Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) AnkaraŞubesi'nin haftalık toplantılarının konuğu olan Kaldırımcı, burada yaptığıkonuşmada, rekabet hukukunun tüm dünyanın gündeminde olan ve geniş kesimleriilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Hali hazırda 120'nin üzerinde ülkeninrekabet kanunu bulunduğunu belirten Kaldırımcı, rekabet olgusunun dünyayıdüzleştirdiğini, aradaki engelleri kaldırdığını ifade etti.

Tüm dünyadaki şirketlerin birbirleriyle işyapmaya başladığını vurgulayan Kaldırımcı, ülkelerin, şirketlerin rekabetolgusunu görmezden gelemeyeceğini kaydetti. Kaldırımcı, rekabetin kuralıolmadığında, haksız, hukuksuz durumların ortaya çıktığını, firmaların,bireylerin zarar gördüğünün altını çizdi.

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin iyiseviyelere geldiğini, verimliliğin arttığını belirten Kaldırımcı, buna karşılıkrekabet gücü açısından gidilecek daha çok yol olduğunu ifade etti.

Kaldırımcı, Türkiye'nin rekabet gücü açısından2010 yılında dünyada 59. sırada yer alırken, geçen yıl 43. sıraya çıktığınıhatırlatarak, ''Türkiye rekabet gücü açısından ilerleme kat ediyor. Bunakarşılık insani gelişmişlik endeksinde durumumuz o kadar da iyi değil, 92.sıradayız. Dolayısıyla gideceğimiz daha çok yol var. Rekabetçi düzenin düzgünoluşturulması bu yolu çok daha kolaylaştırır ve kısaltır'' dedi. Rekabet Kurumuolarak, Türkiye'de düzgün, kurallara uygun bir rekabet ortamının oluşması içinçalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kaldırımcı, kurumun çalışmaları hakkındabilgi verdi.

Kaldırımcı, haksız rekabet konusunda çok fazlaşikayet aldıklarını ancak mevzuatlarında yeri olmadığı için bunların yüzde90'ına bakamadıklarını anlatarak, haksız rekabet ile ilgili konularamahkemelerin baktığını söyledi. Tüketicinin korunması gibi bir işlevleri debulunmadığını anlatan Kaldırımcı, toplumda bu konuların Rekabet Kurumu'nungörev alanı olduğu gibi bir algı bulunduğunu, bu konuların Bilgi Teknolojilerive İletişim Kurumu, BDDK, EPDK ve benzer üst kurulların görev alanına girdiğinisöyledi.

TÜGİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayanKaldırımcı, otomotiv sektöründe blok muafiyete yönelik çalışma yürüttüklerinibildirdi. Rekabetçi anlayışa aykırı düşen kamusal düzenlemeler ilişkin birçalışma da yürüttüklerini belirten Kaldırımcı, bu çalışmanını sonuçlarını da2013'ün başında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti. Kurumun internetsayfasında, şirketlerin rekabet hukukuna uyumuna ilişkin bir programbulunduğunu kaydeden Kaldırmcı, bireylerin ve şirketlerin uyum için buprogramdan faydalanabileceklerini söyledi.

TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın daTürkiye'de ekonominin sağlıklı ilerlemesi, haksızlıkların önüne geçilmesikonusunda Rekabet Kurumu'nun büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Kurumun,rekabet kurallarının doğru işlemesi, sistemli çalışması için yoğun çaba sarfettiğini ifade eden Aydın, kurallara uygun bir rekabet ortamının oluşması içiniş çevrelerine de önemli görevler düştüğünü kaydetti.

AA


Editör: TE Bilişim