Acil paraya ihtiyacı olmayan üretici ise samanını kışın satmak üzere harman yerlerinde brandalarla kapatarak, daha iyi bir fiyata satmak için bekletiyor

Geçen yıl kilosu 1 TL'ye kadar çıkan saman bu yıl hasadın iyi olması ve üretimin artmasıyla birlikte 10 ile 15 kuruşa kadar düştü. Arpa samanının kilosu 10 kuruştan satılırken, buğday samanının kilosu ise 13 kuruştan satılıyor. Acil paaraya ihtiyacı olmayan üretici ise samanını kışın satmak üzere harman yerlerinde saman lodo brandalarıyla kapatarak, daha iyi bir fiyata satmak için bekletiyor. Kış döneminde fiyatlarda biraz artış bekleyen üreticiler, büyük zahmetlerle hazırladığı samanını daha iyi fiyata satmak istiyor. Çiftçiler, bu yüzden yaz boyunca yaptığı samanını hazırladıkları lodolarda saklıyor. “Sakla samanı gelir zamanı” atasözü çiftçilere ilham oldu.
Geçen yıl Ova'da ekin bitmediği için saman fiyatları artmış, besiciler hayvanlarına bakamaz olmuştu. Türkiye'de saman fiyatlarındaki artışın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ithalat uygulamasıyla saman fiyatlarının gerilemeye başlaması, et ve süt üretiminde maliyetlerin artacağı endişesine kapılan üreticileri rahatlatmıştı. Samanın kilosu 1 lirayı bulmuştu. Besiciler, alternatif yem arayışına düşmüştü. Ancak bu yıl Ova'da saman sıkıntısı yaşanmıyor. Tam tersine bu yıl saman bolluğu yaşanıyor.   Saman lodoları ise eskiden olduğu gibi toprakla örtülmek yerine daha modern ve güvenli olan saman lodası brandalarıyla kapatılıyor. Böylece kış boyunca karın alıtnda kalacak olan dev saman lodoları çürümekten kurtulacak. Çiftçiler, klasik saman saklama yöntemini bırakarak, daha modern olan saman lodası brandalarını tercih ediyor.
BESİCİLER RAHAT BİR NEFES ALDI
Geçen yıl besi girdilerine ciddi para harcayan besiciler ise saman fiyatlarının düşmesiyle rahat bir nefes aldı. Birçok besici Konya Ovası'nda yaşanan saman bolluğunu fırsat bilerek, hayvanlarının saman ihtiyacını karşıladı. Samanın ve yemin kışın daha da değerlendiğini ifade eden besiciler, “Kışın kar yağdığında hayvanlar açık besiye çıkarılamadığından mutlaka önünde bulunması gereken bir üründür. Şimdi oluşan fiyatlara göre saman maliyeti, önceki yıla göre düştü. Saman bolluğu yaşanıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Geçen yıl saman fiyatı arpanın fiyatını yakalamıştı. Saman yerine hayvanlarına arpa veren bile oldu. Bu yıl çok şükür Ova'da bolluk var. Gelecek yılın nasıl olacağı belli değil. Bu nedenle besiciler önlemini almalı. Geçen yıl saman fiyatlarındaki artış, hayvancılığı derinden etkilemişti” dedi.  Önceki yıl hasat döneminde 2,5 lira olan saman balyası, geçen yıl 5-6 lirayı bulmuştu. Balya fiyatlarının önceki yılın fiyat aralığına düştü. Bu yıl bazı biçerdöver sahipleri ise  tarladaki sap karşılığında çiftçilerin ekinini ücretsiz biçti. Biçerdöver sahipleri ekini biçtikten hemen sonra traktörlere takılı balya makineleri, sapı balya haline getiriyor. Biçimin hemen ardından ise yapılan saman balyaları, farklı şehirlerde bulunan besi çiftliklerine gönderiyor.   
İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Editör: TE Bilişim