Kızılot, Eskişehir Sanayi Odası Başkan adayı NebiHatipoğlu ev sahipliğinde, Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'ndedüzenlenen, ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Getirdikleri'' konulu konferanstakikonuşmasında, iş adamlarına yeni kanunun olumlu ve olumsuz yönleri hakkındabilgi verdi.

Kanunun 1535 maddeden oluştuğunu anımsatanKızılot, bu kanunu yarısı su dolu bir bardağa benzeterek, Yeni Kanun'da değişendünya ve Türkiye koşullarının, günümüz mevzuat ve teknolojisine uyum,şeffaflık, şirketlerin sağlıklı denetimi gibi olumlu özellikler taşıdığınısöyledi. Bu kanunun eksikliklerinin de bulunduğunu dile getiren Kızılot,Meclis'ten jet hızıyla geçmesini eleştirerek, ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda,bardağın dolu tarafı daha fazla ancak boş tarafı da var. Boş tarafı konusundaolaya Nasrettin Hoca'nın 'erkek adam' fıkrası gibi bakmamak gerekiyordu''ifadesini kullandı.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda şirketleri veşahısları ilgilendiren çok önemli değişiklikler olduğunu vurgulayan Kızılot,bazı para ve hapis cezaları konusunda iş adamlarını uyardı.

Kanun'un yüzde 45'inin eski kanun maddelerindenoluştuğunu anlatan Prof. Dr. Kızılot, şunları kaydetti: ''Yeni Türk TicaretKanunu'na göre artık tek kişilik Anonim Şirket(AŞ) ya da  Limited şirket (LTD) kurulabilecek. Daha önceAnonim Şirketler en az 5 kişiden oluşuyordu. Kanunda değişen en önemlimaddelerden birisi bu. Yönetim Kurulu da tek kişi olabilecek. Ortak olmasışartı da kalkıyor. Mevcut şirketleri de 1 Temmuz 2012'den itibaren ana sözleşmedeğişikliği ile tek kişilik şirkete dönüştürmek mümkün.''

Türkiye'deki mevcut şirketlerin yüzde 85'ininlimited, yüzde 15'inin ise Anonim Şirket olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kızılot,Anonim şirketlerin kurumsallaşma ve organizasyon yönünden limited şirkettendaha avantajlı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bu avantajlardan bazıları şöyle; Anonim şirkethalka açılabilir, limited şirkette bu olanaksız. Anonim şirkette ortağın vergi,prim borçlarından dolayı sorumluluğu yok, limited şirkette ise ortaklarınhisseleri oranında borçtan sorumlu. Anonim şirkette hamiline veya nama payseneti çıkarılabilir ve devrinde sınırlama yaşanmaz ama limited şirkettehamiline pay seneti çıkarılamaz.'' Anonim şirketlerin 1 yıl içerisinde, anasözleşmelerini değiştirmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kızılot, işadamlarına, ''Bir yıl içerisinde mali müşavirlerinizi, hukukçularınızı bukonuda görevlendirin'' çağrısında bulunarak, sürenin bir yıl dahauzayabileceğini ancak şimdiden çalışmalara başlamaları tavsiyesinde bulundu. 

Prof. Dr. Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda''değişen fatura ve teyit mektubuna itiraz'', ''borçlanma'', ''akrabaya vadelisatışın yasak olması'', ''ceza uygulamaları'', ''avans kar dağıtımı'' ve''kapanış tasdiki'' konularında sunum yaptı.

Konferansa ev sahipliği yapan Nebi Hatipoğlu isegelişen teknoloji ile beraber değişime ayak uydurmak gerektiğine dikkatiçekerek, ''Bu gelişim sürecinde asıl önemli olan konu bu gelişmelere yönverebilmektir. Biz sanayicilerin ilk ödevi bu gelişmeleri bilmektir. Adapteolmaktır'' dedi.

AA


Editör: TE Bilişim