AK Parti Konya İl Yönetimi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Konya Gazeteciler Cemiyeti'ni (KGC) ziyaret etti.  Konya Gazeteciler Cemiyeti ziyaretine AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı,  Tanıtım Medyadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Fatih Özboyacı, AK Parti Konya İl Yönetim Kurulu Üyeleri Hümeyra Eldek ve Şeyda Boydak hazır bulundu.

Ziyarette konuşan AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı sözlerine gazetecilerin gününü kutlayarak başlayarak, “Tüm Konyalı gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Bu ülkenin yapılan hizmetlerinin kamuoyuna duyurulmasında, ülkenin geleceğe taşınması adında büyük görevi büyük zorluklar içerisinde yürütüyorsunuz.  Ülke ne kadar iyi yolda ilerlerse yürüse,  güçlenirse bu ülke insanı olarak hepimiz istifade ediyoruz” dedi

GAZETELER SIKINTI İÇERİSİNDE 

Basının sorunları hakkında Başkan Angı'ya bilgi veren Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü bayram olarak 1961 yılından itibaren kutlanıyor. Ancak son yıllarda bayramdan ziyade hem 24 Temmuz’u hem 10 Ocak’ı biz gazetecilerin dayanışma günü olarak kabul ediyoruz.  Çünkü bayram daha coşkun olur ve bütün sorunların çözüldüğü nokta olur. Basının her dönemde sorunları vardı. Yine sorunlarımız var.  Basın özgürlüğünde birçok konusuna kadar tartışılacak birçok durum var ama. Bugün bizim için gazeteciler olarak ailen çözülmesi gereken 3 ana konumuz var.  1961 yılında kazanılan haklardan birisi yıpranma payıydı.  Yıpranma payı daha önceden 5 yıl olarak uygulanıyordu. 2008 yılında yıpranma bayı kaldırılmıştı gazetecilerinden.  Daha sonra yapılan çalışmalar ile 2013 yılında tekrar getirildi, ama kırptırarak getirildi.  Önceden basın kanununa göre ani 5953 göre çalışan herkes bundan istifade edilebiliyordu. Bir basın yayın kuruşunda basın sigortası var ise basın kartı olsun olmasın bu haktan yararlanabiliyordu.  Yeni düzenlemede basın kartı şartı getirildi. Basın kartı alamayan arkadaşlarımız bu haktan mahrum olmuş durumda kaldılar. Yine yıpranma payı o dönemden 5 yıldan 2.5 yıla indirildi” dedi. 

5 Aralıkta yayınlanan SGK tebliğinde gazetecilerin sigortaların tatil günlerinde, izinlerinde sayılmadığını ifade eden Özdemir, “Bu olayın iki tane sakıncası var gazeteci meslektaşlarımızın adına. Birincisi gazetecilerin emekliklerinde bu sayılmadığı için yıpranmada o 2,5 yıllık sürenin altına iniyor genel toplamda. Gazetelerin Basın İlan Kurumundan aylık çalışan sayılarına göre gelir elde ediyorlar. Gazetecilerin tatil günleri dört gün sayılmadığı için gazeteler bu konuda sıkıntı yaşıyorlar. Basın İlan Kurumu bu kanun ile ilgili çalışma yaptı.  Gazetelerin mağdur olmaması için. SGK  ile görüşmeler yapılıyor. Yine yılbaşı itibariyle yayınlanan bir maliye bakanlığı tebliğ ile gazetelerimizin vergi borçlarının basın ilan kurumundan kesilmesi gündeme geldi.  Birçok gazetemiz sıkıntı içerisinde. 2016 yılında gazetelerin sütun ilan kısmına zam yapılmıştı. Resmi İlan Tarifesi'nde zamlar her yıl Bakanlar Kurulu ile Ocak ayında yapılıyordu.  2017 yılında değişik nedenlerle bu zamlar gerçekleşmedi. Şimdi bir zam bekliyoruz, gazetelerin girdilerinde yüzde 35 artış söz konusu. İnşallah bu konuların çözümünde sizlerden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

BAŞKAN ANGI: SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ HIZLANDIRACAĞIZ 

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı ise sorunların çözümünde destek vereceklerini ifade ederek, “İnşallah bizler de hem gazetecilerimizin hem de gazetelerin yöneticilerin yaşadıkları sıkıntıları çözmek için siyasi çalışmalarda hem hükümetimize, bakanlarımıza iletilmesinde hem de milletvekillerimiz ile bu işin çözülmesinde hızlandırmış olacağız. Bu ülke hepimizin. Bu ülkede yaşanan her türlü güzellik bize de rahatlık getiriyor. Doğurdukları sıkıntılar var ise payımıza düşeni çekmiş oluyoruz” dedi. 

HABER: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim