KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, 2016 yılında çıkarılan ve özellikle alışveriş merkezlerinin açılış kapanış saatleri ve haftada bir gün tatil edilmesi maddelerinde bugüne kadar uygulaması yapılamayan perakende yasasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Karamercan, "Perakende yasası yeniden düzenlenmeli, küçük esnaf ve sanatkarımızın hakları korunmalı" dedi.

Karamercan açıklamasında, "Esnaf ve sanatkârımızı koruyan perakende yasası 2 yıl önce çıktı. Yaklaşık 729 milyar TL pazar payı olan perakende sektöründe esnafa kolaylıklar sağlayacak bu yasaya yeni düzenleme getirilmeli, aynı zamanda bu yasanın tüm maddelerine canlılık kazandırılmalı. Özellikle mahalle aralarına kadar giren zincir ucuzluk marketleri ile esnaflarımız başa çıkmakta zorlanıyor. Başta bakkal esnafımız olmak üzere tüm küçük esnafın korunması için gerekli tedbirler alınmalı, çünkü esnaf ülke ekonomisinin bel kemiğidir ve her zaman korunmalıdır" diye konuştu.

Perakende sektörünü düzenleyen yasanın yeniden düzenlenmesinin şart olduğunu vurgulayan Başkan Karamercan, "İki yıl önce çıkan perakende yasası tam da bu noktada esnafı korumak, desteklemek, kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak adına çok önemli bir atılımdı fakat uygulama kısmında başarı istikrarı sürdürülmeli. Esnafı korumak ekonomiyi canlı tutmaktır. Zincir marketler tekel oluşturuyor ve zamanla tüketiciler esnafın bitmesi ile marketlerin insafına bırakılmış olacak" dedi.

Mahalle aralarına kadar giren zincir ucuzluk marketlerinin esnafı zarara uğrattığını kaydeden Karamercan, "Discount denilen ucuzluk mağazaları en ücra sokağa dahi açılıyor. Hatta çoğu bodrum katlarında açılıyor. Öyle ki 31 Ağustos itibariyle zincir market sayısı 27 bin 575'e çıktı. Bunların mantar gibi devamlı açılması küçük esnafı bitiriyor. Çoğu esnaf rekabet edemediği için dükkân kapatıyor. Zincir marketler geçen yıl Ağustostan bu yıl Ağustosa 3 bin 110 yeni mağaza açtı. Bu marketler rastgele açılmamalı ve bir kural konulmalı. Her 100 - 200 metreye bir zincir market kesinlikle olmaz. Anayasa'nın esnaf ve sanatkarı koruyan 173'üncü maddesi unutulmamalı ve işlev kazandırılmalı" ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim