcı çalışanlarından Sayacı Yasin Altınışık, sayacıların fason işçi olarak çalıştırıldığını söyleyerek sigortalarının yapılmadığını belirtti. Suriyelilere ucuzu fiyata dikim yaptırdıklarını da sözlerine ekleyen Altınışık, “Bu camiada vergisini verip, sigortasını yaptırarak düzgünce yaşayan hiçbir sayacı yok. Sayacıların hepsi fason işçi olarak çalışıyorlar. Devletimizin de bu meslekten haberi yok. Verilen paralarla kazanılan emeklerin karşılığı olmadığı için ne sigorta ödeniyor ne de çalışanların hakkı. Artık bıçak kemiğe dayandığı için sayacılar eylem yapmaya kalktı. Suriyeliler bizim kardeşimizdir aynı yerde çalışıp beraber ekmek yiyoruz. Ama Suriyelilerin zaaflarından yararlanarak atölyeyi işletenler bizlere diktiremediklerini yarı fiyatına onlara diktiriyorlar. Böyle olunca da maliyeti 20 TL olanı bize 5 TL’ye diktiriyorlar. Burada eylem yapanların devletin işsiz dediği insanların kendisidir“ ifadelerini kullandı. 

PATRONLAR BİZİM HAKKIMIZI VERMİYOR

Sayacının hakkının verilmediğini ifade eden esnaflardan Sayacı Kadir Arslanalp sözlerine şu şekilde devam etti; “1986’dan beri bu mesleği yapıyorum. 1989’dan beri de ustalık yapıyorum. Bu sayacıların 7 senedir çektiğini ben hayatımda görmedim. Sayacının hakkı verilmiyor. Tamam Suriyeliler gelmiş olabilir ama onların gelmesini fırsat bilen patronlar var. Dikersen şu fiyat dikmezsen benim sayacım var diyor fiyat aşağıya düşüyor. Bu fiyatları bizim Türk vatandaşı olarak kaldırmamızın imkanı yok. Herkes kazandığını vermelidir. Bizim durumumuz hiç kimsenin umurunda değil ondan dolayı biz bunu başlattık. Başarılı olacağımıza da inanıyoruz”

SİGORTAMI YATIRIRSAM EVE EKMEK GÖTÜREMEYECEĞİM

Eylem yapan sayacı esnaflarından Ahmet Özata  sigortasını ve vergisin yatırdığı takdirde eve ekmek götüremeyeceğini söyleyerek; “12 yıldan beridir bu mesleğin içerisindeyim. Bir günlük olsun sigortam yok. Bizim fason çalıştığımız söyleniyor ve bunu yaptırmıyorlar. Bugün ben vergi ödemiyorum ama vergimi ödemiş olsam yine aynı fiyata saya diktirecek. Ben vergimi ödeyip sigortamı yaptırdığım zamanda eve ekmek alamayacağım. 45 yaşında sigortası olmayan abilerim de var. İş aldığımız adam bize iş vermediği için ben kendi sigortamı ödeyemiyorum” dedi. 

AYAKKABIYI İLK MEYDANA GETİREN BİZİZ

Sayacı esnaflarından Gültekin Sülek ise ifadelerine şu şekilde yer verdi:  “Aylık kazancımız 2 bin TL’yi bulmuyor. Bu meslek benim baba mesleğim. Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum.  Eğer paramızı kazanırsak sigortamızı kendimiz bile yaparız. Ama bize iş vermiyorlar. Ayakkabıyı ilk meydana getiren kişileriz biz. Ama bu memlekette bu ülkede hiçbir değerimiz yok. Ayakkabı sanatını ilk meydana getiren kişi sayacıdır.” 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim