İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2012 yılı ekimayı Meclis toplantısına katılan Kaldırımcı, rekabet hukukunun gelişmesinin birçağdaşlık göstergesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin Küresel Rekabet Gücüsıralamasında 59. sıradan 43. sıraya çıktığını bilgisini verdi.

İnsani Gelişme Endeksi'nde Türkiye'nin 187 ülkearasında 92. sıra olduğunu aktaran Kaldırımcı, Türkiye'nin bu endekslerde önsıralara gelmesi gerektiğini söyledi. Serbest piyasa düzeninin tek başınasağlıklı bir ortam oluşturamayacağını, görünmez elin tek başına ortamıdüzeltemeyeceğini aktaran Kaldırımcı, kamunun bunu sağlamak adına rekabetçidüzenlemeler yaptığını ifade etti. Amacın toplumsal refahı artırmak olduğunuaktaran Kaldırımcı, piyasada rekabeti bozucu anlaşmaların yapılmamasıgerektiğini söyledi.

Yüksek piyasa gücünün kötüye kullanılmamasıgerektiğini vurgulayan Kaldırımcı, hakim durumdaki bir firmanın gücünü kötüyekullanmaması gerektiğini dile getirdi.

ADRESE TESLİM İHALELERİN ÖNLENMESİ

Konuşmasının ardından sanayicilerin sorularınıyanıtlayan Kaldırımcı, adil rekabet ortamına ilişkin bir soruya yönelik olarakbunun milli bir mesele olduğunu söyledi. Rekabet Kurulu'na bugüne kadar bir çokşikayetin intikal ettiğini aktaran Kaldırımcı, bu konuda 'Biz ne yapabiliriz?'diye müzakerelerini yaptıklarını belirterek, ''Vardığımız sonuç o ki çok fazlamüdahil olamadığımız. Böyle bir kulvarımız yok. Yani haksız rekabeti bu manada,kayıt dışılık faktörü itibariyle azaltmaya dönük, doğrudan bir şey yaptığımızısöyleyemem. Çünkü bütün yaptıklarımızı, kanunun falan maddesine, filanmaddesine diyerek dayandırmak durumundayız. O manada böyle bir olgu var vefakat çok fazla müdahil olamıyoruz'' dedi.

Kaldırımcı, adrese teslim ihalelerin önlenmesineilişkin bir başka soruya ise şu karşılığı verdi:

''Adrese teslim ihaleler meselesinde, yine aynıduyarlılığın kamu kurumu niteliğindeki meslek teşekküllerimiz, odalarımız,derneklerimiz tarafından gösterilmesi önemli. Bu bir rekabet ahlakı meselesi.Rekabet ortamının kalitesi meselesi. Tıpkı başka alanlarda olduğu gibi. Yanidoğrudan yasal bir zeminden hareketle, biz bu adrese teslim diye tanımlanacakihaleler konusunda bugüne kadar bir şey yapamadık. Kamu için de yapamadık, özelsektör için de zaten yapamıyoruz. Kamunun da bu konuda 'pir-u pak olduğunu, hiçproblem teşkil etmeyecek şekilde davrandığını söylememiz zaten doğru değil. Bualanda da biz görüşlerimizi, bize böyle bir şikayet intikal ettiğinde, ilgilikuruma zaman zaman görüşlerimizi iletiyoruz.''

Bir sanayicinin ''SGK alacaklarını e-hacizliyor,bize de aynı hak tanınsın, alacaklarımızı biz de e-hacizleyelim'' önerisine iseKaldırımcı, ''Haklı, fakat biz ne yapabiliriz bilemiyorum'' şeklinde karşılıkverdi.

TOKİ'NİN ÖZEL SEKTÖRLE REKABETİ

Kaldırımcı, TOKİ'nin yoksul vatandaşların yanısıra, lüks konut üreterek özel sektörle rekabete girmesinin eleştirilmesiüzerine, TOKİ'nin de meselelerinden biri olduğunu söyledi.

TOKİ'nin gündemlerine geldiğini, özellikle2007-2008 yıllarında gündemlerine daha fazla girdiğini kaydeden Kaldırımcı,şunları söyledi: ''Peki 'Ne yaptınız?' diye sorarsınız, biz görüş yazdık.Başbakanlığa görüş yazdık, görüşlerimizi ifade etmeye çalıştık. Bu bir kamutasarrufu ve bir mevzuattan hareketle TOKİ böyle bir tasarruf içinde. Kendibaşına diye tabi telakki edilemez, yoksa müdahil olunur. Soruşturma açılır amagelin görün ki, TOKİ'nin bu tür çalışmalarına ilişkin bir yasal zemini var vebiz de o noktada fazla bir şey yapmadık. Re'sen müdahale olmak, tabi kiimkanımız var. Ancak re'sen müdahale olurken tutarlı olmak, sağlam zemindebasmak gibi bir görevimiz de var.'' Kaldırımcı, piyasada kanser ilaçlarınınbulunmamasına yönelik eleştiriler hakkında ise, ilaç maddeleri konusundadikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Böyle durumlarda kartel denildiğini ama bazen dearkasından pek bir şey çıkmadığını belirten Kaldırımcı, ''Bu tür şikayetlerleuğraşıyoruz. Çok şikayet geliyor ve bu tür şikayetlerle uğraşmak zorundakalıyoruz'' ifadelerini kullandı. Kaldırımcı, ''Bayiler arası rekabetönlenebilir mi?'' sorusu üzerine de şunları söyledi: ''Bayilerin kendiaralarında anlaşarak belli fiyattan daha aşağı satış yapmamaları konusundasanayici inisiyatif kullansa o da rekabeti ihlal etmiş olur. Vatandaş şikayeteder. Otomotiv sektöründe bayiler illerde kendi aralarında anlaştılar. Bununüzerine cezalar verdik. Orada kar marjı yüksek değil, araba başına şundan aşağıkimse indirim yapmasın deniliyor. Bu yasak. Kanuna aykırı''

AA


Editör: TE Bilişim