Huzur, bereket, sabretme, şükür ve tok insanın aç olan insanı anlama ayı olan Ramazan`ın gelmesiyle Müslümanları da tatlı bir heyecan sardı. Günlük hayatın karmaşasında unutulan manevi değerler, Ramazan ayıyla birlikte hatırlanırken, eski Ramazanlara da özlem gittikçe artıyor. Konya’da ramazan manevi coşku içerisinde yaşanıyor. Cami önlerinde sohbetler yapılıyor, namaz ve tesbihat ile iftar vakti heyecanla bekleniyor. İftar sohbetlerinin mekanlarından biri de Aziziye Camii ve Kapu Camii. Çınar ağaçlarının altında biraraya gelen vatandaşlar namaz vaktini beklerken bir taraftan da sohbetlerle keyifli zaman geçiriyor. Çınar ağacının serin gölgesinde muhabbetlerin konusunu ise komşuluk, paylaşma ve Ramazan bereketi oluşturuyor. Kudüs’te yaşanan olaylar sebebi ile Ramazan ayının buruk geçtiği de sohbetlere yansırken, tüm ümmeti kurtuluşu için dua ediliyor. 

 RAMAZAN BİRLİK BERABERLİK VE YARDIMLAŞMA AYIDIR

Vatandaşlar Ramazanların birlik beraberlik ve yardımlaşma ayı olduğunu söyleyerek o günlere olan özlemlerini dile getiriyorlar. Aziziye Cami gölgesinde iftar saatini ve vakit namazlarını bekleyen Kemal Yıldırım, “ Eski ramazanları özlemle arıyoruz. 11 ayın sultanı Ramazan Konyamızda  ve ülkemizde oldukça güzel geçiyor.  Eski ramazanlarda mahalle sakinleri ve komşular toplanarak iftar ve sahurlarımız gerçekleştirildik. Günümüzde komşu komşuyu tanımıyor ve bu sofralar kurulmuyor” dedi.  

Hüseyin Özcan da, “Mübarek Ramazan Ayını manevi bir atmosferi yüksek bir şekilde yaşıyoruz. Konya’nın kalbi olan Kapu Camii ve Aziziye Camii’nde vakit namazlarımı eda ediyoruz. Caminin öncesinde ve sonrasında arkadaşlarımız ile sohbet ediyoruz. Eski ramazanlar davullar ile maniler ile dolu dolu yaşanırdı. Ancak günümüzde bunlardan mahrum kalıyoruz” ifadelerini kullandı.  Ali Çakır isimli vatandaşta, “Ramazanımız oldukça güzel çekiyor. Kapı Camii’nde namazımızı kıldık. Mukabelemizi dinledik. Arkadaşlarımız ile gölgelik alanda vakit namazlarımızı bekliyoruz. Eski ramazanları ve komşuluk ilişkileri, komşularımız ile paylaşmayı özlüyoruz” ifadelerini kullandı. 

BİR YANDAN SEVİNÇLİYKEN BİR YANDAN DA FİLİSTİN İÇİN GÖNLÜMÜZ KIRIK

ABD'nin büyükelçilik binasını Kudüs'e taşıma kararı ile Filistinlilerin yaşadığı zulüm ve katliamlardan dolayı Ramazanı buruk geçirdiklerini söyleyen Hasan Ceylan da, şunları kaydetti: “Elhamdülillah hepimiz Müslümanız. Bu ay hayır ve bereket doludur. Namazlarımızı kılıyoruz. Bir yandan sevinçliyken bir yandan da Filistin için gönlümüz kırık. Siyonistlere lanet olsun. Tüm Müslümanlara Ramazan ayı mübarek olsun. Ramazanın hayır ve güzellik olmasını diliyorum. Ramazan ve teravihlerden dolayı sevinçliyiz. İnşallah bu Ramazan Kudüs’ün özgürlüğüne vesile olur. Bu mübarek ramazan ayında Filistin’in özgürlüğü ve İslam dünyasında yaşanan zulmün son bulması için dualar ediyoruz.  Tüm İslam aleminin şimdiden Ramazan Bayramı'nı ve Kadir Gecesi'ni tebrik ederim.” 

İsrail, ABD ve işbirlikçileri, Müslüman coğrafyasında yaptıkları Kudüs katliamı ile kalplerimize unutulmaz acıları mühürleyerek, dünya tarihinde ki en büyük insanlık ayıbına, utanç tablosuna imza attığını ifade eden Recep Küçük de, “İsrail, ABD ve işbirlikçileri, Müslüman coğrafyasında yaptıkları Kudüs katliamı ile kalplerimize unutulmaz acıları mühürleyerek, dünya tarihinde ki en büyük insanlık ayıbına, utanç tablosuna imza atmıştır. Ramazan ayı manevi değerlerimizin güçlenmesi, özümüzde var olan iyilik ve insanı duyguları hayata geçirmek için önemli bir fırsatken bu mübarek ayın başlangıcı öncesinde akıllara, vicdanlara, sığmayan, bu kıyıma sebep olan ABD, İsrail ve yandaşlarının devlet, millet ve ümmet olarak karşısındayız.  Bu olayın ardından tüm İslam aleminin yürekleri dağlanmıştır. Hiçbir Müslüman bu felaketi sindirmesi mümkün değildir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin de içinde barındıran Mübarek Ramazan Ayımızı acı çeken Müslüman kardeşlerimiz adına buruk bir sevinç ile yaşıyoruz. Ramazan ayı boyunca  tüm ibadetlerimiz de dualarımızda zor durumdaki Müslüman kardeşlerimiz için oluyor. Günümüzde eski ramazanlarda aradığımız komşuluk ilişkileri ve yardımseverlik. İnsanlar arasında sevgi ve saygı kalmadı.  İnsanlar kendi sevgisine düşmüş, dünya sevdasına düşmüş durumda” diye konuştu.  

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim