ASKON Başkanı Cesur Faiz Konusunda şunları ifade etti: "Öncelikle hemen şunu belirtmek isterim. Biz ASKON olarak faizin her türlüsüne karşıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da faiz konusundaki tutumunu son derece yerinde buluyor ve destekliyoruz. Faizler elbette bir anda düşürülüp sıfırlanamaz. Fakat tedrici bir şekilde, bu konuda belirli tedbirler alınıp, bu tedbirler doğrultusunda oluşturulan metotlar uygulanır ise faizler de düşmeye başlar." 

Cesur, "Ekonomimiz büyüyor. Hamdolsun iş dünyası beklenen teşvik ve destekleri alıyor. Bir çok başlıkta ekonomik veriler çok güzel geliyor. Ama bir konuda bir türlü adım atamıyoruz o da faiz. Faizlerde beklenen düşme olmayınca da enflasyon bir türlü çift hanelerden inmiyor. Bunca badireler atlatarak 7.4 büyüme oranını rekorlar kırarak elde eden bir ülkede faizlerin bu kadar yüksek olması anormal bir durum. Ekonomilerini büyüten tüm ülkelerde merkez bankası faizleri yüzde 1’leri bile bulmazken, biz de, 7’ler, 8’ler, 9’lar. Hiç doğru değil.

Öncelikle bu hamleyi kamu bankalarından bekliyoruz. Kamu bankaları karlarından fedakârlık yaparak faizlerin düşürülmesinde öncülük yapmalıdır. Biz inanıyoruz ki söylenilenlerin aksine faizler düşerse yatırım ve üretim maliyetleri de düşer. Reel piyasa canlanır. Piyasaya ürün arzı ve yapılan ihracat ta artar. İhracatın artması ile cari açık azalacağı için enflasyon da düşmüş olur. Enflasyonun düşmesi faizlerin düşmesini tetikler. Türkiye bunu denemeli. Biz piyasanın desteklenmesinden ve teşvik edilmesinden yanayız. Piyasayı ne kadar canlı tutarsanız, ticari yaşam o kadar canlı olur. Türkiye’de paradan para kazanma devri kapanmalı. Üretmeli ve ürettiğinden para kazanmalı. Üretim olmazsa işsizlik artar, enflasyon yükselir ve cari açık da  artar. Bu nedenle kesinlikle faizler düşürülmeli" dedi. 

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim