Konya’da yapılan Pençe-2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve IŞIK Tatbikatı’na katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, ilk kez denenen mühimmatları inceledi

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 21 Haziran’da başlayan Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının katılımı ile yapılan Pençe-2013 Hakiki Mühimmat Atışları ile IŞIK 13/1 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününe Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral E. Murat Bilgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile üst düzey komutanlar ve yabancı askeri ataşeler katıldı. Seçkin gözlemciler, tatbikatın ilk bölümü olan Pençe 2013 Hakiki Mühimmat Atışları’nda "HARPY" adı verilen mühimmatın fırlatışını izledi. Rampadan fırlatılan HARPY, yaklaşık 130 kilometre uzaklıktaki Karapınar Atış Sahası’na yerden 3 kilometre uzaktan uçarak yaklaşık 80 dakikada ulaştı ve hedefi yerle bir etti. HARPY’e havadaki uçuşu sırasında güvenlik amaçlı Türk İnsansız Hava Aracı (ANKA) ve 2 askeri helikopter de eşlik etti.
Genelkurmay Başkanı Özel ve diğer komutanlar, rampadan mühimmatın fırlatılmasını izledikten sonra tatbikatta kullanılan mühimmat ve askeri gereçlerin yer aldığı sergiyi gezdi. Burada komutanlara tatbikatta ilk kez denenen Stand Of Mühimmat (SAM), Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Nüfuz Edici Bomba (NEB) gibi yakın dönemde seri üretimine başlanması planlanan milli mühimmatlar hakkında bilgi verildi. Daha sonra Anadolu Kartalı Brifing Salonu’na geçen Orgeneral Özel ve komutanlar, Karapınar ve Konya Atış Sahası ile Doğu Akdeniz’deki gemiye taarruzla yerden ve uçaktan fırlatılan bombaların hedeflerini yerle bir etmesini ANKA ve yerde konuşlandırılan canlı yayın araçları vasıtasıyla naklen izledi. Mühimmatın patlaması sırasında salonda bulunan komutanlar ve askeri personel başarılı atışları alkışlarla destekledi.
Pençe-2013 Hakiki Mühimmat Atışları ile Türk Hava Kuvvetleri’nin son dönemde yapılan modernizasyon faaliyetleri sayesinde kazandığı imkan ve kabiliyetlerin vurucu güç olarak sahip olduğu yeteneklerin, üretilen milli sistemlerin teknolojik gelişime ve hava gücüne olan katkıları izlendi. Tatbikatta 40 uçak görev alarak, 29 hedefe 53 mühimmat attı. 1. ve 2. Hava Kuvveti Komutanlığı’nın tüm muharip filolarının tatbikata katılımı sağlandı.
Hakiki Mühimmat Atışları kapsamında Konya ve Karapınar atış sahalarına havadan yere taarruz görevleri ile Doğu Akdeniz’de gemiye taarruz görevi yerine getirildi.
İHA
 

Editör: TE Bilişim