Konya Pazarcılar Esnaf Odası’nın Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Cemo Toplantı ve Düğün Salonun’da gerçekleşen Genel KurulaTürkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Muharrem Karabacak, Tornacılar Odası Başkanı Emin Baranok, Hurdacılar Odası Başkanı Muammer Verim, Bisikletçiler ve Motosikletler Odası Başkanı Ahmet Çal, Kahveciler Odası Başkanı Cemal Çınardalı ve çok sayıda oda üyesi katıldı. Divan Başkanlığını Ali Karacayaptı. Faaliyet ve gider-gelir raporlarının açıklanmasının ardından mevcut Başkan Tahsin Öz ile Başkan Adayı Yasin Aktaş’ın bulunduğu iki liste ile sandık başına gidildi. Sonuçların açıklanmasının ardından Başkan Adayı Yasin Aktaş 555 oy alarak başkanlık görevini getirildi. Eski Başkan Tahsin Öz ise 473 oy aldı. Başkanlığını Yasin Aktaş’ın yaptığı yönetim kurulu listesi şu şekilde oluştu; Murat Petek, Şaban Çelik, İlyas Toğan, Görkem Güven, Keramettin Tuzla, Halil Yerlikaya, Ahmet Demir, Ahmet Altınsoy. Denetim Kurulu Asil; Süleyman Demiray, Harun Karaman, Eray Bağcı. Yönetim Kurulu Yedek;  İbrahim Dinç, Murat Erbaran, Hüseyin Sert, Mehmet Adıgüzel, Mustafa Şimşek, Bülent Bayrakçı, Hasan Karaküçük, Musa Özkan, Mustafa Yıldızhan, Denetim Kurulu Yedek; Mehmet Bozdoğan, Halil Harmankaya, Mustafa Almak. 

‘HİZMET BİZDEN, TAKDİRDE SİZDEN’

Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Tahsin Öz tek amaçlarının evine rızkını götürmek için zor şartlar altında çalışan pazarcı esnafının sorunlarını çözmek olduğunu vurgulayarak, Odanın Türkiye’de ses getirdiğini belirtti. Bütün odalara öncü olduklarını da sözlerine ekleyen Başkan Öz; “Bize tanımış olduğunuz 4 yıllık dönemimizden bugünlere gelmenin mutluluğu içerisindeyiz. Tek amacımız,  her türlü zorluğa rağmen evine rızkını götürmek üzere çalışan pazarcı esnafımızın sorunlarını çözmektir. Yapılacak olan bütün işleri programlar dahilinde yapmanın gayreti içerisinde olduk. Bildiğiniz gibi diğer mesleklere göre işyeri olmayan, belirli bir adresi bulunmayan tek meslek bizim mesleğimizdir. Yaptığımız uygulamalar ile Türkiye genelinde ses getirdik ve başka odalara öncü olduk. Kapalı Pazar sistemleri bunların en güzel örneklerindendir. Belediyelerimizle çalışarak pazarlarımızı kapalı hale getirmeye devam ediyoruz. İnsanlar bugün ailesi ile birlikte pazarlarda rahatlıkla alışverişlerini yapabiliyor. Esnaflarımız ile yaptığımız istişareler neticesinde sizlere hizmetin en iyisini getirmeye çalıştık. 3 adet araç ve 2 adet motor alarak odamızın araçlarını modernize hale getirdik. Karşımıza çıkan diğer bir sorun; Tuhafiye züccaciye ve bakkal gibi esnafların Pazar yerlerinde bulunmamaları idi.  Bu esnaflarımızı çalışmalarımız neticesinde kroki sınırları içerisine aldık. Bundan sonrada bu yöndeki mücadeleler devam edecek. Odamız her zaman üyemizin yanındadır. Üyelerimize anında ulaşılması için mesaj sistemini aktif hale getirdik. Hizmet bizden takdirde sizdendir” diye konuştu. 

KAPALI PAZAR YERİ SAYIMIZ ARTACAK!

Kapalı Pazar yerlerinin yapılmasını sağladıklarını belirten Başkan Öz, bundan sonraki süreçte de bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğinin altını çizdi. Tekrardan yönetime geldikleri takdirde yapacakları çalışmalardan da bahseden Öz cümlelerini şu şekilde aktardı; “12 sene önce biz göreve gelmiştik. Bu süre zarfında kazandığımız tecrübe ve bilgi birikimi ile tekrardan yönetime talip olduk. Yeni yönetim kurulumuz ve siz üyelerimiz ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bir çok üzerini kapatmış olduğumuz Pazar yerlerini siz değerli üyelerimizin kullanımına sunduk. Karatay, Selçuklu ve Meram belediyelerimizle ortak çalışarak kapalı Pazar sistemine geçtik. Bundan sonrada bu çalışmalarımız devam edecek. Bundan önce üyelerimizin resmi kurumlar ile olan ilişkilerinde yardımcı olduk. Oluşturduğumuz Muhasebe bürosu ve idari personel ile bundan sonrada yanınızda olacağız. Yardımlarımızda bundan sonra artarak devam edecektir. Birçok üyemiz ürünlerini dışarıdan getirtmektedir. Bundan dolayı yollarda çeşitli kazalar meydana gelmektedir. Bizlere ulaşan kaza olaylarında gerekli mercilerle irtibata geçerek yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizler hizmetlerin en iyisine laiksiniz. Genel kurulumuzun bütün üyelerimize hayırlı olmasını dileriz”

PAZARCILIK MESLEĞİ KUTSAL BİR MESLEKTİR

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca pazarcılık mesleğinin kutsal bir meslek olduğuna dikkat çekerek sözlerine şu şekilde devam etti ; “Bizler şuanda genel kurul yapıyoruz, evlerimizdeyiz ama ordumuz savaş içerisinde. Rabbim ordumuzun, askerimizin yar ve yardımcısı olsun. Yapmış olduğumuz genel kurulun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bizler pazarcı esnafının rahatlığı, daha çok para kazanması için mücadele etmekteyiz. Buradaki tek amacımız sizlerin rahatlığı ve geleceğidir.  Pazarcı esnafı soğuk hava şartlarında soğuk, sıcak demeden çalışıyor. Bizim yaptığımız iş Peygamber mesleğidir. Ahiliğin en başında başlayan mesleklerden birini icra ediyoruz. El emeği ile kazanılan kazanç kadar helal bir kazanç yoktur. İşte bizim mesleğimiz bu kadar kutsal bir meslektir. Yönetmelikte bulunan sizlerin hak ve hukuklarını koruyacak 5 maddede değişiklik yaptık; Pazar yerlerinin tahsislerinde belediyeler sizlerden ücret alıyordu biz bunu kaldırdık. Kapalı Pazar yerlerinin yapılmasını sağladık. Türkiye’de en modern Pazar yerlerinin yapılmasının talimatını Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan verdi” dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE